Ακόμη μία παράταση, έστω σιωπηρή λόγω εκλογών, της δυνατότητας παραχώρησης επιπλέον δημόσιου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αναμένουν δήμαρχοι και επαγγελματίες.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», περαιτέρω παράταση της παράτασης που έληξε στις 15 Ιανουαρίου δεν πρόκειται να δοθεί, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στη Βουλή προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν την αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και τη σφράγιση των καταστημάτων για κάποιες μέρες. Oπως ανακοίνωσε, επίκειται σχετική ρύθμιση, την οποία μάλιστα έχει εισηγηθεί η Κεντρική Eνωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο υπουργείο Εσωτερικών.
Από τον Μάιο του 2020 επετράπη στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους ατελώς, έτσι ώστε να μπορούν να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις λόγω πανδημίας.
Eκτοτε δόθηκαν πολλαπλές παρατάσεις έπειτα από αίτημα δημάρχων και ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, καθώς ο κλάδος έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, από τις 15 Ιανουαρίου έπρεπε «τα τραπεζάκια έξω» των καταστημάτων να περιορίζονται στα προ COVID τετραγωνικά δημόσιου χώρου, για τα οποία έχουν νόμιμη άδεια και καταβάλλουν τέλη.
«Τώρα θα κληθούμε να εφαρμόσουμε τον νόμο, αλλά η διαδικασία θα είναι δύσκολη γιατί όταν κάποιος έχει περισσότερο χώρο, δύσκολα περιορίζεται», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Στην Πάτρα, αλλά και σε άλλους δήμους, ωστόσο, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια άτυπη παράταση. Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με ανακοίνωσή του έχει ζητήσει να δοθεί παράταση στην ισχύ του μέτρου της ατελούς επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιο χώρο.
Στο Ηράκλειο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης γνωρίζουν ότι θα κληθούν να επιστρέψουν στα απολύτως νόμιμα τον Μάρτιο, ενόψει της αρχής της τουριστικής περιόδου. Οπως εξηγεί ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Λαμπρινός, πρόκειται για μια άτυπη συμφωνία που ισχύει κάθε χρόνο. «Τον χειμώνα τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα σε πολλά σημεία, αλλά τον Μάρτιο θα βγούμε να μετρήσουμε πόσοι είναι μέσα και πόσοι είναι έξω από τον χώρο που έχουν πληρώσει και άρα καταλαμβάνουν νομίμως», εξηγεί.
Οι δήμοι της Αττικής
Στην Αττική οι δήμοι που διαθέτουν χώρους με καταστήματα εστίασης προβληματίζονται για το πώς θα ζητήσουν από τους ιδιοκτήτες να μαζέψουν τα τραπεζάκια τους. «Είναι και προεκλογική περίοδος, είναι και δύσκολες εποχές», υποστηρίζουν· «ίσως άτυπα να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν προς το παρόν».
Στον Δήμο Αθηναίων, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και κοινόχρηστων χώρων Βασίλης Κορομάντζος τονίζει ότι «ήδη οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν συμμορφωθεί και έχουν αποσύρει τα τραπεζοκαθίσματα».
Ωστόσο, «σε κάποιους χρειάζεται να κάνουμε μια υπενθύμιση», επισημαίνει. Ο Δήμος Αθηναίων άλλωστε εισηγήθηκε στην ΚΕΔΕ και προτάθηκε στον υπουργό Εσωτερικών η αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για όσους καταπατούν δημόσιο χώρο. Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία θα σφραγίζονται για κάποιες μέρες τα καταστήματα που επανειλημμένα απλώνουν τραπεζοκαθίσματα παράνομα.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται η ανάκληση της άδειας χρήσης του δημόσιου χώρου για έξι μήνες και η επιβολή προστίμου για όσους παρανομούν κατ’ εξακολούθηση, ωστόσο το μέτρο σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται αναποτελεσματικό. «Πολλοί δεν ενδιαφέρονται για το πρόστιμο. Αν όμως κλείσει το κατάστημα για μερικές μέρες ίσως συμμορφωθούν», καταλήγει ο κ. Κορομάντζος