Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΥπόθεση Μάτι - Αθ. Μουτάφη: "Είδα το παιδί μου να χάνεται μπροστά...

Υπόθεση Μάτι – Αθ. Μουτάφη: “Είδα το παιδί μου να χάνεται μπροστά μου”

|

Με συγκλονιστικές καταθέσεις μαρτύρων που είδαν συγγενείς τους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να χάνουν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, συνεχίστηκε την Πέμπτη η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελoύς Εφετείου Πλημμελημάτων.

Η Αθηνά Μουτάφη είδε τον γιο της να χάνεται μέσα στη θάλασσα, ενώ εκείνη προσπαθούσε να σώσει την κόρη της. «Μόλις την έβαλα στο καΐκι δεν ήθελα να σωθώ, δεν είχα χαρά που σώθηκα», είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας εικόνες με ανθρώπους να παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή, παραμένοντας ώρες αβοήθητοι στη θάλασσα.

Νωρίτερα, ο Ιωάννης Φιλιππόπουλος ράγισε καρδιές όταν περιέγραψε ότι τα δίδυμα κοριτσάκια του χάθηκαν μαζί με τους γονείς του στο κτήμα Φράγκου μέσα στην κόλαση που κύκλωσε το Μάτι. «Βρέθηκαν και οι τέσσερις αγκαλιασμένοι. Η μητέρα μου από κάτω τα κορίτσια ανάμεσα και ο πατέρας μου από πάνω», κατέθεσε συντετριμμένος.

Ενταση προκλήθηκε στην αίθουσα όταν κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της κ. Μουτάφη, ένας εκ των κατηγορουμένων ζήτησε τον λόγο, επιχειρώντας να εξηγήσει πως υπήρχε πρόβλημα με την ορατότητα από τους καπνούς και για αυτό δεν πέταξε ελικόπτερο, ενόσω δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν στη θάλασσα.

Η αναφορά του κατηγορούμενου προκάλεσε την έκρηξη της κόρης τής μάρτυρα η οποία δεν έχει καταφέρει να συνέλθει από την απώλεια του αδελφού της που τον είδε πλάι της να επιπλέει στην θάλασσα. «Το μόνο πράγμα που έκανε ο κρατικός μηχανισμός ήταν ότι δεν έκανε τίποτα… Δεν είμαι υπερβολική επειδή έχασα το παιδί μου. Ετσι είναι! Αν τα είχαν κάνει όλα καλά ούτε θα εκβίαζαν τον πραγματογνώμονα ούτε θα γινόταν παραποίηση στοιχείων», είπε φορτισμένη στην κατάθεση της η Αθηνά Μουτάφη.

«Σας παρακαλούμε πολύ να κάνετε το καθήκον σας και να μας λυτρώσετε από τον πόνο. Μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό», πρόσθεσε, απευθυνόμενη προς τους δικαστές.

Στη συνέχεια, περιέγραψε τις στιγμές που έζησε μέσα στην φουρτουνιασμένη θάλασσα όπου βρέθηκε με τον γιο της Βίκτωρα και την κόρη της Βάσια. «Τα κύματα ήταν τεράστια. Μας κουκούλωναν. Το μέλημά μου ήταν να μην χαθούμε με τα παιδιά και να είμαστε κοντά. Μετά από δύο τρία κύματα έβλεπα τη Βάσια αλλά όχι τον Βίκτωρα. Μετά τον είδα μπρούμυτα. Είχε φύγει το παιδί. Η Βάσια ήθελε να τον πάρουμε μαζί. Ο χειρότερος εφιάλτης για κάθε γονέα! Εγώ τον ζούσα μπροστά μου. Αναγκάστηκα να αφήσω το παιδί μου. Είδα το παιδί μου να χάνεται μπροστά μου βασανιστικά και να πρέπει να το αφήσω μέσα στη θάλασσα για να σώσω το άλλο μου παιδί. Είμαστε στον ωκεανό μόνες μας. Μετά συναντηθήκαμε με κάποιους άλλους και ενωθήκαμε. Ερχονταν και άλλα επιπλέοντα πτώματα. Αυτά που βλέπετε εσείς στις ταινίες εμείς τα ζήσαμε στην πραγματικότητα», σημείωσε.

«Κάποια στιγμή είδαμε φώτα από ένα ψαροκάικο. Μόλις έβαλα το παιδί μου στο καΐκι, εγώ δεν ήθελα να σωθώ! Δεν ένιωθα καμία χαρά που σώθηκα. Βγήκαμε στη Ραφήνα στις 12. Μας έβγαλαν στο λιμάνι γυμνές και ξυπόλητες. Μας πήραν τα ονόματά μας και μετά μας άφησαν μόνες μας. Οκτώ μέρες μετά βρέθηκε το παιδί μου», συμπλήρωσε.

«Μου στέρησαν τις αγκαλιές των παιδιών μου»

Με ραγισμένη φωνή ο κ. Φιλιππόπουλος εξιστόρησε όχι μόνο τον αβάστακτο πόνο από την απώλεια των δύο 9χρονων παιδιών και των γονιών του αλλά την απίστευτη συμπεριφορά με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι νεκροί του και ο πόνος του.

«Ξανακάναμε δεύτερη κηδεία γιατί βρέθηκαν τα πόδια της μητέρας μου πιο μακριά σε διαφορετική μέρα… Μου έδωσαν τους γονείς μου για ταφή, αλλά δεν μου έδιναν τα παιδιά γιατί δεν μπόρεσαν να τα ξεχωρίσουν και το κάναμε με βάση τα εκμαγεία από τα μασελάκια που είχε κρατήσει η γυναίκα μου» κατέθεσε ο μάρτυρας μέσα σε απόλυτη σιωπή.

Οπως είπε: «Μου είπαν ότι τα κορίτσια πέθαναν νωρίτερα γιατί είχαν πιο μικρά πνευμόνια. Και οι γονείς μου πέθαναν μετά. Αγκαλιάστηκαν όλοι μαζί… Τους κύκλωσε η φωτιά και αυτό ήταν. Και εγώ πρέπει όλο αυτό να το ανεχτώ! Να ζήσω με αυτό, που δεν ζεις!… Οταν όλος ο κόσμος φεύγει για διακοπές εγώ πάω στο νεκροταφείο. Μου στέρησαν τις αγκαλιές των παιδιών μου. Ζήτησα να σφραγίσουν τα φέρετρα τους και δεν άφησα κανέναν… τα κατέβασα εγώ στον τάφο τα φέρετρα των παιδιών μου».

Ο μάρτυρας τόνισε πως οι γονείς και τα κοριτσάκια του θα ζούσαν «αν δεν τους είχαν στείλει και αυτούς στην παγίδα θανάτου μέσα το Μάτι…». Σημειώνεται πως η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑΙ – Μήλος: Αναψε .. πράσινο φως στην επέκταση του 5άστερου Domes White Coast

Πράσινο φως” στην επένδυση επέκτασης του 5άστερου Domes White Coast στη Μήλο

Σαντορίνη – Ηφαίστεια 2024: Μοναδικό υπερθέαμα αύριο Σάββατο

Τα Ηφαίστεια 2024 θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. - Πότε θα γίνουν τα επόμενα χρόνια

Σχοινούσα – “Με οδηγό τον Διαβήτη”: Διήμερο ιατρικών εξετάσεων

Πότε και που θα γίνουν οι εξετάσεις με γνώμονα τη πρόληψη για το διαβήτη

Φεστιβάλ Νάξου 2024: Υποδοχή του «Ορφέας» του Κλαούντιο Μοντεβέρντι

Το Φεστιβάλ Νάκου υποδέχεται την όπερα «Ορφέας» του Κλαούντιο Μοντεβέρντι στον Πύργο Μπαζαίου

Νάξος: Ερχεται το “Νησί των Θαυμάτων” του Ιάκ. Καμπανέλλη

Πότε και που θα δούμε το "Νησί των Θαυμάτων" του Ιάκ. Καμπανέλλη

Aegean Air: Νέες συνδέσης με Κωνσταντινούπολη από Σαντορίνη και Μύκονο

Νέες συνδέσεις με Κωνσταντινούπολη το 2025 από Ηράκλειο, Μύκονο, Ρόδο και Σαντορίνη

Σαντορίνη: Καταγγελία για μόλυνση της ατμόσφαιρας (!!!)

Καταγγελία για μόλυνση της ατμόσφαιρας στη Σαντορίνη - Καφετί νέφος εκτεινόταν για δεκάδες χιλιόμετρα - Τι αναφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο

Αμοργός: Ξεκινάει τριήμερη εθελοντική αιμοδοσία

Δείτε σε ποιες περιοχές θα έχουμε εθελοντική αιμοδοσία στην Αμοργό

Πρόταση ημέρας – Φαγητό: Φασουλάκια καφεμάτικα Μυκόνου στο …τηγάνι

Το πόσο νοστιμίζουν τα μυκονιάτικα φασολάκια με το τσιγαριαστό κρεμμύδι και τις βουτυράτες μπουκιές ψωμιού δε λέγεται!

Σαντορίνη – Ν. Ζώρζος: “Το τέλος για τη Κρουαζιέρα πρέπει να αποδίδεται όλο στους δήμους” (video)

O Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις ΕΡΤ» και σχολίασε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για το τέλος κρουαζιέρας (και όχι μόνο) (video)

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.

Περίπου 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη έχουν δοθεί για κόψιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που πριμοδότησε την καταστροφή τους

Αμοργός: Το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Παραδοσιακής Μουσικής είναι γεγονός (video)

Η παράδοση ταξιδεύει στο μέλλον μέσα από το cycladesfolkmusic.com - Τι λένε οι πρωταγωνιστές (video)

Κυκλαδίτικη γαστρονομία: Θα έπρεπε ήδη να έχει κτίσει ένα γερό brand name

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας των Κυκλάδων, όπου ο τουρισμός απειλεί να γίνει «μονοκαλλιέργεια» και διάφορες συγκυρίες έχουν περιορίσει την ενασχόληση με τη γη και την παραγωγή