Eναν χρόνο επιπλέον θα έχουν στη διάθεσή τους για να πάρουν πτυχίο περίπου 22.000 «αιώνιοι» φοιτητές που οδεύουν προς διαγραφή τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά έχουν ενδιαφερθεί για τις σπουδές τους μέσα στην προθεσμία που τους εδόθη, δηλαδή την τελευταία τετραετία. Αυτό προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» –ορολογία που προτιμούν τα ΑΕΙ– φοιτητές.
Οι διαγραφές θα γίνουν μετά και την ολοκλήρωση της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου και θα είναι αυτοδίκαιες, και όχι με διαπιστωτική πράξη των διοικητικών αρμόδιων οργάνων του ΑΕΙ. Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Παιδείας μετά τις φοιτητικές εκλογές στις 14 Μαΐου, και αφού έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων από 6 έως 9 Μαΐου.
Ειδικότερα, ο νόμος 4957/2022 έδωσε στους τότε «αιωνίους» φοιτητές ένα χρονικό περιθώριο για να πάρουν πτυχίο. Το περιθώριο ήταν ο ελάχιστος χρόνος σπουδών της σχολής τους και το ακαδημαϊκό έτος από το οποίο άρχισε να «μετράει» η εφαρμογή της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης (ΑΔΦ) είναι το 2021-2022. Ετσι, σήμερα με βάση τα στοιχεία της Συνόδου των Πρυτάνεων συνολικά 317.374 «αιώνιοι» φοιτητές σε σχολές τετραετούς φοίτησης οδεύουν προς διαγραφή τον Σεπτέμβριο του 2025. Στους 317.374 δεν περιλαμβάνονται οι «αιώνιοι» των ΑΕΙ και των σχολών των οποίων ο ελάχιστος χρόνος είναι πέντε ή έξι χρόνια (το ΕΜΠ, το Πολυτεχνείο Κρήτης και οι πολυτεχνικές, γεωπονικές και ιατρικές σχολές). Αυτών η σειρά προς διαγραφή θα έλθει το 2026 ή το 2027.
Η ευνοϊκή αντιμετώπιση του νόμου 4957/2022 αφορά όλους όσοι έχουν ενδιαφερθεί για τις σπουδές τους μέσα στην προθεσμία που τους εδόθη, δηλαδή την τελευταία τετραετία.
Σύμφωνα με τη Σύνοδο από τους 317.374, οι 22.271 (το 7,02%) συμμετείχαν στις εξεταστικές των ακαδημαϊκών ετών 2022-2023, 2023-2024. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς θα συμπεριληφθούν όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Το υπουργείο Παιδείας θα δώσει παράταση ενός έτους για να αποφοιτήσουν σε όσους πέρασαν έναν αριθμό μαθημάτων. Το ποσοστό των μαθημάτων θα «κλειδώσει» στις συζητήσεις με τη Σύνοδο Πρυτάνεων, αλλά υπάρχουν εισηγήσεις να μην ξεπερνάει το 10%. Επίσης, θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για ειδικές περιπτώσεις φοιτητών όπως οι εργαζόμενοι και όσοι έχουν λόγους υγείας.
Ωστόσο, εάν η παραπάνω ρύθμιση αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας», ταυτόχρονα σχεδιάζεται η αυστηροποίηση της διαδικασίας των διαγραφών. Συγκεκριμένα, η διαγραφή των «αιωνίων» θα γίνει αυτοδίκαια εκ του νόμου και όχι με διαπιστωτική πράξη του Τμήματος ή της Σχολής. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η περίπτωση κάποιο ΑΕΙ να φέρει προσκόμματα στις διαγραφές. Ετσι, από τη μια γίνεται δεκτό το αίτημα των Συγκλήτων των ΑΕΙ να μη γίνει οριζόντια διαγραφή φοιτητών, αλλά αποτρέπεται η περίπτωση τα ΑΕΙ να διευρύνουν τους λόγους μη διαγραφής.
Ενδεικτικά, έως τώρα αποφάσεις των Συγκλήτων καθώς και η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) έχουν ζητήσει να είναι τα πανεπιστήμια που θα αποφασίζουν, στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου, για τους όρους συνέχισης της φοίτησης πέραν της ανώτατης διάρκειας, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες στους ενεργούς φοιτητές. Επίσης, η ΠΟΣΔΕΠ ζητεί «οι Σύγκλητοι να καθορίσουν όρους και διαδικασίες επανεγγραφής των φοιτητών που θα διαγράφονται».
Κάτι βέβαια που δεν αποκλείεται. Στο σχέδιο ρύθμισης που είχε επεξεργαστεί, πριν από τον ανασχηματισμό του Μαρτίου, το επιτελείο του τέως υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, με σημαίνουσα την πρόταση του Νίκου Παπαϊωάννου (τότε γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης και τώρα υφυπουργός Παιδείας με τις ίδιες αρμοδιότητες), προβλέπεται να δοθεί δυνατότητα όσοι διαγραφούν να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις για να εισαχθούν στο τρίτο έτος κάποιου ΑΕΙ.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα kathimerini.gr