Υπερψηφίστηκε χθες Παρασκευή (22/09) στο σύνολό του μόνο από την κυβερνώσα πλειοψηφία, με 158 θετικές έναντι 138 αρνητικών ψήφων, το εργασιακό νομοσχέδιο, κεντρικός άξονας του οποίου ήταν η κύρωση της κοινοτικής οδηγίας για τους διαφανείς όρους εργασίας. Τις διατάξεις που αφορούν την κοινοτική οδηγία υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ. Στην ονομαστική ψηφοφορία για σειρά άρθρων πέραν της κοινοτικής οδηγίας υπήρξαν διαφοροποιήσεις από τμήμα της αντιπολίτευσης, με χαρακτηριστική εκείνη για την «παράλληλη απασχόληση», όπου καταγράφηκαν 30 «παρών».
Η ύπαρξη αυτών των άρθρων –εκτός του άρθρου 9– μέσω των οποίων ρυθμίζονται και άλλα ζητήματα, όπως το να υπάρχουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για όσους απεργούς παρεμποδίζουν την εργασία του υπόλοιπου προσωπικού, πυροδότησε μια διαρκή σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με τους τόνους να ανεβαίνουν κατακόρυφα, ειδικά για το ζήτημα της απεργίας, ανάμεσα στον Αδ. Γεωργιάδη και τους βουλευτές του ΚΚΕ.
Επίσης, τα άρθρα του νομοσχεδίου που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία ψηφίστηκαν ως εξής:
Το άρθρο 9 που αφορά τη δυνατότητα της «παράλληλης εργασίας» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας 158 θετικές ψήφους, έναντι 108 «κατά» και 30 «παρών».
Το άρθρο 10 που αφορά την «Ελάχιστη προβλεψιμότητα της εργασίας» και αφορά τις προϋποθέσεις για είναι υποχρεωμένος ο εργαζόμενος να δεχθεί να απασχοληθεί από τον εργοδότη, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία καθώς έλαβε 158 θετικές ψήφους έναντι 138 «κατά».
Το άρθρο 22 που θεσπίζει την τροποποίηση των διαδικασιών της «Καταχώρησης αλλαγής ωραρίου και υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας» και τις κυρώσεις που θα έχει μια επιχείρηση εάν η εργασία εργαζόμενου δεν ταυτοποιείται από τη σήμανση της κάρτας εργασίας του όπως τροποποιήθηκε από τον υπουργό Εργασίας, ψηφίσθηκε με 158 ψήφους έναντι 138 «κατά».
Το άρθρο 25 που αφορά τον «Επιχειρησιακό συντονισμό της Επιθεώρησης Εργασίας για την προστασία της εργασίας» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας 158 θετικές ψήφους, έναντι 108 «κατά» και 30 «παρών».
Το άρθρο 26 με τις ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από 158 βουλευτές έναντι 108 που το καταψήφισαν και 30 που τοποθετήθηκαν με «παρών».
Το άρθρο 31 για την «προστασία δικαιώματος στην εργασία» που αφορά την ποινική αντιμετώπιση σε όσους κατά τη διάρκεια απεργίας παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη προσέλευση ή αποχώρηση από τον χώρο εργασίας σε όσους επιθυμούν να εργαστούν ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από 158 βουλευτές, 126 το καταψήφισαν και 12 τοποθετήθηκαν με το «παρών».
Κόντρες και για εσωκομματικά ΣΥΡΙΖΑ
Η διήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση, πάντως, «χρωματίστηκε» και από αναφορές τόσο στον εκ των διεκδικητών της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκη για τα όσα είπε προχθές σχετικά με τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, όσο και στις ευρύτερες διεργασίες στον χώρο της αποκαλούμενης «δημοκρατικής παράταξης».
Ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης που έλαβε χθες τον λόγο, ο Ν. Ανδρουλάκης –καθώς οι υπόλοιποι είχαν μιλήσει την Πέμπτη–, ως προς το νομοσχέδιο είπε ευθέως: «Καθιστούμε και πάλι σαφές ότι τις νομοθετικές διατάξεις που ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα, που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις, έχουμε χρέος να τις καταργήσουμε και θα τις καταργήσουμε, μόλις η δημοκρατική παράταξη αναλάβει τα ηνία του τόπου». Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Αγωνιζόμαστε να υπάρξει μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Μόνο μια τέτοια πλειοψηφία θα ανοίξει τον δρόμο σε μια προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει το γρηγορότερο δυνατόν».
Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, έκανε λόγο από το ίδιο βήμα της ολομέλειας για «πρόταση εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της χώρας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, που «πρέπει να την προχωρήσουμε σε όλο τον προοδευτικό χώρο κάθε ημέρα και περισσότερο, γιατί έχουμε ανάγκη μια διαφορετική προοδευτική κυβερνητική διέξοδο στην Ελλάδα».
Οι σχετικές με το Κυπριακό δηλώσεις Κασσελάκη αποτέλεσαν αιτία διατύπωσης ιδιαιτέρως επικριτικών σχολίων από την πλευρά της Ν.Δ. και ειδικότερα από τον κ. Γεωργιάδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Αθ. Πλεύρη. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αντέδρασε μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη –που νωρίτερα σε τηλεοπτική της συνέντευξη είχε υπερασπιστεί τον κ. Κασσελάκη– επιτιθέμενη με οξείες προσωπικές αναφορές στους κ. Γεωργιάδη και Πλεύρη.
Με πληροφορίες από την Naftemporiki.gr