Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΥπουργείο Περιβάλλοντος: Αύξηση προϋπολογισμού σε "Εξοικονομώ" και "Θέρμανση"

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Αύξηση προϋπολογισμού σε “Εξοικονομώ” και “Θέρμανση”

|

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το “Εξοικονομώ” και το “Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα”, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε εκδήλωση του υπουργείου για τα επτά (7) προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ύψους ενός δισ. ευρώ που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τα προγράμματα αυτά, καθώς στο μεν Εξοικονομώ από τις 8 Ιανουαρίου έχουν υποβληθεί 40.000 αιτήσεις (οι 1.500 συμπληρωμένες), ενώ στο πρόγραμμα για συστήματα θέρμανσης και θερμοσίφωνα εντυπωσιάζει το γεγονός ότι από τις 13 Ιανουαρίου έχουν υποβληθεί 75.000 αιτήσεις, από τις οποίες (παρά το υψηλό κόστος) οι 31.000 αφορούν την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας (γι’ αυτό όπως είπε η αύξηση του προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στις αντλίες θερμότητας). Τα ακριβή μεγέθη θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στη χώρα υπάρχουν 4,3 εκατ. κατοικίες ενώ από τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που έχουν εφαρμοστεί ως τώρα καλύπτονται περί τις 150.000 κατοικίες. Συνεπώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για να επιδοτηθεί το σύνολο των κατοικιών. «Θα πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε την κουλτούρα επενδύσεων στα νοικοκυριά που επλήγη λόγω της κρίσης, να αυξήσουμε τα προγράμματα μακροχρόνιου δανεισμού και να αποφασίσει η ΕΕ ότι οι στόχοι θα είναι ρεαλιστικοί. Δεν πρέπει να κληθεί η Ελλάδα να διαθέσει δεκάδες δισ., που δεν έχει, σε μη αποδοτικές επενδύσεις». Προϊδέασε επίσης για μείωση των ποσοστών επιδότησης στα επόμενα προγράμματα προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά.

Σε σχέση δε με τις καθυστερήσεις στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», είπε ότι δεν οφείλονται στην έλλειψη των πόρων αλλά στις διαδικασίες και τους ελέγχους που εφαρμόζονται από την ΕΕ, παράγοντες που έχουν εξαλειφθεί στα νέα προγράμματα.

Νέο πρόγραμμα .. Αναβαθμίζω

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι στο πρώτο 5ήμερο του Φεβρουαρίου θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» που θα παρέχει άτοκα δάνεια χωρίς ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η τοπική αυτοδιοίκηση λόγω της ενεργειακής κρίσης και οι οποίες αντιμετωπίζονται με επενδύσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια των σχολείων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Πρωτοβουλίες που οδηγούν μέσω της μείωσης του κόστους και σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε τη σημασία της πράσινης μετάβασης στον τουρισμό με ελαχιστοποίηση την επιπτώσεων της τουριστικής δραστηριότητας στο περιβάλλον, ζήτημα που απασχολεί πλέον και τους τουρίστες. Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα ενίσχυσης του ορεινού τουρισμού που εξυπηρετεί την διεύρυνση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος χωρικά και χρονικά.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε πως τα τελευταία 5 χρόνια διατέθηκαν 2,1 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 146.000 κατοικιών. Πρόσθεσε ότι πέρα από τα 7 προγράμματα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο, προηγήθηκαν τα «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» και «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα» τα οποία επίσης είμαι ενεργά αυτήν την περίοδο. Είπε επίσης ότι είναι υπό συζήτηση στην ΕΕ το Social climate fund για ευάλωτους πολίτες.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι στα μελλοντικά προγράμματα θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις αντλίες θερμότητας, οι οποίες εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας συμβάλουν και στον εξηλεκτρισμό της οικονομίας. Σημείωσε ωστόσο την αντινομία που δημιουργεί η κοινοτική υποχρέωση για αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο (τα οποία έως πρόσφατα επιδοτούνταν) με αντλίες θερμότητας. Όπως επίσης η αναβάθμιση του συνόλου των σπιτιών στην κατηγορία Γ’ την προσεχή δεκαετία είναι ένας στόχος ανέφικτος.

Ανέφερε επίσης ότι στα επόμενα «Εξοικονομώ» θα υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία και ανάθεση σε τρίτους της αξιολόγησης των αιτήσεων για επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών.

Ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης είπε ότι από τα 36 δισ. του συνολικού προϋπολογισμού έχουν παραληφθεί πάνω από το 50% των πόρων (18,2 δισ.), ποσοστό που το Μάρτιο θα ανέβει στο 60%. Εκτίμησε δε ότι από αυτά έχουν εκταμιευθεί προς την αγορά (δάνεια και επιδοτήσεις) περί τα 11 δισ. ευρώ.

Τα προγράμματα που «τρέχουν» από την αρχή του έτους είναι τα «Εξοικονομώ 2025», «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα», «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις», «Προώθηση Ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης», «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων», «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικών Παιδικών Σταθμών» και «Ενεργειακή αναβάθμιση Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Δύσκολος Φλεβάρης» στο Αιγαίο: τι λέει η Εύη Νομικού για Κολούμπο, σεισμούς και το να είμαστε tsunami ready

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ ξεδιαλύνει τι συνέβη στη Σαντορίνη, γιατί το Κολούμπο παραμένει το πιο «ζωντανό» ηφαίστειο της χώρας, ποιες περιοχές χρειάζονται σχέδιο τσουνάμι.

Αθηνιός σε φόρμα, Νάξος σε… προσπέραση: ο Αύγουστος γύρισε το παιχνίδι στη Σαντορίνη

Μετά από μήνες πτώσης, ο Αύγουστος ’25 έφερε άνοδο στην κίνηση του λιμανιού της Σαντορίνης (+6% συνολικά)· Ηράκλειο Νο1 προορισμός και η Νάξος… πάνω από τη Σαντορίνη σε Ιούλιο & Αύγουστο!

Κυκλάδες: «Η παιδεία δεν είναι κόστος» — Κοινή παρέμβαση συλλόγων εκπαιδευτικών και κάλεσμα σε απεργία 1/10

Δεκάδες κενά σε δασκάλους/νηπιαγωγούς, ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη, στέγαση–μετακίνηση στα νησιά: τι ζητούν οι Σύλλογοι ΠΕ Άνδρου, Νάξου–Αμοργού, Πάρου–Αντιπάρου, Σύρου–Τήνου–Μυκόνου.

Αμοργός (Ενωση Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων δωματίων) στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι: «Είμαστε με τον Άνθρωπο»

Συγγενείς θυμάτων Τεμπών δηλώνουν στήριξη στον απεργό πείνας (7η μέρα) και καλούν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η Ένωση Ξενοδόχων & Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού συνυπογράφει: «Δεν μας στερούν την ψυχή και την αξιοπρέπεια».

Ρευματοκλοπές στα νησιά: Έκρηξη 67% – πρόστιμα-μαμούθ και βάρος στους συνεπείς

Ιαν–Αυγ 2025: 15.554 περιστατικά, ζημιά 58,5 εκατ. €. Στο «κόκκινο» τουριστικοί προορισμοί – από ξενοδοχεία μέχρι σούπερ μάρκετ. Νέα αυστηρότερα μέτρα.

Κέα: Αναβάθμιση του δρόμου Κορρησίας–Ξύλων με χρηματοδότηση από το ΕΠΑ (1,45 εκατ. €)

Έργο βελτίωσης 4,78 χλμ. με ασφαλτόστρωση 6,5 μ., έργα απορροής και διορθώσεις καμπυλών — έναρξη 1/10/2025, ολοκλήρωση 30/09/2027.

Βοιωτία: 62χρονη φέρεται να έθαψε τη μητέρα της για να παίρνει τη σύνταξη (!!!)

Η γυναίκα, στέλεχος σε ΚΕΠ, φέρεται να ομολόγησε ότι έκρυψε τον θάνατο το καλοκαίρι του 2023 και έθαψε τη μητέρα της σε χώρο δίπλα στο σπίτι· οδηγείται στον Εισαγγελέα Θηβών.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Φθινοπωρινό reset στη Νάξο: Κλινική Διατροφή με επίκεντρο το Naxos Medical

Ο Κλινικός Διατροφολόγος Εμμανουήλ Νιάος επιστρέφει για συνεδρίες δύο ημερών — ιδανική ευκαιρία να «μεταφράσουμε» τις καλοκαιρινές συνήθειες σε ισορροπημένη καθημερινότητα.

Σαντορίνη: Η 5η Μαΐου καθιερώνεται επίσημη αργία προς τιμήν της Αγίας Ειρήνης

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 160/Α/18-9-2025. Από το 2026 και κάθε χρόνο, οι υπηρεσίες του Δήμου Θήρας θα παραμένουν κλειστές την 5η Μαΐου.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Ηρακλειά: Αντίδραση επαγγελματιών για τις αυξήσεις στο νερό, τι αναφέρουν, ποια απάντηση πήραν

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηρακλειάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αυξήσεις στο κόστος ύδρευσης και ζήτησε δίκαιο επιμερισμό δαπανών ανά νησί.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.