Καλύτερη τιμολόγηση σε προμήθειες και χρεώσεις φέρνουν οι εξελίξεις στην τραπεζική αγορά. Πέραν της πρώτης σημαντικής κίνησης εξομοίωσης, που θα επέλθει σε πεδίο άμεσων πληρωμών από τον Ιανουάριο του 2025, όλο το πλέγμα των συναλλαγών για μια σειρά υπηρεσιών στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να χαμηλώσει προμήθειες και χρεώσεις. Οι ίδιες οι τράπεζες επανασχεδιάζουν τη στρατηγική εσόδων τους, μετατοπίζοντας την είσπραξη προμηθειών σε πιο affluent πελάτες, μέσα κυρίως από τις εργασίες asset management και ακολουθούν τις τάσεις του ανταγωνισμού, που εντείνεται από τη παρουσία των Fintech και τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εμμένει στην επωδό του «χαμηλώστε τον πήχη σε προμήθειες και κόστη», με το αφήγημα στήριξης του μέσου νοικοκυριού ψηλά στην ατζέντα. Η διατήρηση της πιστωτικής πίστης, που σήμερα εξυπηρετείται κυρίως από τον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και η ενθάρρυνση της λήψης στεγαστικών δανείων, αποτελούν αυτοσκοπό και στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι συστάσεις για καλύτερο κόστος όχι μόνο χρηματοδότησης, αλλά και τιμολόγησης εργασιών.
Τα δεδομένα αλλάζουν με την πίτα της αγοράς να διευρύνεται πέραν των τεσσάρων συστημικών, με τον πέμπτο τραπεζικό πόλο, αλλά και υγιείς δυνάμεις της αγοράς, όπως η Optima Bank, η οποία συνεχίζει αυτόνομα την ανοδική πορεία της, χωρίς να συζητά σενάρια εξαγορών. Οι μεγάλες συστημικές, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, περιορίζουν σημαντικά τις διάφορες έξτρα χρεώσεις και μειώνουν τις προμήθειες σε βασικές συναλλαγές, μέσα από πακέτα επιλογής, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής ακόμη και με μισό ευρώ να μπορεί να έχει δωρεάν πληρωμές και συναλλαγές.
Και ο ανταγωνισμός εντείνεται παραπάνω, με τον νέο τραπεζικό όμιλο που σχηματίζεται, με την υγιή πλέον Attica Bank, που τυπικά και ουσιαστικά σήμερα κλείνει τον κύκλο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (λήγει η εξάσκηση δικαιωμάτων warrants), η οποία τρέχει την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Παγκρήτια, έχοντας απορροφήσει το ελληνικό κομμάτι της HSBC.
Όσο μειώνεται ο βαθμός συγκέντρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόσο ο μέσος συναλλασσόμενος πολίτης θα απολαμβάνει καλύτερες συνθήκες σε κόστος χρηματοδότησης, αλλά και αποδόσεις για τη διαθέσιμη ρευστότητά του. Είναι απλά μαθηματικά ότι το 96% βαθμός συγκέντρωσης δεν διευκολύνει την όξυνση του ανταγωνισμού, ο οποίος έχει ήδη δεχθεί τα πλοκάμια διείσδυσης νέων παικτών στην αγορά, με τη Revolut να διεκδικεί μεγάλο μερίδιο στο ελληνικό κοινό.
Εξ ου και οι τράπεζες μετεξελίσσονται ή συνεργάζονται με fintech (όπως η Eurobank με την Plum ή η Πειραιώς με τη Snappi), αλλά και οι συνεργασίες που σχεδιάζουν οι Αlpha Bank με Unicredit (με έμφαση asset management και bancassurance) και η Εθνική, που πέραν της συνεργασίας με την Epsilonet, υλοποιεί διάφορα σχέδια για joint ventures.