Παρασκευή, 30 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΥπερτουρισμός: "Φάντασμα" που πλανάται πάνω από Μύκονο - Σαντορίνη

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

|

Ανατέμνοντας το παγκόσμιο φαινόμενο του υπερτουρισμού γίνεται εύκολα διακριτό ότι η νέα ατραπός για τον τουρισμό είναι στρωμένη με αγκάθια.

Το άνοιγμα των αγορών της Ασίας, με επιτομή τις αγορές της Ινδίας και της Κίνας, δείχνει ότι η κορωνίδα του προβλήματος είναι μπροστά μας και οσονούπω η διαδικασία της όσμωσης θα το φέρει εντονότερα στην πόρτα μας.

Τούτο αναντίρρητα δημιουργεί κίνδυνο για την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό.

Είναι κοινός τόπος ότι ο υπερτουρισμός, συνιστά σήμερα μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις του κλάδου, καθώς οι συνέπειές του (υπερδόμηση, υπερφόρτωση/ελλείψεις υποδομών, επιβάρυνση του περιβάλλοντος) δύνανται να αλλοιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με αρνητικά αποτελέσματα τόσο για το τουριστικό προϊόν καθαυτό, όσο και για τη φήμη της χώρας.

Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν μετ’ επιτάσεως παράγοντες της τουριστικής αγοράς, η αύξηση των τουριστικών ροών δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί πρωταρχικό στόχο, όσο η κατανομή τους σε περισσότερες περιφέρειες της χώρας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ελληνικοί προορισμοί όπως η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη (κυρίως λόγω κρουαζιέρας), αλλά και τα Χανιά (Ιούλιο-Αύγουστο στην πόλη λόγω έλλειψης parking) φλερτάρουν με τον υπερτουρισμό κυρίως κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα που επηρεάζουν τόσο τους ταξιδιώτες, όσο και τους μόνιμους κατοίκους των κορεσμένων περιοχών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το 2023 η ελληνική πρωτεύουσα συμπεριελήφθη στις πόλεις που «βούλιαξαν» από τον υπερτουρισμό.

«Ο υπερτουρισμός και οι ιδιαίτερα αυξημένες ροές σε συγκεκριμένες περιόδους συνιστούν μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις, καθώς οι συνέπειες, με την υπερδόμηση, την υπερφόρτωση και τις ελλείψεις υποδομών, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος κ.λπ., μπορεί να αλλοιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με αντίστροφα από τα επιθυμητά αποτελέσματα για το τουριστικό προϊόν και τη φήμη της χώρας», είχει αναφέρει σε παλαιότερη έκθεσή της η Alpha Bank.

Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τον Ιούλιο, αν και η γενική φήμη της Ελλάδας στο διαδίκτυο υπερέβη την αντίστοιχη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, «υποχώρησε ελαφρώς, εξαιτίας της ταξιδιωτικής εμπειρίας, ακολουθώντας την πτωτική τάση που καταγράφηκε σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο – φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, εν μέσω και της έντονης εποχικότητας».

Τα προβλήματα

Η επάρκεια των υποδομών και δη των δικτύων ύδρευσης, με αποτέλεσμα την πίεση των φυσικών πόρων, η διαχείριση των απορριμμάτων και η συνολική επιβάρυνση των προορισμών (φέρουσα ικανότητα) αποτελούν μερικά από τα πιο βασικά προβλήματα του υπερτουρισμού.

Ουκ ολίγες φορές, οι υποδομές απορριμμάτων στις Κυκλάδες έχουν φτάσει στα όριά τους κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης λόγω του τεράστιου όγκου των τουριστικών ροών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά νησιά έρχονται αντιμέτωπα το καλοκαίρι με ιδιαίτερα αυξημένες ποσότητες απορριμμάτων -με μεσοσταθμική αύξηση πάνω από το 100%- λόγω της υπέρμετρης αύξησης της τουριστικής κίνησης κατά τους μήνες αιχμής.

Μεταξύ άλλων, οι μόνιμοι κάτοικοι των προορισμών δυσφορούν λόγω θορύβου και κυκλοφοριακού φορτίου με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής τους.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του υπερτουρισμού «ακουμπάνε» και τον κλάδο των ακινήτων, καθώς οι τιμές πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων που είναι «διαθέσιμα» για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυξάνονται, με αποτέλεσμα η εύρεση στέγης να αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα.

Μάλιστα, ακόμη και οι ίδιοι οι τουρίστες πλείστες φορές δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι από το ταξίδι τους και τις υπηρεσίες που έχουν δεχθεί στους προορισμούς που πλήττονται από τον υπερτουρισμό.

Ενδεικτικό της σημασίας ανάσχεσης του φαινομένου του υπερτουρισμού και των ορίων μεταξύ βιώσιμης και άναρχης ανάπτυξης είναι το γεγονός ότι η φέρουσα ικανότητα των προορισμών, δηλαδή τα μέγιστα ανεκτά όρια επιβαρύνσεων και μεταβολών ενός τόπου ώστε να μη διαταράσσεται η ισορροπία ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον, στην οικονομία και στην τοπική κοινωνία, έχει απασχολήσει και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε «βραχνά» για τους ντόπιους, αλλά και για τους τουρίστες εξελίσσεται πλείστες φορές η ταυτόχρονη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων σε προορισμούς που δεν δύνανται να υποστηρίξουν την έλευση χιλιάδων τουριστών μία δεδομένη χρονική στιγμή.

Εξ ου και οι φορείς του κλάδου αναδεικνύουν όλο και πιο έντονα την ανάγκη εφαρμογής του berth allocation system, ενός συστήματος ελέγχου των αφίξεων και των αναχωρήσεων των κρουαζιερόπλοιων.

Στόχος είναι η ορθολογικότερη κατανομή αφίξεων και αναχωρήσεων τόσο εντός της ημέρας όσο και εντός της εβδομάδας, με έγκαιρο προγραμματισμό και συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού, να ελαχιστοποιούνται τυχόν κίνδυνοι και συνολικά να βελτιώνεται η εμπειρία των τουριστών στους προορισμούς.

«Είναι αναγκαία η εγκατάσταση του berth allocation system για την καλύτερη αναδιοργάνωση των λιμένων. Έτσι θα επιτευχθεί η διάχυση των κρουαζιερόπλοιων σε όλη τη σεζόν και η οργάνωση τω δραστηριοτήτων θα είναι πολύ καλύτερη και θα πραγματοποιείται με γνώμονα την εμπειρία του επιβάτη», αναφέρουν πηγές του κλάδου της κρουαζιέρας.

Μέτρα

Με στόχο, πάντως, τον περιορισμό των επιπτώσεων του υπερτουρισμού, ορισμένες πόλεις ανά τον κόσμο έχουν λάβει δραστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέων ή αναθεωρημένων φορολογικών ρυθμίσεων, προστίμων που συνδέονται με νέους τοπικούς νόμους και «απομάκρυνσης», εστιάζοντας στην προσέλκυση λιγότερων τουριστών.

Όπως σημειώνουν, δε, επιχειρηματίες του κλάδου, η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός νέου τουριστικού μοντέλου βασισμένου στη βιωσιμότητα είναι πλέον επιτακτική. «Χρειάζεται ένα πλάνο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του υπερτουρισμού.

Οι τουρίστες έχουν πάντα τη δυνατότητα να επισκέπτονται τη χώρα μας εκτός περιόδου υψηλής ζήτησης και να καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν τις σπατάλες που θα επιβαρύνουν τον προορισμό».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, η προώθηση ταξιδιών εκτός αιχμής, καθώς και η προβολή άλλων προορισμών ενδιαφέροντος, ο έλεγχος του αριθμού των επισκεπτών, οι επενδύσεις σε υποδομές ώστε να μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος του αυξημένου αριθμού ταξιδιωτών, αλλά και η χρήση της τεχνολογίας για τη διαχείριση του τουρισμού αποτελούν κάποιες από τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις για τον περιορισμό του φαινομένου του υπερτουρισμού.

Πηγή tourismtoday.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συνάντηση Βρούτση – Αθανασίου για τις αθλητικές υποδομές της Σύρου, διήμερη επίσκεψη του Υπουργού στο νησί

Κρίσιμες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και του προπονητηρίου στη Βάρη στο επίκεντρο της συνάντησης – Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού στη Σύρο άμεσα (31/05 - 01/06) για επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων

Πάρος: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στο κρουαζιερόπλοιο «National Geographic Orion»

Το διεθνούς φήμης πλοίο εξερεύνησης θα επισκεφθεί την Πάρο συνολικά 11 φορές εντός του 2025, ενισχύοντας την εικόνα του νησιού ως αυθεντικού και εναλλακτικού προορισμού

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Ιερά Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα στον Ιερό Ναό Φιλοτίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία της Αγρυπνίας και ευλόγησε το εκκλησίασμα στην Ορεινή Νάξο

ΑΟ Θήρας: Ο Ματτέο Φρέσκι παραμένει στον πάγκο και για τη σεζόν 2025-2026

Η διοίκηση της ομάδας της Σαντορίνης ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ιταλό προπονητή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην αγωνιστική επιτυχία

ΠΟΞ – Σαντορίνη: 6ο Περιφερειακό Συνέδριο και ο Τουρισμός στο σταυροδρόμι της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας

Στις 4 Ιουνίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κλάδου συναντώνται στα Φηρά για να συζητήσουν το μέλλον του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο

+πλεύση 2025: Ένας διάπλους ζωής και ελπίδας στα ακριτικά νησιά

Ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, έργα υποδομής και υποτροφίες σε μαθητές από 8 νησιά του Αιγαίου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 11ος Διάπλους της +πλεύσης

Κέα – “Sea You There”: Εθελοντική δράση καθαρισμού στην Κορησσία

Εθελοντική δράση «Sea You There» στην Κορησσία Κέας την Τρίτη 4 Ιουνίου! Καθαρισμός παραλίας, παιδικές δραστηριότητες, μουσική, χορός και διαγωνισμοί για όλους!

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει τη χειμερινή Ελλάδα του 2025

Η Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Αγώνων «Μιλάνο – Κορτίνα 2026» περνά από 41 ελληνικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη δυναμική του χειμερινού τουρισμού

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Έως τις 15 Ιουνίου οι Δηλώσεις Καθαρισμού Οικοπέδων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί τους πολίτες να υποβάλουν άμεσα δηλώσεις καθαρισμού για την αποφυγή πυρκαγιών - Ενεργοποιείται η Πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου