Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΥπουργείο Παιδείας: Κλειστά μέχρι και τη Δευτέρα 1.100 σχολεία της Θεσσαλίας

Υπουργείο Παιδείας: Κλειστά μέχρι και τη Δευτέρα 1.100 σχολεία της Θεσσαλίας

|

Είναι πρακτικά αδύνατο να ανοίξουν τα σχολεία στη Θεσσαλία τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας. Η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, μετά την ευρεία σύσκεψη, που έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Το σενάριο, που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι πως δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τα 1.100 σχολεία της Θεσσαλίας την ερχόμενη Δευτέρα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας. Το οριστικοποιημένο σχέδιο θα ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης, όπου θα συνεκτιμηθούν οι υποδομές, δηλαδή η κατάσταση των κτιρίων και η οδοποιϊα, οι υγειονομικές συνθήκες, η ασφάλεια. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Χρονικός ορίζοντας για την ακριβή ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων στη Θεσσαλία, είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, προς το παρόν. Το πότε θα οριστεί η έναρξη της λειτουργίας των σχολείων σε Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα θα συναποφασιστεί από την περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Παιδείας, οπότε και θα γίνει νέα ανακοίνωση.

Από την πρώτη στιγμή, που ξέσπασαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συγκροτήθηκε από το υπουργείο Παιδείας ένα άτυπο task force με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών, Δήμων ΤΕΕ κλπ) για την ομαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. Στο μεταξύ, τα κλιμάκια της ΚΤΥΠ διενεργούν ελέγχους/αυτοψίες και συλλέγουν δεδομένα από το πεδίο, τα οποία επικαιροποιούνται συνεχώς και λαμβάνονται υπόψη στις συσκέψεις του υπουργείου – πιο πρόσφατη, η χθεσινή (13/9). Με βάση αυτά, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που θα ανακοινωθούν αύριο από το αρμόδιο υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εναλλακτικές λύσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους 88.000 μαθητές της περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες θα αξιοποιηθούν προκειμένου να ομαλοποιηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, είναι οι ακόλουθες: μεταστέγαση των μαθητών σε γειτονικά σχολεία, κατασκευή οικίσκων, τηλεκπαίδευση αλλά και φοίτηση στα σχολεία προσωρινής μετοίκησης των μαθητών – αν, δηλαδή, οι οικογένειες έχουν μετακομίσει προσωρινά σε άλλες περιοχές, μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων, που τους έπληξαν, τα παιδιά εγγράφονται στο σχολείο της περιοχής.

Από το υπουργείο, ήδη προβλέπεται η αντικατάσταση σχολικών βιβλίων, που καταστράφηκαν καθώς και η αποστολή σχολικών ειδών στους μαθητές. Επίσης, η παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως τάμπλετ ή λαπτοπ. Μέριμνα έχει, επίσης, ληφθεί για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Όπως δε προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, αναμένεται η μοριοδότηση των μαθητών της Γ Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Κλείσιμο
Το πρόβλημα είναι αναμφίβολα, σύνθετο και θα χρειαστεί, οπωσδήποτε ευελιξία, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κοινή απάντηση για όλα τα σχολεία: πώς να ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση, αν δεν υπάρχει ρεύμα; Αλλού υπάρχει κτιριακή ακαταλληλότητα, σε άλλη περίπτωση όμως, αν και το κτίριο της σχολικής μονάδας δεν έχει υποστεί ζημιές, μπορεί να μην υπάρχει δρόμος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σήμερα στην Αγιά Λάρισας: «Σήμερα έπεσε η γέφυρα, που έβγαινε προς την Εθνική – αυτή τη στιγμή, ο δήμος Αγιάς είναι αποκλεισμένος από τη Λάρισα. Μεταφέρθηκαν μεγάλοι όγκοι νερού από το πίσω μέρος του Πηλίου προς τη λίμνη Κάρλα και στις εκβολές του Πηνειού ποταμού, έχει σκεπαστεί ο δρόμος προς Αγιά… Προς το παρόν, η πρόσβαση είναι αδύνατη», θα πει η κ. Βασιλική Ζιάκα, αναπληρώτρια διευθύντρια στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, η οποία προσθέτει:

«Για τη λειτουργία των σχολείων αποφασίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Επειδή το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, υπάρχουν ακόμη μη προσβάσιμες περιοχές – ευτυχώς λίγες. Εμείς πήγαμε σε ορισμένες περιοχές, αλλού δεν μας επέτρεπε η αστυνομία να πλησιάσουμε. Υπάρχουν σχολικές μονάδες που έχουν στραγγίξει τα νερά και χρειάζονται καθαριότητα. Αλλού, πρέπει να εξασφαλιστεί η υγιεινή, με την απομάκρυνση των νεκρών ζώων».

Με πληροφορίες από τη σελίδα protothema.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χρήσιμος οδηγός 15 ερωτήσεων – απαντήσεων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Τουρισμός – Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

Το μονοπάτι που ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες με προορισμό την κράτηση διακοπών παρουσιάζει η έκθεση των Expedia Group και Luth Research με τίτλο «The...

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Μύκονος: Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία

Το συνέδριο “Sports Tourism & Sustainable Destinations" πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο στο πλαίσιο του δεύτερου Mykonos Running Festival.

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αγώνας κυπέλλου στο Γιάννενα σήμερα (30/09) και έλευση Νεοφύτου

Δύσκολη αποστολή του ΑΠΑΣ τα Φανάρια απόψε ( 30/09, 15:00) στα Γιάννενα κόντρα στον Βίκο για το Κύπελλο - Νέα προσθήκη ο γκαρντ Γιώργος Νεόφυτος

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Παρμενίων 2023: Συμμετοχή και της Νάξου, “απόβαση” στρατιωτικών οχημάτων

Μεσημέρι Παρασκευής (29/09) και στο λιμάνι της Νάξου είχαμε .. απόβαση στρατιωτικών οχημάτων. Ποιος ο λόγος; (photo)

Πέντε επενδύσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αμοργό που δίνουν ώθηση στον τουρισμό

Τα μεγάλα deals και οι επενδύσεις που αλλάζουν τον τουρισμό χάρτη. Τι γίνεται στις Κυκλάδες και την Ρόδο

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής