Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΕλλάδα: Η Νάξος ανάμεσα στα πέντε νησιά που ξεχωρίζουν για το φαγητό...

Ελλάδα: Η Νάξος ανάμεσα στα πέντε νησιά που ξεχωρίζουν για το φαγητό τους

|

Νησιά για καλοφαγάδες: Πέντε προορισμοί (από τη Νάξο και τη Σίφνο έως τη Κρήτη και τη Κέρκυρα) που θα ευχαριστηθείτε φαγητό στις διακοπές σας

Και το φαγητό, για κάποιους είναι ένας από τους λόγους για να επισκεφθούν έναν τόπο και ένα στοιχείο που αφήνει ανεξίτηλο σημάδι στη μνήμη τους. Τέτοιες αναμνήσεις σε κάνουν να νοσταλγείς το ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα ή το μικρό εστιατόριο στο πλακόστρωτο στην πλατεία του χωριού, ενώ το τραπέζι είναι γεμάτο καλούδια.

Ολόκληρη η Ελλάδα φημίζεται για τη γαστρονομία της και τα πιάτα που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι οι ταξιδιώτες που υμνούν την ελληνική κουζίνα και φορτώνουν βαλίτσες με τοπικά εδέσματα και λιχουδιές.

Νάξος
Το κυκλαδίτικο νησί με τις χρυσές παραλίες και τα αρχοντικά χωριά, έχει παράδοση στην κουζίνα. Η γη της Νάξου γεμίζει το τραπέζι με αγνά και φρέσκα υλικά. Ενα από αυτά είναι η φημισμένη γραβιέρα Νάξου, η οποία θα έχει θέση σε κάθε σας γεύμα, καθώς δεν γίνεται να της αντισταθείς. Με γλυκιά και λεπτή γεύση και πολύ χαρακτηριστική επίγευση μεταμορφώνεται σε σαγανάκι, τρώγεται τριμμένη και φυσικά σκέτη, συνοδεύοντας κάθε πιάτο, όπως άλλωστε και όλα τα τυριά του νησιού (κεφαλοτύρι, μυζήθρα, ξινότυρο).

Ένα αγαπημένο ναξιώτικο φαγητό είναι το ρόστο! Πρόκειται για χοιρινό μπούτι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο, το οποίο συνοδεύεται με πατάτα Νάξου, τηγανητή ή πουρέ. Σκέτη λιχουδιά! Τη δική του φήμη έχει και το κατσικάκι Νάξου, που μαγειρεύεται στο λαδόχαρτο, αρωματίζεται με θυμάρι και ρίγανη. Φυσικά, δεν γίνεται να βρεθείς στη Νάξο και να μην φας πατάτα. Τηγανητή ή ψητή, η πατάτα Νάξου είναι διάσημη σε ολόκληρη τη χώρα για τη γεύση της. (Μην ξεχάσεις να πάρεις για το σπίτι!).

eikona_viber_2020-06-25_11-25-46.jpg

Σίφνος
Εκτός από έναν τόπο, που σε μαγεύει σε κάθε γωνιά, η Σίφνος, που ξεχώρισε η Daily Mail, αποτελεί προορισμό για εκείνους που θέλουν να ευχαριστηθούν το φαγητό. Δεν γίνεται να βρεθείς στο νησί και να μην γευτείς το μαστέλο. Το σιφνέικο πιάτο με κατσικάκι ή αρνάκι ψήνεται σε κεραμικό σκεύος μέσα στον ξυλόφουρνο, πάνω σε κληματόβεργες και λιώνει στο στόμα.

Τη δίκη της «γλύκα» έχει και η ρεβιθάδα. Χυλωμένη, μελωμένη στο τσικάλι, η ρεβιθάδα, σύμφωνα με την παράδοση, ψήνεται στον ξυλόφουρνο και σερβίρεται στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα που θα δοκιμάσεις στη Σίφνο είναι η γυλωμένη μανούρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τυρί, βουτυράτο, με ιδιαίτερη και αρκετά πικάντικη γεύση.

Κρήτη
Για το φαγητό της Κρήτης μπορούν να γραφτούν πολλές μα πολλές σελίδες. Εδώ, θα ευχαριστηθείς φαγητό και θα το σκέφτεσαι όπου και να βρεθείς. Τα γούστα στο φαγητό μπορεί να διαφέρουν, αλλά το αντικριστό είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να φας. Το κρέας λιώνει στο στόμα, τα αρώματα μπλέκουν μεταξύ τους και το αποτέλεσμα είναι η ίδια η νοστιμιά.

Χοχλίοι. Αυτό το πιάτο είτε το αγαπάς, είτε το μισείς. Οι χοχλιοί γίνονται στιφάδο, γιαχνί και μπουμπουριστοί. Οι περισσότεροι αγαπούν τους μπουμπουριστούς, έναν κλασσικό κρητικό μεζέ, ο οποίος σηκώνει και τη ρακή του! Ενα άλλο φαγητό, που ξεχωρίζει, είναι τα αυγά με σταμναγκάθι. Η πικράδα του χόρτου «δένει» απίστευτα με τα αυγά και αποτελεί ένα πιάτο που σίγουρα θα ευχαριστηθείς στις διακοπές σου στην Κρήτη.

sofrito.jpg

Κέρκυρα
Το νησί των Φαιάκων έχει δύο εμβληματικά, πεντανόστιμα φαγητά: Την παστιτσάδα και το σοφρίτο. Η πατσιτσάδα με κόκορα ή μοσχάρι σβήνεται με κόκκινο κρασί και μαγειρεύεται με τα αρώματα της κανέλας, της δάφνης, το μοσχοκάρυδο και της φρεσκοκομμένης ντομάτας. Το χοντρό μακαρόνι, που γεμίζει σάλτσα, συνοδεύει άψογα το πιάτο. Από την άλλη το σοφρίτο, δημιουργείται με λεπτές φέτες μοσχαριού, οι οποίες αλευρώνονται και μένουν ελάχιστα στο τηγάνι. Στη συνέχεια μαγειρεύονται με άσπρη σάλτσα, σκόρδο, μαϊντανό και άσπρο κρασί. Λατρεμένος μεζές το τοσιγαρέλι, δηλαδή αγριόχορτα τσιγαριστά με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο.

Η παράδοση της Κέρκυρας είναι γεμάτη με πιάτα, όπως το σαβόρο, οι θεϊκές πορπέτες και η τίνγκολα, ωστόσο, πολλοί την ξεχωρίζουν για τα γλυκά της. Η συκομαΐδα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά εδέσματα του νησιού. Μοιάζει με… μπιφτέκι και ζυμώνεται με σύκα, ούζα, μαστίχα και μούστο. Εχει πιπεράτη γεύση και τυλίγεται με φύλλο καρυδιάς. Οι κερκυραϊκές πασταφρόλλες (και όχι πασταφλόρες, όπως τις λέμε εμείς), θα γλυκάνουν το ταξίδι σου με τη ζύμη και τη μαρμελάδα τους.

Σκύρος
Το νησί των Σποράδων με την απλότητα και την ομορφιά του έχει τη δική του γαστρονομική παράδοση. Πριν φας οτιδήποτε άλλο στη Σκύρο, θα δοκιμάσεις αστακομακαρονάδα. Θα είναι το πρώτο πιάτο και το τελευταίο πιάτο, που θα φας στο νησί, που θεωρείται «μάνα» της αστακομακαρονάδας. Το άγριο κατσίκι, από την άλλη, έχει τη δική του χάρη και όπως και να το φας κοκκινιστό ή λεμονάτο, θα ενθουσιαστείς με τη γεύση του.

Εάν είσαι μερακλής και σου αρέσουν αυτές οι γεύσεις, δοκίμασε χωρίς δεύτερη σκέψη κατσικίσιο συκωτάκι στιφάδο. Μπουκιά και συχώριο! Στο τραπέζι μην ξεχάσεις να βάλεις μυζήθρα και ξινοτύρι, ενώ φεύγοντας πάρε στη βαλίτσα σου μέλι, θυμαρίσιο ή από πεύκο.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις που μπορείτε να βρείτε στο naxospress.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ψήνεται ή δεν ψήνεται τελικά; Τα πανηγύρια, οι ψησταριές και το… φανταστικό catering

Μια σούβλα δεν φέρνει την άνοιξη – αλλά ευτυχώς, ούτε και η κυβέρνηση την απαγόρευσε.

Τουρισμός: “ΚΙΜΩΛΟΣ, όπως εσύ, Μοναδική, Αυθεντική, Αληθινή”

ο Δήμος Κιμώλου απευθύνεται στους δυνητικούς επισκέπτες του εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου

Νίκος Λεβογιάννης: “Η ιστορία της Νάξου είναι ένα ερωτικό ταξίδι με το παρελθόν”

Ο Νίκος Λεβογιάννης και η αγάπη του για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας και την κατάγραφή της.

Οικονομία: «Λευκό Μητρώο» και μπόνους συνέπειας – Νέα κίνητρα για συνεπείς φορολογούμενους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ψηφιακές επιβραβεύσεις, μειώσεις φόρων και προτεραιότητα στις επιστροφές για όσους πληρώνουν στην ώρα τους

Στοίχημα – Serie A: Οι “Βιόλα” αναζητούν το ξέσπασμα και … 2.55

Βενέτσια - Φιορεντίνα: «Ξεσπά» στη Βενετία και στο 2.55!

Νάξος για όλους: Ένα βήμα πιο κοντά στην καθολική προσβασιμότητα των παραλιών

Επένδυση ζωής για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ράμπες, αμαξίδια και εξοπλισμοί για τρεις παραλίες της Νάξου έως το τέλος του 2025.

Επίσκεψη Εργασίας στη Σαντορίνη από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Η παρουσία του συνοδεύτηκε από αυτοψίες σε κρίσιμες περιοχές και σύσκεψη με φορείς και επιστημονικές αρχές

Ο καιρός… από τα 680 μέτρα: Online ο μετεωρολογικός σταθμός Κωμιακής Νάξου!

Ο ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός της Κωμιακής μπαίνει στην ψηφιακή εποχή, παρέχοντας ζωντανά δεδομένα μέσα από την πλατφόρμα Ecowitt και το NaxosWeather.gr.

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Οδηγίες και μέτρα πρόληψης και προστασίας

Βρίσκεται σε ισχύ η νέα Πυροσβεστική διάταξη 9/2024 (ΦΕΚ 2387/Β/2024) η οποία αντικαθιστά τις προγενέστερες Πυροσβεστικές Διατάξεις και ισχύει από 1/5/2024.

Διαδημοτική συνεργασία Σύρου – Τήνου: Πράσινο φως από τη ΔΕΥΑΣ για κοινή επιχείρηση ύδρευσης

Η ΔΕΥΑ Σύρου ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία διαδημοτικής επιχείρησης με τον Δήμο Τήνου, με στόχο τη βιωσιμότητα, τη μείωση των οφειλών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης στα νησιά.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης