Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΥπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο

|

Υπερψηφίστηκε χθες Παρασκευή (22/09) στο σύνολό του μόνο από την κυβερνώσα πλειοψηφία, με 158 θετικές έναντι 138 αρνητικών ψήφων, το εργασιακό νομοσχέδιο, κεντρικός άξονας του οποίου ήταν η κύρωση της κοινοτικής οδηγίας για τους διαφανείς όρους εργασίας. Τις διατάξεις που αφορούν την κοινοτική οδηγία υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ. Στην ονομαστική ψηφοφορία για σειρά άρθρων πέραν της κοινοτικής οδηγίας υπήρξαν διαφοροποιήσεις από τμήμα της αντιπολίτευσης, με χαρακτηριστική εκείνη για την «παράλληλη απασχόληση», όπου καταγράφηκαν 30 «παρών».

Η ύπαρξη αυτών των άρθρων –εκτός του άρθρου 9– μέσω των οποίων ρυθμίζονται και άλλα ζητήματα, όπως το να υπάρχουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για όσους απεργούς παρεμποδίζουν την εργασία του υπόλοιπου προσωπικού, πυροδότησε μια διαρκή σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με τους τόνους να ανεβαίνουν κατακόρυφα, ειδικά για το ζήτημα της απεργίας, ανάμεσα στον Αδ. Γεωργιάδη και τους βουλευτές του ΚΚΕ.

Επίσης, τα άρθρα του νομοσχεδίου που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία ψηφίστηκαν ως εξής:

Το άρθρο 9 που αφορά τη δυνατότητα της «παράλληλης εργασίας» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας 158 θετικές ψήφους, έναντι 108 «κατά» και 30 «παρών».

Το άρθρο 10 που αφορά την «Ελάχιστη προβλεψιμότητα της εργασίας» και αφορά τις προϋποθέσεις για είναι υποχρεωμένος ο εργαζόμενος να δεχθεί να απασχοληθεί από τον εργοδότη, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία καθώς έλαβε 158 θετικές ψήφους έναντι 138 «κατά».

Το άρθρο 22 που θεσπίζει την τροποποίηση των διαδικασιών της «Καταχώρησης αλλαγής ωραρίου και υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας» και τις κυρώσεις που θα έχει μια επιχείρηση εάν η εργασία εργαζόμενου δεν ταυτοποιείται από τη σήμανση της κάρτας εργασίας του όπως τροποποιήθηκε από τον υπουργό Εργασίας, ψηφίσθηκε με 158 ψήφους έναντι 138 «κατά».

Το άρθρο 25 που αφορά τον «Επιχειρησιακό συντονισμό της Επιθεώρησης Εργασίας για την προστασία της εργασίας» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας 158 θετικές ψήφους, έναντι 108 «κατά» και 30 «παρών».

Το άρθρο 26 με τις ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από 158 βουλευτές έναντι 108 που το καταψήφισαν και 30 που τοποθετήθηκαν με «παρών».

Το άρθρο 31 για την «προστασία δικαιώματος στην εργασία» που αφορά την ποινική αντιμετώπιση σε όσους κατά τη διάρκεια απεργίας παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη προσέλευση ή αποχώρηση από τον χώρο εργασίας σε όσους επιθυμούν να εργαστούν ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από 158 βουλευτές, 126 το καταψήφισαν και 12 τοποθετήθηκαν με το «παρών».

Κόντρες και για εσωκομματικά ΣΥΡΙΖΑ 

Η διήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση, πάντως, «χρωματίστηκε» και από αναφορές τόσο στον εκ των διεκδικητών της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκη για τα όσα είπε προχθές σχετικά με τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, όσο και στις ευρύτερες διεργασίες στον χώρο της αποκαλούμενης «δημοκρατικής παράταξης».

Ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης που έλαβε χθες τον λόγο, ο Ν. Ανδρουλάκης –καθώς οι υπόλοιποι είχαν μιλήσει την Πέμπτη–, ως προς το νομοσχέδιο είπε ευθέως: «Καθιστούμε και πάλι σαφές ότι τις νομοθετικές διατάξεις που ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα, που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις, έχουμε χρέος να τις καταργήσουμε και θα τις καταργήσουμε, μόλις η δημοκρατική παράταξη αναλάβει τα ηνία του τόπου». Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Αγωνιζόμαστε να υπάρξει μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Μόνο μια τέτοια πλειοψηφία θα ανοίξει τον δρόμο σε μια προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει το γρηγορότερο δυνατόν».

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, έκανε λόγο από το ίδιο βήμα της ολομέλειας για «πρόταση εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της χώρας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, που «πρέπει να την προχωρήσουμε σε όλο τον προοδευτικό χώρο κάθε ημέρα και περισσότερο, γιατί έχουμε ανάγκη μια διαφορετική προοδευτική κυβερνητική διέξοδο στην Ελλάδα».

Οι σχετικές με το Κυπριακό δηλώσεις Κασσελάκη αποτέλεσαν αιτία διατύπωσης ιδιαιτέρως επικριτικών σχολίων από την πλευρά της Ν.Δ. και ειδικότερα από τον κ. Γεωργιάδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Αθ. Πλεύρη. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αντέδρασε μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη –που νωρίτερα σε τηλεοπτική της συνέντευξη είχε υπερασπιστεί τον κ. Κασσελάκη– επιτιθέμενη με οξείες προσωπικές αναφορές στους κ. Γεωργιάδη και Πλεύρη.

Με πληροφορίες από την Naftemporiki.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυβέρνηση: Κλειστά τα γήπεδα της Super League 1 για δύο μήνες (video)

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Σύρος – Ιερά Μητρόπολη: Περιήγηση μέσω εικονικής πραγματικότητας

Περιήγηση στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου μέσω εικονικής πραγματικότητας -Εικόνες, ξυλόγλυπτα, ξεφυλλίζουμε βιβλία

“Καλάθι Χριστουγέννων”: Ξεκινάει μεθαύριο Τετάρτη, τι περιλαμβάνει

Ξεκινά μεθαύριο Τετάρτη το «Καλάθι Χριστουγέννων» – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

Αμοργός: Το προσεχές Σάββατο (161/12) η τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής

Τελετή Ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής Αμοργού... Πότε και που

Ξενοδοχεία 2023: Κατέγραψαν ίδιες περίπου πληρότητες με το 2022

Αναντίστοιχη η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων το 2023 με την πληρότητα στα ξενοδοχεία

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ο Δήμος στο …κυνήγι των γιατρών

Προκήρυξη θέσης ειδικευμένου ιατρού ΕΣΥ στο ΚΥ Αμοργού – Οικονομικά κίνητρα από το Δήμο Αμοργού

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Υπό το βλέμμα Πολυτάρχου, “πέρασε” από τη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia έκανε τα εύκολα δύσκολα αλλά νίκησε την ΦΕΑ (85-75) ανέβηκε στη 2η θέση και περιμένει την άλλη εβδομάδα το ιστορικό Παγκράτι

ΑΟ Θήρας: Κέρδισε το Μαρκόπουλο, στρογγυλοκάθισε στην κορυφή

Νίκησε με άνεση ο ΑΟ Θήρας (3-0 σετ) το Μαρκόπουλο και παραμένει στην πρώτη θέση ο ΑΟ Θήρας - Επόμενος αντίπαλος η ΑΕΚ στην Αθήνα

Ντροπή: Ερχεται “λουκέτο” μακράς διαρκείας στις εξέδρες των γηπέδων;

Το μεσημέρι ανακοινώνεται το πακέτο μέτρο μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας - Ρυθμίσεις για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και εφαρμογή του μέτρου για μία λέσχη οπαδών ανά ΠΑΕ/ ΚΑΕ

Εκλογές – Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Πρώτος σε ψήφους ο Ζήσιμος, ακούστηκαν τα πρώτα κάλαντα (video)

Με ευχές και κάλαντα ολοκληρώθηκε η εκλογική μάχη για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών Νάξου (video)

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Εκλογές – Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Πρώτος σε ψήφους ο Ζήσιμος, ακούστηκαν τα πρώτα κάλαντα (video)

Με ευχές και κάλαντα ολοκληρώθηκε η εκλογική μάχη για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών Νάξου (video)

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express