Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΥπόθεση παραχώρηση παραλίας: Οι οκτώ υπηρεσίες πρέπει να γίνουν ...μία;

Υπόθεση παραχώρηση παραλίας: Οι οκτώ υπηρεσίες πρέπει να γίνουν …μία;

|

Με εντατικούς ελέγχους για το υπόλοιπο της τρέχουσας τουριστικής περιόδου θα επιδιώξει η κυβέρνηση να βάλει μια τάξη στις εικόνες άναρχης κατάληψης δημόσιου χώρου που αποτυπώνονται σε πολλές παραλίες και έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις κατοίκων και επισκεπτών.

Σε δεύτερο χρόνο, ήδη έχουν δοθεί από την κυβερνητική ηγεσία οδηγίες ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να διαμορφωθεί νέο πλαίσιο κατανομής αρμοδιοτήτων που θα ισχύσει για την επόμενη τουριστική σεζόν, με βασική επιδίωξη να αρθεί η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, που εξυπηρετεί την αποφυγή ευθυνών και τη διαιώνιση της παρανομίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε σχετικά χθες (ΣΚΑΪ) ότι «η εφαρμογή του νόμου είναι υπεράνω όλων και σε αυτό δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά». Και πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο θα δούμε ως επόμενο βήμα, για να γίνεται ακόμη πιο γρήγορα και να αποδίδεται και μια παραλία πολύ πιο γρήγορα στους πολίτες, είναι να επιβάλλονται τα δέοντα πρόστιμα όταν υπάρχει παραβίαση, και γι’ αυτό χρειάζεται η απλοποίηση, η ενοποίηση αυτών των διαδικασιών, για να έχουμε και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αυτή τη στιγμή για να κινηθεί η διαδικασία ελέγχου, διαπίστωσης και βεβαίωσης των παραβάσεων, άρσης τους και επιβολής προστίμων απαιτείται να συντονιστούν 5-6 διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες. Αυτό καθιστά συχνά πολύ δύσκολη την πραγματοποίηση εγκαίρως των απαιτούμενων ελέγχων, ενώ δίνει και τη δυνατότητα, εφόσον υπάρχει σχετική σκοπιμότητα, κάποιοι να καλύπτονται πίσω από την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και να μην προχωρούν σε ουσιαστικούς ελέγχους, δίνοντας έδαφος σε διαιώνιση των παρανομιών.

Με δεδομένο ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις παραβιάσεις των όρων αξιοποίησης των παράλιων χώρων προκαλεί μεγάλες διαμαρτυρίες των πολιτών, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που υποβαθμίζεται και αλλοιώνεται το τουριστικό προϊόν, έχει δοθεί από την κυβερνητική ηγεσία η εντολή να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η διαδικασία αδειοδότησης, ελέγχου, παρακολούθησης, διαπίστωσης και βεβαίωσης τυχόν παραβάσεων, επιβολής προστίμων και αποκατάστασης τυχόν κατά παράβαση καταπατηθέντων χώρων να απλοποιηθεί.

Ο προσανατολισμός είναι να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες μιας από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η οποία θα αναλάβει εποπτικό ρόλο όλων των υπολοίπων και θα έχει την τελική ευθύνη ελέγχου εφαρμογής της νομιμότητας. Στο δαιδαλώδες καθεστώς που ισχύει αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν πολλοίς η ρίζα του προβλήματος. Ενδεικτικά, στη διαδικασία μίσθωσης παραλιών, αδειοδότησης των επιχειρήσεων που τις εκμεταλλεύονται, ελέγχου για την τήρηση των προβλεπομένων και επιβεβαίωσης παραβάσεων εμπλέκονται το υπουργείο Οικονομικών, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, οι κατά τόπους δήμοι, οι περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τοπικές εφορείες Αρχαιοτήτων, το Λιμενικό, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Οι επιτήδειοι συχνά αξιοποιούν την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων για να εξασφαλίζουν άδειες από περισσότερους φορείς και να μπορούν να λειτουργούν ακόμη και αν, κατόπιν ελέγχου, διαπιστωθεί κάποια παρανομία. Ή, σε άλλες περιπτώσεις, αρμόδιες υπηρεσίες «πετούν το μπαλάκι» της ευθύνης σε κάποια άλλη υπηρεσία, δηλώνοντας αναρμοδιότητα με αξιοποίηση ακριβώς του δαιδαλώδους συστήματος αδειοδότησης και ελέγχου λειτουργίας.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων αναφέρεται το εξής: για τη διαπίστωση παρανομίας μέσα στη θάλασσα από κάποια επιχείρηση που έχει μισθώσει μια παραλία, αρμόδιο είναι το Λιμενικό. Αν η παρανομία αφορά την παραλία και τον αιγιαλό, η αρμοδιότητα είναι της Κτηματικής Υπηρεσίας. Εάν βρίσκεται στην ξηρά, τότε θα πρέπει να επιληφθεί η υπηρεσία Δόμησης. Κατόπιν εντολής μπορούν να παρέμβουν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Αυτό το δαιδαλώδες σύστημα θα επιδιωχθεί να ξεκαθαρίσει, με σαφείς αρμοδιότητες, κανόνες και ανάληψη της τελικής ευθύνης από μία υπηρεσία, που θα έχει εποπτικό ρόλο των υπόλοιπων εμπλεκομένων.

Πολίτες πανελλαδικά πιέζουν με αναρτήσεις στα social media

Ξεκίνησε από την Κίνηση Πολιτών Πάρου και τις παραλίες του νησιού στις αρχές Ιουλίου, αλλά έγινε κύμα που φουσκώνει και φθάνει σε πολλά μέρη της χώρας. Από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και από τη Λευκάδα και την Πελοπόννησο μέχρι τη Νάξο και τη Ρόδο, πολίτες μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εμπειρίες τους από παραλίες που τελούν υπό κατάληψη, αναρτώντας και τις αντίστοιχες φωτογραφίες, δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για τις παράνομες επιχειρήσεις, ζητούν από την πολιτεία να διενεργεί εντατικούς ελέγχους και να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα.

Ενδεικτικές της αποθράσυνσης ορισμένων επιχειρηματιών είναι οι περιπτώσεις στην Πάρο, όπου, όπως έγινε γνωστό, τα στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων που πραγματοποίησαν αυτοψία στο νησί στις 12 και 24 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας της Κίνησης Πολιτών στη Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, διαπίστωσαν ότι τρεις επιχειρήσεις είχαν καταλάβει συνολικά πάνω από 2.500 τετραγωνικά μέτρα. Καμία από τις τρεις επιχειρήσεις δεν έχει μισθώσει τμήματα του αιγιαλού από το Δημόσιο ή τον Δήμο Πάρου.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Σαντορίνη – 9 Ιουλίου 1956: Ο φονικός σεισμός και το τσουνάμι που σημάδεψαν το Αιγαίο

69 χρόνια από τον σεισμό μεγέθους έως 7,8 Ρίχτερ στην Αμοργό – 54 νεκροί, 100 τραυματίες και κύματα άνω των 20 μέτρων στη Σαντορίνη - Η ανάρτηση της κας Νομικού

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Χρυσές βολές και ταχύτητα πανελλήνιας εμβέλειας για τους αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ

Εντυπωσιακές εμφανίσεις σε Τρίπολη και Θήβα από τους νέους του Πανναξιακού – Προκρίσεις, ρεκόρ και πρώτες θέσεις για τους αθλητές του συλλόγου

Ανάφη – Μ. Καφούρος: «Η παρουσία του κράτους στα μικρά νησιά είναι αναγκαία»

Σε μια ιστορική ημέρα για την Ανάφη, ο Βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος παρευρέθηκε στον Αγιασμό του νέου Λιμενικού Φυλακίου, αναδεικνύοντας τη σημασία ενίσχυσης της κρατικής παρουσίας στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Συνάντηση Φ. Φόρτωμα με τον Υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη: Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις Κυκλάδες

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έθεσε την ανάγκη για άμεση και μακροπρόθεσμη στήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά, ενόψει της τουριστικής αιχμής – «Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα».

Τένις: Ένα άθλημα που δεν μένει ποτέ στατικό

Δεν αρκεί να είσαι γρήγορος ή δυνατός. Το τένις απαιτεί ισορροπία. Και αυτή η ισορροπία κρύβεται σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά