Θα λυθεί το δημογραφικό με αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση;
Τα μέτρα στήριξης των νέων γονέων, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με υπέρμετρα έξοδα παρουσίασαν σήμερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.
Τι ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη για το επίδομα γέννησης:
# Αύξηση του επιδόματος γέννησης. Από 2.000 σε 2.400 ευρώ για πρώτο παιδί. Υπάρχει κλιμάκωση έως τα 3.500 ευρώ. Η αύξηση κυμαίνεται από τα 400 έως 1.500 ευρώ.
# Στα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί. Στα 2.700 για το δεύτερο παιδί. Σε 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί. Και στις πολύτεκνες οικογένειες στα 3.500 ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι αναδρομική. Υπολογίζονται και τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023. Η καταβολή θα γίνει από τον Απρίλιο, σε δύο ισόποσες δόσεις.
# Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται τον πρώτο μήνα από τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη δόση μέσα στο πρώτο πεντάμηνο από τη γέννηση του παιδιού.
Πρόκειται για ένα κονδύλι 90 εκατ. ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χατζηδάκης. «Μιλάμε για σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης βασικά στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά τα βαριά πρόστιμα, το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
Από πλευράς του ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα επτά νέα μέτρα της κυβέρνηση; για τους νέους γονείς που είναι:
# Αύξηση κατά 1000 ευρώ του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά
# Αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες,
# Προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης από 3.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
# Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων
# Αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.
# Θέσπιση πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα
Οπως είπε στη συνέχεια ο υπ. Οικονομικών, εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, θα υπάρξουν και οι εξής παρεμβάσεις: αύξηση του επιδόματος μητρότητας, προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος τέκνων και η αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20% για το πρώτο παιδί και 50% από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.