Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΥπουργείο Ναυτιλίας - Μεταφορικό Ισοδύναμο: Πληρώνονται επιχειρήσεις για το 2022 (!!!)

Υπουργείο Ναυτιλίας – Μεταφορικό Ισοδύναμο: Πληρώνονται επιχειρήσεις για το 2022 (!!!)

|

Οχι δεν γελάει κανείς…

Κατόπιν εισήγησης του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα, εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη, η αποδέσμευση του ποσού των 14.642.070€ για την πληρωμή του σκέλους του Μεταφορικού Ισοδυνάμου που αφορά σε 8.655 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι πληρωμές που προωθούνται άμεσα, αφορούν αιτήσεις επιχειρήσεων για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο τακτικός έλεγχος του Α’ εξαμήνου του 2022 και του Β’ εξαμήνου του 2022 για αιτήσεις συνολικού ύψους έως 2.000€ αιτούμενου ΑΝΗΚΟ (Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους).

Στον παρακάτω Πίνακα φαίνεται η περιφερειακή κατανομή πληρωμών Οκτωβρίου 2024:

Περιφέρεια Αριθμός Επιχειρήσεων Ποσό Πληρωμής
Κυκλάδες 2.553 29,46% 3.668.121,46 25,05%
Δωδεκάνησα 1.861 21,48% 3.577.732,82 24,43%
Κρήτη 1.283 14,81% 3.522.197,79 24,06%
Βόρειο Αιγαίο 1.895 21,87% 2.618.839,08 17,89%
Ιόνια Νησιά 409 4,72% 750.767,16 5,13%
Θεσσαλία 275 3,17% 245.132,83 1,67%
Αττική 303 3,50% 192.715,68 1,32%
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 76 0,88% 62.420,33 0,43%
Στερεά Ελλάδα 8 0,09% 3.462,41 0,02%
Κεντρική Μακεδονία 1 0,01% 647,43 0,00%
Πελοπόννησος 1 0,01% 33,65 0,00%
ΣΥΝΟΛΟ 8.665 100% 14.642.070,64 100%

 

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για την περίοδο 2019-2024, έχει διαθέσει συνολικά το ποσό των 265.132.348€ στην Δράση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ενώ μέχρι στιγμής για το έτος 2024 η ρευστότητα για την κάλυψη δαπανών της Δράσης ανέρχεται σε 40.505.334 € καλύπτοντας υποχρεώσεις που αφορούν:

• Την πλήρη εξόφληση των ωφελουμένων πολιτών και επιχειρήσεων στο σκέλος των καυσίμων για τα 60 νησιά που μετέχουν στην εφαρμογή έως και το τέλος Δεκεμβρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση 3.277 επιχειρήσεων στο σκέλος του Μεταφορικού Ισοδυνάμου καυσίμων στα νησιά εφαρμογής, ολοκληρώθηκε εντός του Οκτωβρίου 2024 με συνολικό Π/Υ 1.425.735 €.

•Εισιτήρια επιβατών που κάλυψαν μετακινήσεις στο χρονικό διάστημα 1/12/2022 – 1/6/2023, συνολικού Π/Υ 22.758.472 €.

• Εξόφληση ΑΝΗΚΟ καυσίμων για πολίτες για το διάστημα 1/5/2023 έως 31/12/2023, συνολικού Π/Υ  1.679.055 €.

• Εξόφληση 8.655 αιτήσεων επιχειρήσεων για το Α΄ και Β΄ εξάμηνο έτους 2022, συνολικού Π/Υ 14.642.070 €.

Αναφορικά με τις αιτήσεις του Β΄ εξαμήνου του 2022, με εντολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, διενεργείται μέσω του ΕΦΕΠΑΕ εκτεταμένος έκτακτος έλεγχος σε 2.190 επιχειρήσεις με αιτούμενο ΑΝΗΚΟ άνω των 2.000 €.

Για τις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε μη ορθή υποβολή δικαιολογητικών, οι αιτήσεις απορρίφθηκαν αυτοδικαίως και η υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα άσκησης αναδρομικού ελέγχου σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ανακρίβεια δηλώσεων στις αιτήσεις επιχειρήσεων.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε:

«Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους της νησιωτικότητας και τα συναρμόδια Υπουργεία, προωθεί την υλοποίηση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση στοχευμένων παρεμβάσεων και προσαρμογής της υλοποίησής του, ώστε να είναι πάντα δίκαιο και αναλογικό.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη των νησιωτών μας. Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο που μελετάμε την βελτίωση του νομικού πλαισίου, ενώ παράλληλα διενεργούμε επιπλέον ελέγχους για να εξασφαλίσουμε ότι τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πηγαίνουν πράγματι στην ενίσχυση του νησιωτών μας και των νησιωτικών επιχειρήσεων που το έχουν ανάγκη».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

Ο μαθητής από τη Νάξο διακρίθηκε στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Το Δέντρο της Σοφίας» με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα»

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε Νότια Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Πότε και που θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ... Η ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

“Γιορτή Μητέρας”: 6+1 Ταινίες με την μητέρα στο επίκεντρο

Έφτασε η Γιορτή της Μητέρας και επειδή ο κινηματογράφος ξέρει να πιάνει την καρδιά της μάνας -στην τρυφερότητα, στην αφοσίωση, στη σιωπή της- διαλέξαμε 6 + 1 ταινίες όπου η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Οπότε σινεφίλ και μη, πάμε να δούμε.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα