Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΕλλάδα: Η Νάξος ανάμεσα στα πέντε νησιά που ξεχωρίζουν για το φαγητό...

Ελλάδα: Η Νάξος ανάμεσα στα πέντε νησιά που ξεχωρίζουν για το φαγητό τους

|

Νησιά για καλοφαγάδες: Πέντε προορισμοί (από τη Νάξο και τη Σίφνο έως τη Κρήτη και τη Κέρκυρα) που θα ευχαριστηθείτε φαγητό στις διακοπές σας

Και το φαγητό, για κάποιους είναι ένας από τους λόγους για να επισκεφθούν έναν τόπο και ένα στοιχείο που αφήνει ανεξίτηλο σημάδι στη μνήμη τους. Τέτοιες αναμνήσεις σε κάνουν να νοσταλγείς το ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα ή το μικρό εστιατόριο στο πλακόστρωτο στην πλατεία του χωριού, ενώ το τραπέζι είναι γεμάτο καλούδια.

Ολόκληρη η Ελλάδα φημίζεται για τη γαστρονομία της και τα πιάτα που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι οι ταξιδιώτες που υμνούν την ελληνική κουζίνα και φορτώνουν βαλίτσες με τοπικά εδέσματα και λιχουδιές.

Νάξος
Το κυκλαδίτικο νησί με τις χρυσές παραλίες και τα αρχοντικά χωριά, έχει παράδοση στην κουζίνα. Η γη της Νάξου γεμίζει το τραπέζι με αγνά και φρέσκα υλικά. Ενα από αυτά είναι η φημισμένη γραβιέρα Νάξου, η οποία θα έχει θέση σε κάθε σας γεύμα, καθώς δεν γίνεται να της αντισταθείς. Με γλυκιά και λεπτή γεύση και πολύ χαρακτηριστική επίγευση μεταμορφώνεται σε σαγανάκι, τρώγεται τριμμένη και φυσικά σκέτη, συνοδεύοντας κάθε πιάτο, όπως άλλωστε και όλα τα τυριά του νησιού (κεφαλοτύρι, μυζήθρα, ξινότυρο).

Ένα αγαπημένο ναξιώτικο φαγητό είναι το ρόστο! Πρόκειται για χοιρινό μπούτι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο, το οποίο συνοδεύεται με πατάτα Νάξου, τηγανητή ή πουρέ. Σκέτη λιχουδιά! Τη δική του φήμη έχει και το κατσικάκι Νάξου, που μαγειρεύεται στο λαδόχαρτο, αρωματίζεται με θυμάρι και ρίγανη. Φυσικά, δεν γίνεται να βρεθείς στη Νάξο και να μην φας πατάτα. Τηγανητή ή ψητή, η πατάτα Νάξου είναι διάσημη σε ολόκληρη τη χώρα για τη γεύση της. (Μην ξεχάσεις να πάρεις για το σπίτι!).

eikona_viber_2020-06-25_11-25-46.jpg

Σίφνος
Εκτός από έναν τόπο, που σε μαγεύει σε κάθε γωνιά, η Σίφνος, που ξεχώρισε η Daily Mail, αποτελεί προορισμό για εκείνους που θέλουν να ευχαριστηθούν το φαγητό. Δεν γίνεται να βρεθείς στο νησί και να μην γευτείς το μαστέλο. Το σιφνέικο πιάτο με κατσικάκι ή αρνάκι ψήνεται σε κεραμικό σκεύος μέσα στον ξυλόφουρνο, πάνω σε κληματόβεργες και λιώνει στο στόμα.

Τη δίκη της «γλύκα» έχει και η ρεβιθάδα. Χυλωμένη, μελωμένη στο τσικάλι, η ρεβιθάδα, σύμφωνα με την παράδοση, ψήνεται στον ξυλόφουρνο και σερβίρεται στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα που θα δοκιμάσεις στη Σίφνο είναι η γυλωμένη μανούρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τυρί, βουτυράτο, με ιδιαίτερη και αρκετά πικάντικη γεύση.

Κρήτη
Για το φαγητό της Κρήτης μπορούν να γραφτούν πολλές μα πολλές σελίδες. Εδώ, θα ευχαριστηθείς φαγητό και θα το σκέφτεσαι όπου και να βρεθείς. Τα γούστα στο φαγητό μπορεί να διαφέρουν, αλλά το αντικριστό είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να φας. Το κρέας λιώνει στο στόμα, τα αρώματα μπλέκουν μεταξύ τους και το αποτέλεσμα είναι η ίδια η νοστιμιά.

Χοχλίοι. Αυτό το πιάτο είτε το αγαπάς, είτε το μισείς. Οι χοχλιοί γίνονται στιφάδο, γιαχνί και μπουμπουριστοί. Οι περισσότεροι αγαπούν τους μπουμπουριστούς, έναν κλασσικό κρητικό μεζέ, ο οποίος σηκώνει και τη ρακή του! Ενα άλλο φαγητό, που ξεχωρίζει, είναι τα αυγά με σταμναγκάθι. Η πικράδα του χόρτου «δένει» απίστευτα με τα αυγά και αποτελεί ένα πιάτο που σίγουρα θα ευχαριστηθείς στις διακοπές σου στην Κρήτη.

sofrito.jpg

Κέρκυρα
Το νησί των Φαιάκων έχει δύο εμβληματικά, πεντανόστιμα φαγητά: Την παστιτσάδα και το σοφρίτο. Η πατσιτσάδα με κόκορα ή μοσχάρι σβήνεται με κόκκινο κρασί και μαγειρεύεται με τα αρώματα της κανέλας, της δάφνης, το μοσχοκάρυδο και της φρεσκοκομμένης ντομάτας. Το χοντρό μακαρόνι, που γεμίζει σάλτσα, συνοδεύει άψογα το πιάτο. Από την άλλη το σοφρίτο, δημιουργείται με λεπτές φέτες μοσχαριού, οι οποίες αλευρώνονται και μένουν ελάχιστα στο τηγάνι. Στη συνέχεια μαγειρεύονται με άσπρη σάλτσα, σκόρδο, μαϊντανό και άσπρο κρασί. Λατρεμένος μεζές το τοσιγαρέλι, δηλαδή αγριόχορτα τσιγαριστά με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο.

Η παράδοση της Κέρκυρας είναι γεμάτη με πιάτα, όπως το σαβόρο, οι θεϊκές πορπέτες και η τίνγκολα, ωστόσο, πολλοί την ξεχωρίζουν για τα γλυκά της. Η συκομαΐδα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά εδέσματα του νησιού. Μοιάζει με… μπιφτέκι και ζυμώνεται με σύκα, ούζα, μαστίχα και μούστο. Εχει πιπεράτη γεύση και τυλίγεται με φύλλο καρυδιάς. Οι κερκυραϊκές πασταφρόλλες (και όχι πασταφλόρες, όπως τις λέμε εμείς), θα γλυκάνουν το ταξίδι σου με τη ζύμη και τη μαρμελάδα τους.

Σκύρος
Το νησί των Σποράδων με την απλότητα και την ομορφιά του έχει τη δική του γαστρονομική παράδοση. Πριν φας οτιδήποτε άλλο στη Σκύρο, θα δοκιμάσεις αστακομακαρονάδα. Θα είναι το πρώτο πιάτο και το τελευταίο πιάτο, που θα φας στο νησί, που θεωρείται «μάνα» της αστακομακαρονάδας. Το άγριο κατσίκι, από την άλλη, έχει τη δική του χάρη και όπως και να το φας κοκκινιστό ή λεμονάτο, θα ενθουσιαστείς με τη γεύση του.

Εάν είσαι μερακλής και σου αρέσουν αυτές οι γεύσεις, δοκίμασε χωρίς δεύτερη σκέψη κατσικίσιο συκωτάκι στιφάδο. Μπουκιά και συχώριο! Στο τραπέζι μην ξεχάσεις να βάλεις μυζήθρα και ξινοτύρι, ενώ φεύγοντας πάρε στη βαλίτσα σου μέλι, θυμαρίσιο ή από πεύκο.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις που μπορείτε να βρείτε στο naxospress.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανδρος, Λειψοί, Νάξος: Τρία νησιά, ένα καλοκαίρι γεμάτο ουσία και εμπειρίες

Όταν η αυθεντικότητα, η βιωσιμότητα και ο πολιτισμός νικούν τις προκλήσεις του τουρισμού — και προτείνουν ένα διαφορετικό μοντέλο για το μέλλον των νησιών

Ακτοπλοΐα 2025: Αισιοδοξία, αύξηση επιβατών και άνοδος του Island Hopping

Με αύξηση 6,7% στην επιβατική κίνηση και ενισχυμένο το μοντέλο Island Hopping, η φετινή σεζόν αναμένεται σταθερή – Ποιοι προορισμοί κερδίζουν έδαφος, τι αλλάζει για τις άγονες γραμμές

Ζούλτε Βάρεγκεμ – Μαλίν: Με ρυθμό, φάσεις και γκολ στην πρεμιέρα της Pro League

Με φόντο την επιθετική φόρμα και των δύο ομάδων, η πρεμιέρα του βελγικού πρωταθλήματος «μυρίζει» γκολ – δυνατό combo το G/G & Over 2.5

Ημέρα γιορτής: Η Αγία Παρασκευή στο Νιο Χωριό, ιστορία, πίστη και ρίζες Κρητικές στη Χώρα Νάξου

Μια μεγάλη γιορτή για τους Νιοχωρίτες – Εκατοντάδες προσκυνητές τίμησαν την προστάτιδα τους Αγία Παρασκευή, σε έναν από τους παλαιότερους ενοριακούς ναούς της Χώρας

Νάξος: Μουσική πανδαισία στον Απόλλωνα, γιορτάζει απόψε (25/07) με μελωδίες, κρασί και χορό!

Το χωριό Απόλλωνας στήνει γλέντι το Σάββατο 26 Ιουλίου με ζωντανή μουσική, ντόπιο κρασί, κεράσματα και την ομάδα «Αξοπατήματα» σε ένα μαγευτικό καλοκαιρινό βράδυ

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Με καρδιά και γνώση: Το σούπερ 13αρι του Φροντιστηρίου “Αντώνη Χερουβείμ” στις Πανελλαδικές 2025

Μαθητές από τη Νάξο κατέκτησαν τις σχολές των ονείρων τους με τη στήριξη του φροντιστηρίου – Πρωτιές, υψηλές θέσεις και πολλή περηφάνια!

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις