Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΥπόθεση Μάτι: Η Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή για 12 πρόσωπα και απαλλαγή...

Υπόθεση Μάτι: Η Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή για 12 πρόσωπα και απαλλαγή για 9

|

Tην ενοχή 12 κατηγορουμένων και την απαλλαγή 9 ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στη δίκη για το Μάτι.

Η εισαγγελέας Σταματίνα Περιμένη ζήτησε την ενοχή μεταξύ άλλων, για τους Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο, Ιωάννη Φωστιέρη, Χρήστο Γκολφίνο, αλλά και της τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνού.

Για ποιους πρότεινε ενοχή

*Ο Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, όφειλε να αναλάβει προσωπικά την παροχή εντολών προς τους υφιστάμενούς τους. Θα έπρεπε να το έχει κάνει πριν από την έναρξη της κρίσιμης κατάστασης, να έχει φροντίσει να μην απομακρυνθούν 4 μάχιμα οχήματα από την Ανατολική Αττική, περιοχή γνωστής επικινδυνότητας. Δεν θα έπρεπε να έχει επιτρέψει την εκτροπή του ελικόπτερου στη motor oil, αν πράγματι δεν διαπίστωνε και ο ίδιος την ανάγκη να σταλεί το μέσο εκεί. Επρεπε να είναι ο πρώτος που θα ζητήσει συνδρομή, και δη από τον Στρατό. Οταν προέκυψε η ανάγκη διάσωσης ανθρώπων, είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι όφειλε να διατάξει και διά του υπαρχηγού τη διάσωση και με τα μέσα της Πυροσβεστικής και να μην το αφήσει μόνο στο Λιμενικό. Να κηρυχθεί ένοχος, γιατί από τις παραλείψεις αυτές επήλθε το αποτέλεσμα και όφειλε λόγω της θέσης και της εμπειρίας του να προβλέψει το καταστροφικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.

*Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ως υπαρχηγός επιχειρήσεων είχε τη διοικητική ικανότητα και γνώριζε πως μια τέτοια φωτιά μπορεί να εξελιχθεί υπό αυτές τις συνθήκες. Θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Και ο ίδιος έχοντας την εποπτεία του ΕΣΚΕ θα έπρεπε να έχει την ενημέρωση και να την απαιτεί, του πώς γίνεται η διαχείριση των πυροσβεστικών οχημάτων και των εναέριων μέσων. Ηταν αυτός που όφειλε, και το έκανε με έναν τρόπο, να δίνει εντολές. Θα έπρεπε να φροντίσει να μην απογυμνώσει την Ανατολική Αττική σε μια τέτοια ημέρα. Ως επιχειρησιακός αρχηγός έπρεπε να έχει τα μάτια του παντού. Δύσκολο, αλλά αυτός είναι ο σταυρός της θέσης αυτής. Αν στάθμιζε τις πληροφορίες, θα είχε την πληροφόρηση ότι η φωτιά κινείται ανατολικά. Σκέφτηκε και ρώτησε τον επίγειο αν πρέπει να εκκενωθούν οι κατασκηνώσεις. Για τον υπόλοιπο κόσμο; Εχεις συναίσθηση του κινδύνου, άρα ο υπόλοιπος κόσμος; Από αυτές τις παραλείψεις, τη μη αποτροπή της απομάκρυνσης των πυροσβεστικών οχημάτων από την περιοχή, μη αξιοποίησης πληροφοριών για την επικινδυνότητα, τη μη ενημέρωση για την κρισιμότητα της κατάστασης σε ΟΤΑ και Πολιτική Προστασία, δεν προέβλεψε το αποτέλεσμα αν και όφειλε και μπορούσε. Να κηρυχθεί ένοχος.

*Ο τρίτος κατηγορούμενος, Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, πρακτικά ήταν ο πρώτος που αποφάσιζε πού θα πάνε τα εναέρια μέσα, είχε τη διοίκηση του 199, έπρεπε να δώσει κατευθύνσεις και εντολές. Δεν αξιολογήθηκαν οι πληροφορίες που έφταναν στο 199 για την επικινδυνότητα. Δεν αντιλήφθηκε ότι δίνονται οδηγίες από κάποιους εκφωνητές στο 199 που έλεγαν «τι να σας πω, πάτε προς τη θάλασσα». Για τη διαχείριση των εναέριων έγινε το ολέθριο λάθος της εκτροπής προς τη motor oil, που δεν διέτρεχε κίνδυνο άμεσης έκρηξης. Είναι βέβαιο ότι αν το ελικόπτερο είχε επιχορήγηση στην Πεντέλη, θα είχε βοηθήσει στην επιβράδυνση της φωτιάς και θα είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τα καταστροφικά αποτελέσματα που ακολούθησαν.

Το δεύτερο επιχειρησιακό λάθος ήταν ότι δεν δόθηκε εντολή να σηκωθούν τα σινούκ. Μπορεί να μην μπορούσαν να επιχειρήσουν στην Κινέτα, αλλά να μπορούσαν στο Μάτι. Ως διοικητής ΕΣΚΕ είχε καθήκον να ενημερώσει τον αρχηγό για να τον βοηθήσει να λάβει αποφάσεις. Ως εκ τούτου, δεν κατέστησε σαφές στον αρχηγό ότι χρειάζονται ενίσχυση δυνάμεων και πως μπορούν να τις ζητήσουν από το ΓΕΕΘΑ.

Είχε υποχρέωση να συντονίσει τα τμήματα, να ενημερώσει τον αρχηγό και να ενεργεί προς αποτροπή του αξιόποινου αποτελέσματος. Να κηρυχθεί ένοχος.

Υπόθεση Μάτι
Υπόθεση Μάτι

*Ο Χρήστος Γκολφίνος, επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής, έχοντας την ευθύνη συντονισμού της υπηρεσίας του και γνωρίζοντας ότι κατεύθυναν τον κόσμο προς την ακτή, δεν φρόντισε να ενημερώσει το Λιμενικό ότι πάει κόσμος στη θάλασσα. Να κηρυχθεί ένοχος.

*Ο Φίλιππος Παντελεάκος δεν είχε ενημερώσει την τοπική αρχή και δεν συντόνισε τις υπηρεσίες. Να κηρυχθεί ένοχος.

*Ο Δαμιανός Παπαδόπουλος, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Νέα Μάκρη. Παρέλειψε να ενημερώσει άμεσα τον Παναγιωτόπουλο για την κατάσταση, ούτε για το ΕΣΚΕ. Ενώ προέβλεψε την καταστροφή, ενήργησε μόνος του, και αυτή δεν ήταν η ενδεδειγμένη διαδικασία.

*Ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, έφτασε σε ώρα που ήταν πλέον κρίσιμη. Είναι το οριακό σημείο που πρέπει να γινει εισήγηση για την απομάκρυνση του κόσμου. Και το παραλείπει. Και από την παράλειψη αυτή χάνεται πολύτιμος χρόνος και σε λίγα λεπτά η φωτιά περνούσε τη λεωφόρο Μαραθώνος.

*Ο Χαράλαμπος Χιώνης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, είδε τη φωτιά στην έναρξη. Ναι μεν την υπολόγισε εκτός της περιφέρειάς του, αλλά μπορούσε να διαβλέψει ότι μπορεί να μπει στην περιφέρειά του η φωτιά. Δεν επικοινώνησε με τον υφιστάμενό του της Νέας Μάκρης και φτάνει στις 6 το απόγευμα δηλαδή 1 ώρα και 10 λεπτά μετά. Πλέον δεν μπορεί να κάνει τίποτα για απομάκρυνση, παρά μόνο διασώσεις, κι αυτό ξεκινάει να κάνει. Η παράλειψή του έγκειται στο ότι δεν επιλήφθηκε νωρίτερα για να αναλάβει τον επίγειο συντονισμό. Ενοχος, όπως κατηγορείται.

*Ο Ιωάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, δεν έκρινε την επικινδυνότητα της φωτιάς και το άφησε σε κατώτερους. Συνετέλεσε με την παράλειψή του στο αποτέλεσμα, γιατί η παράλειψη του συντονισμού για την κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας ήταν κομβική.

*Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δεν είχε μεταβιβάσει στην κ. Τσούπρα την αρμοδιότητα. Την είχε η ίδια, όπως είχε και την αρμοδιότητα σύγκλησης της ΣΟΠΠ Ανατολικής Αττικής εν τη απουσία του Φιλίππου. Ως εκ τούτου παρέλειψε να κινητοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Συγκάλεσε το ΣΟΠΠ 8 το βράδυ, ήταν κατόπιν εορτής. Είχε εγγυητική θέση και ευθύνη για την αποτροπή. Προτείνω την ενοχή της.

*Ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς ενημέρωσε τον κόσμο ότι η φωτιά δεν πήγαινε προς την περιοχή. Ολα τα υπόλοιπα που όφειλε τα έκανε. Παρέλειψε το κομμάτι της ενημέρωσης των πολιτών.

*Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, ένοχος όπως κατηγορείται.

Mati - Intime news
Mati – Intime news

Απαλλαγές

*Στον Ηλία Ψινάκη, τότε δήμαρχο Μαραθώνα, του αποδίδεται ότι δεν καθάρισε τα οικόπεδα. Είναι αόριστη η κατηγορία. Πρέπει να ξέρουμε αν οι ακαθάριστοι χώροι ήταν εντός αρμοδιότητας του δήμου. Πρέπει να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια με το αποτέλεσμα. Προτείνω την απαλλαγή.

*Τα ίδια ισχύουν και για τους αυτοδιοικητικούς Αντώνη Παλπατζή, Βάιο Θανασιά και Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη.

*Ο Λάμπρης, διευθυντής Πυρόσβεσης – Διάσωσης, εξετέλεσε τις εντολές της υπηρεσίας του, πήγε εκεί που του υπέδειξαν. Προσωπικά δεν έχω βρει παράλειψη καθήκοντος, ούτε αμελή εκτέλεση στο καθήκον του. Προτείνω την απαλλαγή του.

*Ο Δροσόπουλος το ίδιο. Πέταξε υπό αντίξοες συνθήκες, έκανε αυτό για το οποίο διεταχθη. Ούτε σε αυτόν βρίσκω αμέλεια. Αντιθέτως βρίσκω επιμελέστατη άσκηση. Την απαλλαγή του.

*Ο Γεώργιος Πορτοζούδης, διοικητής της ΥΕΜΣ, δεν αποδείχθηκε ότι του ζητήθηκε κάτι και δεν το έκανε. Δεν του ζητήθηκε να δώσει εντολή απογείωσης. Από τους λίγους πιλότους που διέθετε η υπηρεσία, φρόντισε να υπάρχει και πλήρωμα. Να απαλλαγεί.

*Ο Στέφανος Κολοκούρης, τότε διοικητής της ΕΜΑΚ, πήρε εντολή τελικά στις 7 το απόγευμα. Νωρίτερα ο αρχηγός τού είχε ζητήσει να είναι έτοιμος και όταν έπρεπε να του δώσει ο Τζουβάρας την εντολή, δεν την έδωσε. Επέστρεψε εκούσια από την άδειά του για να βοηθήσει την κατάσταση στην Κινέτα. Γιατί να μη βοηθήσει και σε επόμενο περιστατικό;

*Ο Χαράλαμπος Συρογιάννης, πρώην υποδιοικητής εναέριων της ΕΛ.ΑΣ., είχε υποχρεώσει να φροντίζει τα εναέρια της Αστυνομίας. Ουδέποτε έλαβε εντολή να επιχειρήσει στην πυρκαγιά, δεν υποβλήθηκε ποτέ τέτοιο αίτημα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΘ – Ο Ανέστης στα 80 του στα θρανία, νίκησε τον χρόνο και τα στερεότυπα

Από εργολάβος δημοσίων έργων σε φοιτητής Πολιτικών Μηχανικών – Ο Ανέστης Λιτοβολής αποδεικνύει πως η μάθηση δεν έχει ηλικία

Συρία – Μακελειό στη Δαμασκό: Τουλάχιστον 22 νεκροί από επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία

Ο πρώτος μεγάλος βομβιστικός στόχος στην πρωτεύουσα της Συρίας από την αλλαγή καθεστώτος – Σοκαρισμένοι οι πιστοί, καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Κουφονήσια: Παρουσιάστηκε νέα τεχνολογία επεξεργασίας λυμάτων

Η καινοτόμος ηλεκτρολυτική μέθοδος προσφέρει τεταρτοβάθμια επεξεργασία, καλύπτει τη νομοθεσία, παράγει ενέργεια και καθαρό νερό έτοιμο για άρδευση ή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα

Η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα της Φραντζέσκας: Μνήμη, γεύση και παράδοση σε ένα ταψί

Μια συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά, με αληθινές ιστορίες, γλυκά κρεμμύδια και τη θαλπωρή του σπιτιού

Χίος: Σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο η καταστροφική πυρκαγιά

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί – Τρεις ταυτόχρονες εστίες αυξάνουν τις υποψίες – Στο νησί και η ΔΑΕΕ για διερεύνηση αιτιών

Το Δημοτικό Σχολείο Τριπόδων Νάξου στο “The Lyceum Project – Children in the Age of AI”

Ο Διευθυντής του σχολείου μας, κος Χρήστος Σκάρκος, συμμετείχε στη θεματική συνεδρία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Εκπαίδευση, εκπροσωπώντας τη φωνή της σχολικής πράξης

Νάξος: Η αναβίωση του Κλήδονα στο Γλινάδο (24/06) λόγω καιρικών συνθηκών

Μια από τις πιο ζωντανές παραδόσεις του καλοκαιριού αναβιώνει ξανά στο Γλινάδο (χωριό της Νάξου) – με φωτιές, πηδήματα και τη μαγεία του Αϊ-Γιαννιού

Όταν οι Κυκλάδες ήταν μία: Το βυθισμένο τοπίο του Αιγαίου πριν 20.000 χρόνια

Πριν την άνοδο της θάλασσας, η Νάξος, η Πάρος και η Μύκονος δεν ήταν νησιά, αλλά μέρος μιας μεγάλης στεριάς – η ιστορία της χαμένης ενδοκυκλαδικής πεδιάδας και της ξεχωριστής Αμοργού

Νάξος – Μέλανες: Η φωτιά του Κλήδονα ανάβει ξανά, παράδοση, χορός και κεράσματα στην πλατεία

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να τιμήσουν το έθιμο του Αϊ-Γιαννιού με Μάηδες, μουσική και νησιώτικη φιλοξενία

Νάξος – Τρίποδες: Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα

Μια βραδιά με φωτιές, παράδοση και καλοκαιρινή χαρά στον Άγιο Νεκτάριο

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.