Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΥπόθεση παραχώρηση παραλίας: Οι οκτώ υπηρεσίες πρέπει να γίνουν ...μία;

Υπόθεση παραχώρηση παραλίας: Οι οκτώ υπηρεσίες πρέπει να γίνουν …μία;

|

Με εντατικούς ελέγχους για το υπόλοιπο της τρέχουσας τουριστικής περιόδου θα επιδιώξει η κυβέρνηση να βάλει μια τάξη στις εικόνες άναρχης κατάληψης δημόσιου χώρου που αποτυπώνονται σε πολλές παραλίες και έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις κατοίκων και επισκεπτών.

Σε δεύτερο χρόνο, ήδη έχουν δοθεί από την κυβερνητική ηγεσία οδηγίες ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να διαμορφωθεί νέο πλαίσιο κατανομής αρμοδιοτήτων που θα ισχύσει για την επόμενη τουριστική σεζόν, με βασική επιδίωξη να αρθεί η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, που εξυπηρετεί την αποφυγή ευθυνών και τη διαιώνιση της παρανομίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε σχετικά χθες (ΣΚΑΪ) ότι «η εφαρμογή του νόμου είναι υπεράνω όλων και σε αυτό δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά». Και πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο θα δούμε ως επόμενο βήμα, για να γίνεται ακόμη πιο γρήγορα και να αποδίδεται και μια παραλία πολύ πιο γρήγορα στους πολίτες, είναι να επιβάλλονται τα δέοντα πρόστιμα όταν υπάρχει παραβίαση, και γι’ αυτό χρειάζεται η απλοποίηση, η ενοποίηση αυτών των διαδικασιών, για να έχουμε και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αυτή τη στιγμή για να κινηθεί η διαδικασία ελέγχου, διαπίστωσης και βεβαίωσης των παραβάσεων, άρσης τους και επιβολής προστίμων απαιτείται να συντονιστούν 5-6 διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες. Αυτό καθιστά συχνά πολύ δύσκολη την πραγματοποίηση εγκαίρως των απαιτούμενων ελέγχων, ενώ δίνει και τη δυνατότητα, εφόσον υπάρχει σχετική σκοπιμότητα, κάποιοι να καλύπτονται πίσω από την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και να μην προχωρούν σε ουσιαστικούς ελέγχους, δίνοντας έδαφος σε διαιώνιση των παρανομιών.

Με δεδομένο ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις παραβιάσεις των όρων αξιοποίησης των παράλιων χώρων προκαλεί μεγάλες διαμαρτυρίες των πολιτών, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που υποβαθμίζεται και αλλοιώνεται το τουριστικό προϊόν, έχει δοθεί από την κυβερνητική ηγεσία η εντολή να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η διαδικασία αδειοδότησης, ελέγχου, παρακολούθησης, διαπίστωσης και βεβαίωσης τυχόν παραβάσεων, επιβολής προστίμων και αποκατάστασης τυχόν κατά παράβαση καταπατηθέντων χώρων να απλοποιηθεί.

Ο προσανατολισμός είναι να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες μιας από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η οποία θα αναλάβει εποπτικό ρόλο όλων των υπολοίπων και θα έχει την τελική ευθύνη ελέγχου εφαρμογής της νομιμότητας. Στο δαιδαλώδες καθεστώς που ισχύει αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν πολλοίς η ρίζα του προβλήματος. Ενδεικτικά, στη διαδικασία μίσθωσης παραλιών, αδειοδότησης των επιχειρήσεων που τις εκμεταλλεύονται, ελέγχου για την τήρηση των προβλεπομένων και επιβεβαίωσης παραβάσεων εμπλέκονται το υπουργείο Οικονομικών, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, οι κατά τόπους δήμοι, οι περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τοπικές εφορείες Αρχαιοτήτων, το Λιμενικό, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Οι επιτήδειοι συχνά αξιοποιούν την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων για να εξασφαλίζουν άδειες από περισσότερους φορείς και να μπορούν να λειτουργούν ακόμη και αν, κατόπιν ελέγχου, διαπιστωθεί κάποια παρανομία. Ή, σε άλλες περιπτώσεις, αρμόδιες υπηρεσίες «πετούν το μπαλάκι» της ευθύνης σε κάποια άλλη υπηρεσία, δηλώνοντας αναρμοδιότητα με αξιοποίηση ακριβώς του δαιδαλώδους συστήματος αδειοδότησης και ελέγχου λειτουργίας.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων αναφέρεται το εξής: για τη διαπίστωση παρανομίας μέσα στη θάλασσα από κάποια επιχείρηση που έχει μισθώσει μια παραλία, αρμόδιο είναι το Λιμενικό. Αν η παρανομία αφορά την παραλία και τον αιγιαλό, η αρμοδιότητα είναι της Κτηματικής Υπηρεσίας. Εάν βρίσκεται στην ξηρά, τότε θα πρέπει να επιληφθεί η υπηρεσία Δόμησης. Κατόπιν εντολής μπορούν να παρέμβουν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Αυτό το δαιδαλώδες σύστημα θα επιδιωχθεί να ξεκαθαρίσει, με σαφείς αρμοδιότητες, κανόνες και ανάληψη της τελικής ευθύνης από μία υπηρεσία, που θα έχει εποπτικό ρόλο των υπόλοιπων εμπλεκομένων.

Πολίτες πανελλαδικά πιέζουν με αναρτήσεις στα social media

Ξεκίνησε από την Κίνηση Πολιτών Πάρου και τις παραλίες του νησιού στις αρχές Ιουλίου, αλλά έγινε κύμα που φουσκώνει και φθάνει σε πολλά μέρη της χώρας. Από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και από τη Λευκάδα και την Πελοπόννησο μέχρι τη Νάξο και τη Ρόδο, πολίτες μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εμπειρίες τους από παραλίες που τελούν υπό κατάληψη, αναρτώντας και τις αντίστοιχες φωτογραφίες, δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για τις παράνομες επιχειρήσεις, ζητούν από την πολιτεία να διενεργεί εντατικούς ελέγχους και να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα.

Ενδεικτικές της αποθράσυνσης ορισμένων επιχειρηματιών είναι οι περιπτώσεις στην Πάρο, όπου, όπως έγινε γνωστό, τα στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων που πραγματοποίησαν αυτοψία στο νησί στις 12 και 24 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας της Κίνησης Πολιτών στη Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, διαπίστωσαν ότι τρεις επιχειρήσεις είχαν καταλάβει συνολικά πάνω από 2.500 τετραγωνικά μέτρα. Καμία από τις τρεις επιχειρήσεις δεν έχει μισθώσει τμήματα του αιγιαλού από το Δημόσιο ή τον Δήμο Πάρου.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μήλος – Εστίαση & Καταλύματα: Σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο

Στη Μήλο οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων τουρισμού το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο – Εκτός λίστας η Νάξος – Το ρεκόρ της Μυκόνου

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές, χρήματα τη Παρασκευή στους λογαριασμούς

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές – Σήμερα Δευτέρα (25/9) εκπνέει η πρώτη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εκλογές – Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”: Ανοιχτή επιστολή προς υποψηφίους

Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” και "παρέμβαση" ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών - Ανοιχτή επιστολή με ερωτήσεις όπου ζητούν απαντήσεις από τους υποψήφιους των συνδυασμών

Σύρος – AnimaSyros: Ξεκινάει αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Ξεκινάει στις 26 Σεπτεμβρίου με το πλουσιότερο πρόγραμμα στην ιστορία του, φιλοξενώντας δημιουργούς από 53 χώρες και σχεδόν 300 ταινίες

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η Νάξος ψήφισε (και πάλι) Αχτσιόγλου

Και τη 2η Κυριακή (24/09) η Νάξος έστειλε το δικό της μήνυμα... Πως ψήφισε η πόλη της Νάξου και το Φιλώτι

Αθήνα – Μ. Ελευθερίου: “Η Ελληνική σημαία, μυστικά… και αλήθειες!”

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζεται το βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου "Η Ελληνική σημαία, μυστικά ... και αλήθειες"

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – Στις 12:00 η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες

Σήμερα από τις 8:30 ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας id.gov.gr. Τι πρέπει να γνωρίζετε μέσα από ερωτήσεις - απαντήσεις

Σύρος – Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών: Συνάντηση με τον Χάρη Βεκρή

Συνάντηση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων με τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Χάρη Βεκρή

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)
loading...

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Τήνος: Γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα, άμεση αντίδραση λιμενικού και ναυτικών (video)

Το μεσημέρι της Τρίτης γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα στο λιμάνι της Τήνου ... Η αντίδραση ναυτικών, λιμενικού και καβοδετών (video)

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)
loading...