Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σχετικά με τις συναυλίες – Από τις 15 Ιουλίου ανοίγουν με το 75% στις πληρότητες και με μέτρα ασφαλείας
Οταν στις αρχές Μαΐου το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι τα ζωντανά θεάματα θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 15 Ιουλίου, με πληρότητα θέσεων μέχρι 40%, ο συναυλιακός κόσμος άκουσε την εξαγγελία κυρίως με προβληματισμό. Το όριο προσέλευσης σήμαινε ότι ένα live μπορεί να μην ήταν επιχειρηματικά βιώσιμο. Η πιθανότητα ακύρωσης μιας εμφάνισης θα ήταν επίσης ρίσκο. Το κοινό μπορεί να μην είχε καν τη διάθεση ή τη δυνατότητα για όλα αυτά, χώρια που οι εκδηλώσεις γενικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο προετοιμασίας.
Οπως βέβαια ανακοινώθηκε στη συνέχεια, οι συναυλίες θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από σήμερα, 1η Ιουλίου, με την πληρότητα στο 75%. Τα υγειονομικά μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, υποδοχή μόνο καθήμενων (με κενό ανά δύο θέσεις), απόσταση τριών μέτρων από τη σκηνή μέχρι την πρώτη σειρά καθισμάτων, απουσία διαλείμματος προς αποφυγή συνωστισμού κ.λπ. Κάποιοι διοργανωτές προσαρμόζονται και ανακοινώνουν δειλά κάποιες παραγωγές. Ομως οι προβληματισμοί τους παραμένουν.
«Πρακτικά, ο κλάδος δεν είναι έτοιμος, γιατί πληροφορηθήκαμε πολύ αργά τη μεταφορά της έναρξης των συναυλιακών δράσεων, ενώ μόλις στις 23 Ιουνίου μάθαμε ότι η χωρητικότητα πήγε στο 75%. Οι περισσότεροι θα κινηθούν συντηρητικά και δεν θα ανοιχτούν», λέει στην “καθημερινή”, η Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και υπεύθυνη της εταιρείας παραγωγής Prospero. Η πρώτη μεγάλη παραγωγή της Prospero είναι η «Ταράτσα», του Φοίβου Δεληβοριά, η οποία πραγματοποιείται από κοινού με τις επιχειρήσεις Μαροσούλη, που ανέλαβαν και την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Οικονομικά μιλώντας, η αυξημένη πληρότητα θα βοηθήσει κάπως, λέει η Σταματάκη, «αλλά η καταστροφή που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις είναι τόσο μεγάλη, που για αρκετούς δυστυχώς θα είναι μη αναστρέψιμη. Είναι δύσκολο να ανακάμψουμε χωρίς σοβαρή και μεθοδευμένη κρατική υποστήριξη. Δεν είναι διακόπτης οι συναυλίες που ανοίγουν με την ανακοίνωση μιας ημερομηνίας».
«Είναι μικρά τα περιθώρια οικονομικής επιτυχίας. Και δεν μιλάμε για κέρδος, αλλά για να “βγει” η παραγωγή», λέει ο Αχιλλέας Σταύρου της Goodheart Productions. Οπως προσθέτει, μεγάλο είναι και το ρίσκο ενόψει ενός πιθανού νέου lockdown, για αυτό προς το παρόν, πολλοί διοργανωτές συνεργάζονται με δήμους που πραγματοποιούν εκδηλώσεις – το ίδιο κάνει και η Goodheart, που θα παρουσιάσει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τις συναυλίες των Magic de Spell, Υπόγεια Ρεύματα και Ενδελέχεια. «Υπάρχει διάθεση να βρεθούν λύσεις και όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα μέτρα», λέει ο Σταύρου. «Θα δούμε βέβαια στην πράξη πώς θα μοιάζουν οι συναυλίες. Το σημαντικό είναι να γίνουν, ώστε να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας και να ακολουθήσουν και άλλες».
«Το πρόγραμμα της Τεχνόπολης προέκυψε μετά το ανοιχτό κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων για διάθεση των χώρων του στο πλαίσιο της στήριξής του στον πολιτισμό», λέει ο Κωνσταντίνος Δέδες, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τεχνόπολης, που πρόσφατα ανακοίνωσε ένα πλούσιο συναυλιακό καλοκαίρι. «Σίγουρα οι συναυλίες δεν θα είναι όπως είχαμε συνηθίσει, το μέλημά μας όμως, ήταν κατ’ αρχάς να γίνουν. Θα μεταδοθούν και μέσω streaming, για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν. Και μόνο όμως το γεγονός ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν πενήντα εκδηλώσεις, μας αφήνει ικανοποιημένους».
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα παρουσιαστεί στους κλειστούς χώρους», τονίζει ο Νίκος Λώρης της Xlalala, που έχει ήδη ανακοινώσει δύο μουσικά φεστιβάλ με εγχώρια ονόματα, στο Terra Vibe της Μαλακάσας και στο Terra Republic της Πιερίας. «Το γεγονός ότι εμείς διοργανώνουμε δύο εκδηλώσεις σε μεγάλους, υπαίθριους χώρους, δεν σημαίνει κάτι. Τον χειμώνα, αρκετοί χώροι δεν θα είναι βιώσιμοι με την πληρότητα στο 75%. Και νομίζω ότι πριν από τον Μάιο του 2021, δεν θα υπάρξει κανονική συναυλιακή δραστηριότητα».
Τι θα συμβεί ώς τότε; «Οι νέες τεχνολογίες, όχι μόνο θα εισαχθούν, αλλά θα ενισχυθούν κιόλας, όπως έπρεπε ήδη να έχει γίνει», λέει ο Κωνσταντίνος Δέδες για την περίπτωση της Τεχνόπολης. «Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είμαστε αισιόδοξοι. Η αγορά θα μπει σε τροχιά αποκατάστασης μετά το δεύτερο εξάμηνο του ’21», επισημαίνει η Κατερίνα Σταματάκη, προσδοκώντας και στην ασφάλεια που θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ο Αχιλλέας Σταύρου ακούγεται λίγο πιο αισιόδοξος: «Θα είναι διαφορετικά», καταλήγει. «Θα ήθελα κι εγώ μια συναυλία όπου θα χορεύω στην πρώτη σειρά αγκαλιά με όλους. Το σημαντικό όμως τώρα είναι να βρεθούμε».
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…