Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΦιλώτι - Εκκλησιαστικό & Λαογραφικό Μουσείο: Άνοιξε σήμερα (15/06) τις πόρτες του

Φιλώτι – Εκκλησιαστικό & Λαογραφικό Μουσείο: Άνοιξε σήμερα (15/06) τις πόρτες του

|

Μάιος 2022 και ένα όνειρο χρόνων και προσπάθειας ουκ ολίγων ανθρώπων του Φιλωτίου, γίνεται πραγματικότητα.

Για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό μουσείο Φιλωτίου.   Κάθε φορά που περνάς το κατώφλι του, ετοιμάζεσαι για ένα ταξίδι στο χθες με αναφορά στο Φιλώτι …

Ένα όμορφο Φιλωτίτικο σπίτι, με αρχοντικές φωτογραφίες στους τοίχους, με έπιπλα εποχής, με φορεσιές επίσημες και καθημερινές, το μαγειριό, η τσαμπούνα, το παλιό ελαιοτριβείο, αντικείμενα από τους Μητάτους, το ξύλινο αλέτρι,  αλλά και Εκκλησιαστικά Ρώσικα κατά κύριο λόγο αντικείμενα, είναι μερικά από αυτά που κάποιος θα δει κατά την επίσκεψή του στο μουσείο.

Σήμερα, Πέμπτη 15 Ιουνίου άνοιξε εκ νέου τις πύλες του για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο. Η ενημέρωση μας έρχεται μέσω ανάρτησης από την Δέσποινα Προμπονά, εκ των ακρογωνιαίων λίθων, ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα.

Κι όπως διαβάζουμε ” Το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο Φιλωτίου, ανοίγει από σήμερα , 15 Ιουνίου επίσημα τις πόρτες του για την καλοκαιρινή περίοδο ( από 10.30 έως 16.30 καθημερινά).

Το Μουσείο βεβαία, με την παρουσία του παπά Γιάννη λειτούργησε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως κατά την επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου, Δημοτικού Σχολείου των Τριπόδων, Δημοτικού Σχολείου της Χώρας, των μεταπτυχιακών φοιτητών τριών κρατών (Γερμανίας – Τουρκίας και Ελλάδας (Πάντειος) με τη παρουσία και του καθηγητή της Παντείου κου Νικ. Λεάνδρου, καταγωγής εκ μητρός (Σοφίας Γαϊτάνου) από το Φιλώτι.

Τα πλούσια εκθέματα του Μουσείου, κατανεμημένα θεματικά στους τέσσερις χώρους του, προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τα στοιχεία που συγκροτούν τον πολύχρονο λαϊκό πολιτισμό του Φιλωτίου και να βιώσουν ευχάριστες συγκινήσεις.

Με την υπεύθυνη και φιλική παρουσία της διδός Κυριακής Προμπονά (του Μανώλη του Κοτζαλά και της Μαρίας Γρατσία) οι επισκεπτες θα απολαμβάνουν ακόμη πληρέστερα την συναισθηματική και λαογραφική αξία των εκθεμάτων του Μουσείου, ενός εκ των κοσμημάτων πολιτισμού του χωριού μας”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

25 χρόνια από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»: Μνημόσυνο στην Εκατονταπυλιανή και τρισάγιo στη μνήμη των θυμάτων

Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος συλλειτούργησε στην Παναγία Εκατονταπυλιανή, προέστη του μνημοσύνου των 82 απολεσθέντων και τέλεσε τρισάγια στο Ακρωτήριο «Κορακιές» και στον ανδριάντα του Λιμενάρχη Δημητρίου Μάλαμα.

Naxos Medical – Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης Καρκίνου Μαστού με έκπτωση σε Υπέρηχο & Κλινική Εξέταση

Με τον Ιατρό Χειρουργό Μαστού Νικόλαο Κοτσιφόπουλο. Δείτε και το πρόγραμμα περιοδικών ιατρών για όλο τον Οκτώβριο.

Β. Κατσαράς: «Η Νάξος προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες, σωστή τιμή, μεγάλος πλούτος επιλογών»

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού μιλά για τη στροφή των Αμερικανών σε πιο «αυθεντικούς» προορισμούς, τη δυναμική της Νάξου και την πολυεπίπεδη προβολή στο εξωτερικό.

Πανναξιακός ΑΟΚ στο Δημοτικό Σχολείο Κορώνου για την 12η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Ο προπονητής Ανδρέας Καρακατσάνης και οι αθλητές Στράτος Πολιτόπουλος & Χρήστος Σβάρνας έπαιξαν, μίλησαν και ενέπνευσαν τους μαθητές της Κορώνου.

Κυκλοφόρησε το 55ο τεύχος του περιοδικού «Ναξιακά Γράμματα»

Πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες, λογοτεχνία και συνέχεια της έρευνας για τη σύγχρονη γυναικεία ποίηση στην Απείρανθο.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τιμές όπως πέρυσι αλλά μείωση σε 19 νησιά από το ’26 λόγω ΦΠΑ

Οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν 1,11–1,12 €/λτ. (κάτω από 1,15 €/λτ.) Τι αλλάζει σε ΦΠΑ από 1/1/2026 και τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης 2025–2026.

ΑΔΜΗΕ: Στη Hellenic Cables η υποβρύχια διασύνδεση Λαύριο–Σέριφος & Σέριφος–Μήλος (Δ’ φάση Κυκλάδων)

Turnkey έργο 170 χλμ. στα 150 kV: ενεργειακή ένταξη Μήλου & Σερίφου στο ηπειρωτικό σύστημα, αναβάθμιση ηλεκτροδότησης σε 7 νησιά και σταδιακή απόσυρση παλαιών σταθμών.

Κρήτη: Νεκρή φάλαινα 6 μ. ξεβράστηκε στον Κερατόκαμπο

Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 25/9/2025 νότια του Ηρακλείου. Στο σημείο ο Λιμενικός Σταθμός Ιεράπετρας· σε ετοιμότητα κτηνίατροι του «ΑΡΙΩΝ».

Οι «Μιμίαμβοι» του Ηρώνδα από τους Χορονάξιους, το διήμερο (27 & 28) Σεπτεμβρίου στο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Αιχμηρό χιούμορ, σάτιρα και στιγμές καθημερινότητας από την ελληνιστική εποχή ζωντανεύουν στη Νάξο. Ακατάλληλο για ανηλίκους.

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος σε Άγιο Προκόπιο & Στελίδα (29/9) λόγω εργασιών

Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2025 θα γίνει προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης 09:00–12:00 σε Άγιο Προκόπιο και Στελίδα Αγίου Προκοπίου.

Μελάνες Νάξου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο νερό και πάνε σε .. δημοψήφισμα

Κάτοικοι ζητούν επιστροφή στις παλιές τιμές και δίκαιη τιμολόγηση· ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για συλλογική στάση

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Κουφονήσι: Ομόφωνο «ναι» σε μειώσεις και δίκαιη τιμολόγηση νερού

Έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας (22/09) – αιτήματα για επανέκδοση λογαριασμών, δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, έλεγχο μετρητών και ειδικό καθεστώς «νησιωτικότητας»

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρός 20χρονος ναυτικός στο «Blue Star Chios»

Εγκλωβίστηκε σε υδατοστεγή συρόμενη πόρτα στο γκαράζ – Προανάκριση από το Λιμενικό· μήνυμα για απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια

Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες — 3η χρονιά το Δημοτικό Εργαστήρι

Μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας & αυτοσχεδιασμού με τον σκηνοθέτη Θανάση Αντωνίου. Δύο τμήματα: 13–15 & 16+ με δωρεάν συμμετοχή.

Νάξος – «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»: το λιοΐρι γίνεται σκηνή πολιτισμού

Στο κτήμα Κάμπονες, ανάμεσα σε υπεραιωνόβιες ελιές, η Νάξος γιορτάζει με μουσική, γεύσεις και μνήμες (1–3 Οκτωβρίου)

Ψίθυροι φθινοπώρου στο νησί: φως, ησυχία και επιστροφή στην απλότητα

Όταν σβήνουν τα καλοκαιρινά πλήθη, το νησί ανασαίνει: θάλασσα που ψιθυρίζει, δρόμοι που ησυχάζουν, στιγμές που βαθαίνουν. Σκέψεις από τη Στέλλα Νικολάκη

Αθηνιός σε φόρμα, Νάξος σε… προσπέραση: ο Αύγουστος γύρισε το παιχνίδι στη Σαντορίνη

Μετά από μήνες πτώσης, ο Αύγουστος ’25 έφερε άνοδο στην κίνηση του λιμανιού της Σαντορίνης (+6% συνολικά)· Ηράκλειο Νο1 προορισμός και η Νάξος… πάνω από τη Σαντορίνη σε Ιούλιο & Αύγουστο!