Σε μια κλειστή ακρόαση από Βέλγους δικαστές στο Παλέ ντε Ζουστίς (Palais de Justice), ένα κτίριο του 19ου αιώνα στο κέντρο των Βρυξελλών, θα αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική μεταχείριση της Εύας Καϊλή και των τριών συγκατηγορουμένων της στην υπόθεση που συγκλονίζει από την περασμένη Παρασκευή το Ευρωκοινοβούλιο.
Εάν δηλαδή θα παραμείνει κρατούμενη ή εάν θα αφεθεί ελεύθερη έως ότου η υπόθεσή της οδηγηθεί στο ακροατήριο. Με ένα από τα πιθανά σενάρια να είναι αυτό της αποφυλάκισής της, υπό τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησής της με το λεγόμενο βραχιολάκι.
Εως αργά χθες δεν είχε γίνει γνωστό εάν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα παρίστατο στη διαδικασία ή εάν θα εκπροσωπούνταν από τον ελληνικής καταγωγής δικηγόρο της Αντρέ Ριζόπουλο, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.
Νύχτα στις φυλακές
Τη χθεσινή νύχτα πάντως η Εύα Καϊλή την πέρασε στις νεόδμητες φυλακές του Αρεν (Haren), 7,5 χιλιόμετρα έξω από τη βελγική πρωτεύουσα, κοντά στο αεροδρόμιο «Ζάβεντεμ». Μεταφέρθηκε εκεί τη Δευτέρα από τις παλιές φυλακές της συνοικίας Σεν Ζιλ, στην καρδιά των Βρυξελλών, προκειμένου η ίδια και οι τρεις συγκατηγορούμενοί της για την υπόθεση του Qatargate να τύχουν καλύτερων συνθηκών κράτησης.
Σε μια λεπτή ειρωνεία της τύχης, τα σπίτια κατά μήκος της διαδρομής από το κέντρο της πόλης προς τη φυλακή είναι στολισμένα με τις σημαίες του Μαρόκου, λόγω του αποψινού αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας για την ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.
Η χθεσινή ημέρα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο δεν πέρασε χωρίς νέες έρευνες. Τουναντίον. Οι βελγικές αρχές και συγκεκριμένα στελέχη του «Κεντρικού Γραφείου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς» (OCRC) σφράγισαν το γραφείο μιας μόνιμης υπαλλήλου του Ευρωκοινοβουλίου, προερχομένης σύμφωνα με πληροφορίες από τον χώρο των Πρασίνων.
Συμμετείχε σε υποεπιτροπή αρμόδια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία προΐστατο μέχρι πριν από την έναρξη των ερευνών η Βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρία Αρένα και προηγουμένως ο κρατούμενος για την υπόθεση Αντόνιο Παντσέρι. Παρόμοια έφοδος έγινε από τις γαλλικές αρχές και στα γραφεία συνεργάτη Ιταλού ευρωβουλευτή στο Στρασβούργο. Οπως συνέβη και ένα 24ωρο νωρίτερα με την έφοδο των Αρχών σε γραφεία δέκα υπαλλήλων του Ευρωκοινοβουλίου στο κτίριο «Αντόνιο Σπινέλι», κατά την οποία δεσμεύθηκαν όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και από την εξέταση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών των υπόπτων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η περαιτέρω πορεία της έρευνας.
Χθες, εξάλλου, η βελγική Εισαγγελία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα ευρήματα των ερευνών της περασμένης Παρασκευής. Δεσμίδες με χαρτονομίσματα των 50, 100 και 200 ευρώ, καθώς και πακέτα με 50ευρα που φέρονται να κατασχέθηκαν σε χειραποσκευή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Sofitel όπου είχε καταλύσει ο πατέρας της Εύας Καϊλή.
Στις αίθουσες σύνταξης των μεγάλων ΜΜΕ με έδρα τις Βρυξέλλες επικρατεί αναβρασμός. Θα υπάρξει άλλο, μεγαλύτερο, όνομα στο κάδρο των ερευνών; Βλέπουμε μόνο την κορυφή ενός παγόβουνου που θα αποκαλυφθεί αργότερα; Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θέτουν στις μεταξύ τους συζητήσεις. Εκείνο πάντως στο οποίο συμφωνούν είναι η διαπίστωση ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί είναι απολύτως ευάλωτοι σε εξωγενείς πιέσεις. «Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι ότι όσα αποκαλύπτονται δεν μας προκαλούν εντύπωση», λένε χαρακτηριστικά.
Μεπληροφορίες από την kathimerini.gr