Το αν θα εκλεγεί ο Νικήτας Κακλαμάνης νέος πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δεν αποτελεί ερώτημα. Η κυβερνητική πλειοψηφία των 156 βουλευτών το εγγυάται.
Το ερώτημα στα πολιτικά πηγαδάκια πριν από τη σημερινή (22/01) ψηφοφορία στη Βουλή θα επικεντρωθεί στο πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει ο κ. Κακλαμάνης.
Η πολιτική προϊστορία και ο κοινοβουλευτικός πολιτικός πολιτισμός έχουν διαμορφώσει παράδοση ευρύτερης συναίνεσης στο πρόσωπο του προέδρου της Βουλής, καθώς είναι δεδομένο ότι θα προέρχεται από την πλειοψηφία.
Πρόεδρος Δημοκρατίας: Ο Μητσοτάκης πρότεινε Κωνσταντίνο Τασούλα
Το εύρος της υποστήριξης που ο εκάστοτε υποψήφιος πρόεδρος λαμβάνει, αποτυπώνει μάλλον συγκυριακά το τρέχον πολιτικό κλίμα κατά την περίοδο της ψηφοφορίας ή ακόμη και την προσωπική εμβέλεια με όρους κοινοβουλευτισμού και δεν θεωρείται ενδεικτικό πολιτικών συσχετισμών ή προάγγελος ευρύτερων εξελίξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί είναι ότι και για την υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος έχει αξιόλογη πείρα σε ζητήματα κοινοβουλευτικής λειτουργίας, καθώς από το 2015 μέχρι τώρα έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Βουλής, θα προκύψει ευρεία στήριξη.
Ετσι, στις 156 ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται ότι θα προστεθούν:
• Οι ψήφοι των 31 βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε χθες για το θέμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εισηγήθηκε την υπερψήφιση της υποψηφιότητας του Νικήτα Κακλαμάνη, προκειμένου να αναδειχθεί η διαφορετική αντιμετώπιση των θεσμών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σε αντιδιαστολή με την επιλογή μιας κομματικής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
• Οι ψήφοι των 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τους θεσμούς και θα λειτουργήσει θεσμικά, υπερψηφίζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας. Πηγές του κόμματος διεμήνυσαν ότι προκρίνει τη «σωστή μάχη», αυτή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
• Οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, καθώς ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ήδη από τη Δευτέρα ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης δοκιμάστηκε και πέτυχε ως αντιπρόεδρος, είναι αξιόλογος και αδέκαστος και το κόμμα του θα τον υποστηρίξει.
• Οι πέντε βουλευτές των Σπαρτιατών, καθώς το κόμμα αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κακλαμάνη στη σημερινή ψηφοφορία.
• Οι πέντε βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας που αποχώρησαν πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
• Τουλάχιστον 12 ανεξάρτητοι βουλευτές, καθώς προεξοφλείται η θετική ψήφος των διαγραφέντων από τη Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και Μάριου Σαλμά, των προερχομένων από τον ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, Αθηνάς Λινού, Ράνιας Θρασκιά, Πέτρου Παππά, Γιάννη Σαρακιώτη, του προερχομένου από τους Σπαρτιάτες Χάρη Κατσιβαρδά, του διαγραφέντος από το ΠΑΣΟΚ Μπαράν Μπουρχάν, των προερχομένων από την Πλεύση Ελευθερίας Αρετής Παπαϊωάννου και Μιχάλη Χουρδάκη και του προερχομένου από την Ελληνική Λύση Παύλου Σαράκη.
Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης θα εκλεγεί με τουλάχιστον 246 ψήφους.
Στον αντίποδα, «παρών» θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, καθώς το κόμμα διαχρονικά υιοθετεί αυτή τη στάση στις ψηφοφορίες για πρόεδρο της Βουλής.
Χθες έλαβε την απόφασή της η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς, που ομόφωνα αποφάσισε να ψηφίσει «παρών», «λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική πολιτική κατάσταση», με πηγές του κόμματος να σχολιάζουν ότι είναι τόσο ασφυκτικό το πλαίσιο, που καλό είναι να υπάρχει απόσταση από τις επιλογές της Ν.Δ.
«Παρών» και από τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι το κόμμα της δεν θα υπερψηφίσει τον κ. Κακλαμάνη γιατί «ο πρόεδρος της Βουλής έχει άλλη αποστολή και η κυβέρνηση άλλη λειτουργία».
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr