Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΑποθήκη: έρχεται (02/02) Μεξικάνικη βραδιά

Αποθήκη: έρχεται (02/02) Μεξικάνικη βραδιά

|

Απόψε το βράδυ (02/02, 20:00) στην “Αποθήκη” στο κέντρο της Χώρς Νάξου βραδιά …Mexico. Και φαγητό από τα χεράκια των σπουδαστών του ΔΙΕΚ Νάξου και μουσική από το …Mexico και ποτά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού… Απολαύστε την επίσκεψη  

Μεξικάνικη κουζίνα… Όρος που χρησιμοποιείται για τα είδη φαγητών που προέρχονται από το Μεξικό. Είναι γνωστή για τις ποικίλες γεύσεις της, το πολύχρωμο στολισμό των πιάτων της και τη ποικιλία των συστατικών και των καρυκευμάτων, πολλά από τα οποία είναι βασικά προϊόντα της χώρας. Και σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου η «Αποθήκη» το νέο μπαρ της Νάξου στη παραλία της Χώρας με την αρωγή των σπουδαστών του ΔΙΕΚ Νάξου μετά τις οκτώ το βράδυ όσοι περάσουν το κατώφλι θα γευτούν γεύσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού…. Και όπως αναφέρεται στην πρόσκληση «Πικάντικα πιάτα και όχι μόνο ,σε συνδυασμό με δροσερά ποτά σε ζεστό περιβάλλον ,το ιδανικότερο για μια Πέμπτη βράδυ!!!»

Ιστορία

Και εάν κάνει κανείς ένα ταξίδι στο χρόνο θα ανακαλύψει ότι όταν οι Ισπανοί κατακτητές του Μεξικό έφτασαν στη πρωτεύουσα των Αζτέκων την Τενοτστιτλάν (σημερινή Πόλη του Μεξικού), ανακάλυψαν ότι η διατροφή των ανθρώπων αποτελείτο κυρίως από πιάτα που είχαν ως βάση το καλαμπόκι με επιπλέον τσίλι και βότανα, συνήθως συμπληρωμένα με φασόλια και τομάτες ή κάκτους! Η διατροφή των ιθαγενών του Προκολομβιανού Μεξικού συμπεριλάμβανε σοκολάτα, βανίλια, τοματίνια, αβοκάντο, γκουάβα, παπάγια, σαπότε (sapote), μαμέι (mamey), ανανά, γουανάμπανα, χίκαμα (jícama), γλυκοκολόκυθο, γλυκοπατάτα, φυστίκια, ατσιότε (achiote), ουιτλακότσε (huitlacoche), γαλοπούλα και ψάρια. Το 1520 όταν οι Ισπανοί κατακτητές εισέβαλλαν στο Μεξικό, εισήγαγαν μια ποικιλία ζώων, όπως βοοειδή, κοτόπουλα, κατσίκες, πρόβατα και γουρούνια. Το ρύζι, το σιτάρι και το κριθάρι μπήκαν επίσης στο Μεξικό, όπως και το λάδι, το κρασί, τα αμύγδαλα, ο μαϊντανός και πολλά μπαχαρικά. Η εισαχθείσα Ισπανική κουζίνα τελικά ενσωματώθηκε στην κουζίνα των ιθαγενών.

Χαρακτηριστικά πιάτα

Α και για να μην πάτε αδιάβαστοι σε προσφέρουμε μερικά από τα πιο γνωστά πιάτα της Μεξικάνικης κουζίνας…  Κάποια απ αυτά θα τα έχετε ακούσει ή δοκιμάσει όμως τώρα είναι από τα χέρια των μαθητών του ΔΙΕΚ Νάξου.. Οπότε;

Burrito

Το μεξικάνικο… σουβλάκι που κάνει θραύση ανά τον κόσμο, στο Μεξικό αποτελεί το παραδοσιακό πιάτο της πόλης Ciudad Juárez. Το αυθεντικό burrito είναι μικρό και λεπτό με ένα ή δύο συστατικά στη γέμιση της τυλιγμένης τορτίγιας, τα οποία είναι συνήθως κρέας ή ψάρι, πατάτες, ρύζι φασόλια, τυρί asadero (μεξικάνικο τυρί) και chile relleno (γεμιστή πιπεριά). Το burrito αποτελεί για πολλούς το ιδανικό… πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, κυρίως στο βόρειο μέρος της χώρας, όπου είναι και πιο δημοφιλές.

Pozole

Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, αυτή η… προϊστορική σούπα χρησιμοποιούνταν σε τελετουργικές θυσίες στα αρχαία χρόνια. Σήμερα, όμως, είναι απλώς ένα πολύ απολαυστικό πιάτο σε διάφορες βερσιόν με κοτόπουλο, χοιρινό ή λαχανικά και φτιάχνεται με πολέντα και πλήθος βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία παραδοσιακά σιγοβράζονται για ώρες. Όταν είναι έτοιμο να σερβιριστεί, συνήθως το γαρνίρουν με λίγο κρεμμύδι, τσίλι, ραπανάκι και μαρούλι.

Cochinita Pibil

Πρόκειται για ένα πολύ γευστικό πιάτο με χοιρινό και πορτοκάλι, το οποίο σερβίρεται με σάλτσα από κρεμμύδι τουρσί και πιπεριά jalapeno. Η αυθεντική συνταγή αυτού του κλασσικού πιάτου από την Yucatán περιλαμβάνει το μαρινάρισμα του χοιρινού σε χυμό πορτοκαλιού και το τύλιγμά του σε φύλλο μπανάνας για το ψήσιμο.

Tacos al pastor

Άλλο ένα ιστορικό πιάτο και μια από τις πιο διάσημες βερσιόν τάκος, με ρίζες πίσω στις δεκαετίες του ’20 και του ’30 και την άφιξη μεταναστών από τη Λιβύη και τη Συρία στο Μεξικό. Η ονομασία του σημαίνει «σε στυλ βοσκού» και φτιάχνεται με λεπτά κομμάτια χοιρινού που έχουν ψηθεί σε σούβλα (α λα γύρος) και στη συνέχεια τοποθετούνται σε tortilla καλαμποκιού, ενώ σερβίρονται με κρεμμύδια, φύλλα κόλιαντρου και ανανά.

Tostadas

Στο Μεξικό, τις μπαγιάτικες tortillas τις τηγανίζουν σε λάδι μέχρι να ξαναπάρουν το χρυσαφένιο χρώμα τους και να ξαναγίνουν τραγανιστές. Μόλις τελειώσουν με το τηγάνισμα, τις σερβίρουν μόνες τους ή πολλές μαζί σε μια στοίβα, με διάφορες γαρνιτούρες, οι οποίες περιλαμβάνουν και πάλι τα frijoles, τυρί, θαλασσινά, κρέας και ceviche (ωμό ψάρι με lime και πιπεριές).

Elote

Εν προκειμένω ο τίτλος του street food του ταιριάζει άψογα, αφού το elote πωλείται πολύ στο δρόμο σαν σνακ στο χέρι και ουσιαστικά είναι καλαμπόκι σε ξυλάκι ή σε κυπελάκια. Το καλαμπόκι βράζεται και προστίθεται σε αυτό αλάτι, σκόνη τσίλι, lime, βούτυρο, μαγιονέζα, ξινόκρεμα…

Enchiladas

Οι enchiladas έχουν τις ρίζες τους στην εποχή των… Μάγια, όταν στο Μεξικό έτρωγαν tortillas καλαμποκιού τυλιγμένες σε μικρά ψάρια. Στις μέρες μας, οι tortillas από καλαμπόκι ή αλεύρι γεμίζονται με θαλασσινά, φασόλια, λαχανικά, κρέας, τυρί ή όλα τα παραπάνω μαζί και μετατρέπονται σε enchiladas όταν τους περιχύνουν σάλτσα τσίλι, φτιάχνοντας το τέλειο μεξικάνικο πρωινό.

Guacamole

Μια από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις στο Μεξικό, η οποία μετρά αρκετά χρόνια προς τα πίσω μέχρι την εποχή των Αζτέκων. Ουσιαστικά πρόκειται για ντιπ κι όχι για πιάτο, το οποίο χρησιμοποιείται και στις σαλάτες και φτιάχνεται από λιωμένα αβοκάντο, κρεμμύδια, ντομάτες, χυμό λεμονιού, πιπεριές τσίλι και μερικές φορές μία ή δύο σκελίδες σκόρδο. Το guacamole τρώγεται συνήθως με τσιπ από tortillas ή χρησιμοποιείται σαν συνοδευτικό πιάτο.

Και μετά απ’  όλ’ αυτά, μια μαργαρίτα είναι ό,τι πρέπει!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μουσική Βραδιά με τον Γιάννη Τεργιάκη και την Άννα Μαρία Ντεληγιώργη στο AMEN Nightclub στη Νάξο

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025, η καρδιά της μουσικής χτυπά στη Νάξο! Ο Γιάννης Τεργιάκης και η Άννα Μαρία Ντεληγιώργη ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια εκρηκτική εμφάνιση στο AMEN Nightclub, το απόλυτο hot spot του νησιού.

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Το Σεπτέμβριο ανοίγει τις εργασίες του το Ε΄ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

Στον Αδάμαντα της Μήλου από την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2025 έως και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025 με τίτλο: ΚΥΚΛΑΔΕΣ : Αειφορία - Πολιτισμός

Μήλος: Η κίνηση της Δημοτικής Αρχή με βάση το περιβάλλον και τη προστασία του

Επείγον δημοτικό κάλεσμα για την περιβαλλοντική προστασία της Μήλου - Ποιος ο λόγος; τι θέλει να πετύχει;

Με την ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου

Στη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος έθεσε ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της εταιρίας και ενημέρωσε τον Υπουργό για τις δραστηριότητες του φυτώριου.

Ξενοδοχεία: Επενδύσεις ύψους 8 εκ. ευρώ σε μονάδες στην Σχοινούσα και Μήλο

Πέντε (5) νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο, Κω, Μήλο, Σχοινούσα, Χαλκίδα

Εγγραφή στο «Μητρώο 11» για την αποφυγή ανεπιθύμητων κλήσεων – Η διαδικασία

Ασπίδα για τις ενοχλητικές κλήσεις αυτού του είδους αποτελεί η ένταξη των συνδρομητών στο ειδικό «μητρώο 11» των εταιρειών κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας

Τουρισμός: 1.300 νέες απευθείας πτήσεις σε 8 μεγάλα Ελληνικά αεροδρόμια φέτος

Το μεγαλύτερο αριθμό νέων πτήσεων το 2025 συγκεντρώνει το αεροδρόμιο Ηρακλείου, με συνολικά 343 νέες πτήσεις και 10 νέες συνδέσεις

Ακτοπλόοι για αύξηση εισιτηρίων: Να ακολουθήσει η Κυβέρνηση το μοντέλο Ιταλών και Γερμανών

Ακτοπλοϊκές: Τα 5 μέτρα που προτείνουν για να μην γίνουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων

Σύρος: Η μπασκετική γιορτή Stoiximan AegeanBall Festival επιστρέφει στις 27-29 Ιουνίου 2025

Φέτος, η διοργάνωση ανεβάζει τον πήχη ακόμα ψηλότερα, με καλεσμένους-έκπληξη, πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις και νέες εμπειρίες

Π.Ν.Αι. – Ρόδος: Συνεδρίαση για την αποκατάσταση ζημιών από την θεομηνία Bora

Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την καθαίρεση της κατεστραμμένης γέφυρας στο Φαληράκι. Εντός των ημερών εγκαθίσταται ο ανάδοχος

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη

Νάξος – Ευαγγελία Γατσωτή: Πρεμιέρα σήμερα (17/01) για τη παράσταση “Γιάννης το βούδι”

Δύο παραστάσεις έργων με την υπογραφή της ανερχόμενης συγγραφέα από τη Νάξο Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνουν αυτή την εβδομάδα: «Κόκκινες γραμμές ή Λέξεις που κάνουν τζιζ» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 20/1) και «Γιάννης το βούδι» (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 17/1)