Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Πάσχα στη Άνδρο είναι ο γευστικός «Λαμπριάτης» και τα θορυβώδη «Μάσκουλα»
Και συνεχίζουμε την αναφορά μας στα μικρά ή μεγάλα έθιμα στα νησιά των Κυκλάδων ενόψει του Πάσχα… Και επόμενος σταθμός χάρη στη βοήθεια της “Καθημερινής” η Ανδρος, το νησί των Κυκλάδων στα βόρεια του νομού…
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Πάσχα στη Άνδρο είναι ο γευστικός «Λαμπριάτης» και τα θορυβώδη «Μάσκουλα».
Λαμπριάτης είναι το κατσικάκι με γέμιση από αυγά, τυριά, τηγανιτό ψωμί και μυρωδικά που ψήνεται στο φούρνο από το απόγευμα του μεγάλου Σαββάτου και είναι έτοιμο για μετά τη λειτουργία της Ανάστασης.
Τα μάσκουλα είναι αυτοσχέδιοι «εκρηκτικοί» μηχανισμοί, δηλαδή σιδερένιοι σωλήνες γεμάτοι με συμπιεσμένο μπαρούτι που αναφλέγεται με φυτίλι. Αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη, οι ομοβροντίες από την ανταλλαγή των μάσκουλων μεταξύ Πανωχωριτών και Κατωχωριτών στις Στενιές είναι εκκωφαντικές. Η πραγματική αυτή «μάχη» διαρκεί περί τις δυόμισι ώρες.
Εμπνευσμένοι μάλλον από την παράδοση των μπουρλοτιέρηδων του νησιού, οι Ανδριώτες επέλεξαν να τιμούν τον εορτασμό του Πάσχα με αυτό τον τρόπο.