Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΖαχαράκη: «Ανοιχτός διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο – Καμία αλλαγή στις Πανελλαδικές...

Ζαχαράκη: «Ανοιχτός διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο – Καμία αλλαγή στις Πανελλαδικές για τη Δευτέρα Λυκείου»

|

Την πορεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τις επερχόμενες αλλαγές στην Παιδεία, καθώς και την προετοιμασία για ένα Εθνικό Απολυτήριο που θα αποτελέσει πιθανό μελλοντικό σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ανέπτυξε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως οι μαθητές που φέτος φοιτούν στη Β’ Λυκείου δεν θα επηρεαστούν από καμία αλλαγή. Οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν κανονικά το 2026 με το υπάρχον σύστημα, ώστε να υπάρχει σταθερότητα και χρόνος προσαρμογής.

«Κανονικά πηγαίνουμε με το θεσμό των εξετάσεων. Μην ανησυχούν τα παιδιά. Ξέρω ότι ήδη προετοιμάζονται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το Εθνικό Απολυτήριο και οι μελλοντικές αλλαγές

Η Υπουργός έκανε σαφές ότι η συζήτηση για Εθνικό Απολυτήριο έχει ξεκινήσει σε υπερκομματικό επίπεδο, με στόχο να καταλήξει σε δομημένες προτάσεις που θα διαμορφώσουν έναν διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης, ο οποίος δεν θα βασίζεται αποκλειστικά στην απόδοση σε λίγες ώρες εξετάσεων.

«Να δούμε ένα διαφορετικό τρόπο, ώστε η τελική επιλογή να μην εξαρτάται μόνο από τρεις ώρες σε τέσσερα μαθήματα», σημείωσε.

Η πρόθεση είναι, κάποια στιγμή, η εισαγωγή στα πανεπιστήμια να μην βασίζεται μόνο στις εξετάσεις, αλλά να συνεκτιμώνται και άλλοι παράγοντες, όπως οι επιδόσεις σε βάθος χρόνου.

Προετοιμασία για την εφαρμογή του ΙΒ σε δημόσια σχολεία

Η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι το International Baccalaureate (ΙΒ) προχωρά για δημόσια εφαρμογή από το 2026, ξεκινώντας από συγκεκριμένα πρότυπα και καλλιτεχνικά σχολεία. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για την ιδιαιτερότητα της μεθοδολογίας του ΙΒ (συνθετική γνώση, πολλαπλές πηγές, ομαδική σκέψη).

«Δεν έχει νόημα να έχουμε IB αν δεν δίνει επιλογές στα παιδιά», δήλωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το IB να αποτελέσει βάση εισαγωγής σε δημόσια ή ιδιωτικά ΑΕΙ στο μέλλον.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: 12 + 1 αιτήσεις σε φάση αξιολόγησης

Η Υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε ότι έχουν κατατεθεί 13 αιτήσεις για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης από την Ανεξάρτητη Αρχή.

«Μέχρι τέλος Ιουλίου θα γνωρίζουμε ποια θα εγκριθούν και ποια προγράμματα θα ξεκινήσουν το χειμώνα του 2025», ανέφερε.

Ανάλογα με την έγκριση, τα πρώτα τμήματα θα μπορούσαν να είναι Ψυχολογίας, Νομικής ή άλλων κλάδων.

Δημόσια πανεπιστήμια: Σταθερή τετραετής φοίτηση και ενίσχυση υποδομών

Η Υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν εξετάζεται αλλαγή στη διάρκεια των σπουδών των δημοσίων ΑΕΙ, παραμένοντας τετραετής. Παράλληλα, ενισχύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο με χρηματοδότηση και νέα μέτρα ασφάλειας, όπως φύλαξη, κάμερες και επικαιροποίηση σχεδίων ασφαλείας.

Υποδομές σχολείων: Το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» προχωρά δυναμικά

Τέλος, η Υπουργός αναφέρθηκε και στο φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης σχολικών εγκαταστάσεων:

  • 430 σχολεία αναβαθμίζονται μέσα στο καλοκαίρι

  • 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από δωρεά της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

  • Στόχος, μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί βασικές εργασίες

  • Ετήσια ενίσχυση του προγράμματος με 50 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό

Το συμπέρασμα;

Η παιδεία μπαίνει σε σταδιακή αλλά μελετημένη φάση μετασχηματισμού. Η σημερινή Γ’ Λυκείου ολοκληρώνει με ασφάλεια το σύστημα που γνωρίζει, ενώ η συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο, το IB και τα νέα ΑΕΙ ανοίγει έναν νέο εκπαιδευτικό ορίζοντα για τις επόμενες γενιές.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες