«Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει πανηγύρι. Όμως αυτό που διανύουμε είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Όπως ήταν διαφορετικό το Πάσχα που γιορτάσαμε φέτος με κλειστές τις εκκλησίες μας» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης σε ερώτηση για το εάν θα χορέψουμε στα πανηγύρια
Πανηγύρια.. Ελλάδα και δη νησιωτική, Κάθε νησί και δεκάδες πανηγύρια.. Για τους έλληνες είναι απλά σαν μία ημέρα στη … δουλειά. Αποτυπώνουν άλλωστε, με τον πιο αυθεντικό τρόπο, την πολιτισμική ταυτότητα, την ιδιοσυστασία του τόπου. Και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο περίβολος του ναού ή η πλατεία του χωριού μετατρέπονται σε μία πίστα…. Λαούτα, τσαμπούνες και βιολιά δίνουν το σύνθημα και το κέφι «ανάβει» με χορούς κυκλωτικούς στα ζωηρά βήματα ενός μπάλου ή ενός ικαριώτικου ρυθμού. Στα μεγάλα τραπέζια, τις τάβλες, το κρασί ρέει άφθονο συνοδεύοντας τα παραδοσιακά μαγειρέματα που προσφέρονται ειδικά για τη μέρα αυτή, αλλά διαφέρουν και από τόπο σε τόπο. Και οι επισκέπτες μένουν με το στόμα ανοιχτό. Θα μπορέσουμε φέτος να δούμε το ίδιο σκηνικό;
Η απάντηση έρχεται από την Ηπειρο και τον τηλεοπτικό σταθμό “Ηπειρος TV1” όπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι τα πανηγύρια θα γίνουν με τους νέους κανόνες και χωρίς συνωστισμό. Τόνισε μάλιστα ότι είμαστε σε μια διαφορετική κανονικότητα, σε ένα διαφορετικό καλοκαίρι και η ατομική ευθύνη είναι επιβεβλημένη ώστε να μην αφήσουμε περιθώρια επιστροφής στην πανδημία, μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τα πανηγύρια μόνο με καθήμενους.
Οπως είπε χαρακτητιστικά «Και θα κάνουμε πανηγύρια και θα χορέψουμε. Αλλά με προσοχή και χωρίς συνωστισμό. Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει πανηγύρι. Όμως αυτό που διανύουμε είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Όπως ήταν διαφορετικό το Πάσχα που γιορτάσαμε φέτος με κλειστές τις εκκλησίες μας»…
Υπογράμμισε δε ότι θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στην κανονικότητα με τα νέα δεδομένα. Σ’ αυτή τη νέα κανονικότητα θα πρέπει να προσαρμοστούν και τα πανηγύρια. Θα υπάρχουν λοιπόν τα τραπέζια, αλλά με τις απαιτούμενες αποστάσεις, δεν θα υπάρχει απαγόρευση χορού αλλά θα υπάρχει σύσταση προσοχής.
Βασικότερη η διατήρηση αποστάσεων και η αποφυγή συνωστισμού. Με άλλα λόγια εικόνες όπου χόρευαν πενήντα και εκατό άνθρωποι δεν θα πρέπει να συνοδεύουν αυτό το καλοκαίρι.
«Σαφώς ο κόσμος θα χορέψει αλλά δεν θα πρέπει να έχουμε συνωστισμό. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να περάσουμε στο τέλος της πανδημίας», ανέφερε στη συνέντευξή του ο Υφυπουργός.
Ποιος θα έχει την ευθύνη για την τήρηση των κανόνων;
Οι διοργανωτές, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, έχουν την ευθύνη για την ανάπτυξη και την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων που θα πρέπει να υπακούουν στους κανόνες των αποστάσεων.
Από κει και πέρα η ευθύνη είναι ατομική. «Ο καθένας θα πρέπει να προσέξει ώστε στο χορό να μην υπάρχει συνωστισμός… Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες θα το κάνουν. Θα είναι προσεκτικοί όπως συνέβη μέχρι τώρα. Είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι… Φέτος ας χορέψουμε λιγότεροι. Του χρόνου θα επανέλθουμε στα πανηγύρια που ξέραμε», υπογράμμισε ο υφυπουργός.