Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΤράπεζα Θεμάτων - Κυβερνοεπίθεση: Δέχτηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες

Τράπεζα Θεμάτων – Κυβερνοεπίθεση: Δέχτηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες

|

Άμεση εισαγγελική έρευνα προκάλεσε η συνεχόμενη κατάρρευση του συστήματος Τράπεζας Θεμάτων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στα σχολεία.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, με άμεση παρέμβασή του, διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο.

Στο έγγραφο ζητείται η συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ αναφέρεται ότι, για τον εντοπισμό των δραστών, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Μαζική κυβερνοεπίθεση
Με 165 εκατ. “χτυπήματα” από 140 χώρες επιτέθηκαν οι χάκερς στην Τράπεζα Θεμάτων μέσα σε μία ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπλοκάροντας τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια.

Χθες (29/5), μετά την επίθεση αυξήθηκαν οι δικλίδες ασφαλείας, για αυτό και σήμερα αντιμετωπίστηκε αυτή η κακόβουλη επίθεση, μέσα στο μισάωρο, δηλαδή στις 07:45, είχε αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι υποκινούμενη αυτή η επίθεση και χρηματοδοτούμενη από κάποιον και το κόστος της επίθεσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για αυτούς που επιτέθηκαν -δηλαδή μόνο για σήμερα- εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τρίτη (30/5), υπήρξε νέα συντονισμένη κυβερνοεπίθεση προς το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ, αυτή τη φορά όμως όχι μόνο κατά του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων, αλλά του συνόλου του δικτύου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε γρήγορα, αλλά και πάλι σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση των σχολείων μετά την επαναφορά του συστήματος. Πάντως, όπως αναφέρουν οι πηγές, στην πλειονότητα των σχολείων διενεργούνται ήδη οι εξετάσεις. Σημειώνεται, δε, ότι ήδη από χθες, πάνω από το 90% των λυκείων ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις της Γ’ λυκείου.

“Ζούμε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις”
Σχολιάζοντας το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί από χθες με την Τράπεζα Θεμάτων ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε πως ουσιαστικά ζούμε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα.

Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Αντωνίου είπε ότι χθες το βράδυ ελήφθησαν επιπλέον μέτρα προστασίας του συστήματος, παρ’ όλα αυτά “βρέθηκε τρόπος να τα παραβιάσουν, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί ακόμη και χθες”.

Οι εξετάσεις θα γίνουν, ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των παιδιών, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, είπε ο κ. Αντωνίου και διαβεβαίωσε ότι θα τελειώσουν όλα τα σχολεία σήμερα.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στη μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών, καθώς πρόκειται για εντελώς άλλο σύστημα. “Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι παρόμοιο, δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο” είπε ο κ. Αντωνίου.

Εντολή ΓΓ του υπουργείου να ολοκληρώσουν σήμερα τις εξετάσεις οι μαθητές της Γ’ λυκείου
Εντολή προς όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν οι μαθητές της Γ’ λυκείου τις εξετάσεις τους –παρά τις όποιες καθυστερήσεις– έδωσε ο Γενικός Γραμματεας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Αθ. Στάβερης (Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών): Πώς έγινε η κυβερνο-επίθεση
“Αυτού του είδους οι επιθέσεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Έχουν ως στόχο να χτυπήσουν την εικόνα της χώρας δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας” τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης σχολιάζοντας την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε και σήμερα η Τράπεζα Θεμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα σχολεία.

Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Στάβερης τόνισε ότι “από τη στιγμή της επίθεσης, ενεργήσαμε άμεσα και εφαρμόσαμε μια φόρμα προστασίας από τις επιθέσεις. Αυτές οι επιθέσεις είναι ευρέως διαδεδομένες, σε όλη την Ευρώπη, δεν είμαστε μόνο εμείς θύματα. Είναι καθημερινές”.

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε η Τράπεζα Θεμάτων, τόνισε ότι μπορεί να ξεκίνησε από ένα άτομο που τη μοίρασε σε 114 χώρες, σε ημιπαράνομους σέρβερς οι οποίοι στη συνέχεια την ενεργοποίησαν. Έγιναν σε δέκα λεπτά 60 εκατ. clicks στον σέρβερ. Δεν φαίνεται να είναι από αυτές τις επιθέσεις που ζητούν λύτρα. Είναι επιθέσεις που χτυπάνε την εικόνα μιας χώρας δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλεια προς τους πολίτες. Πρώτος στόχος της επίθεσης είναι να δημιουργήσει φόβο στους μαθητές και προσπαθούν να τους αγχώσουν”.

Για τις ενέργειες που έγιναν για να μπλοκάρουν την επίθεση ο κ. Στάβερης τόνισε ότι “έχουμε τώρα εφαρμόσει μια ομπρέλα προστασίας που κόβει τις κακόβουλες προσπάθειες διείσδυσης στην Τράπεζα Θεμάτων και αναγνωρίζει και αφήνει τις κανονικές. Αυτό που κάναμε τώρα είναι ότι καλύψαμε ό,τι είδαμε να είναι απροστάτευτο και πλέον ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχει κάτι άλλο, κρυφό για να το καλύψουμε και αυτό. Δική μας δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι το site θα παίζει όπως πρέπει.

Η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.

Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη – Ρέθυμνο: Πρόβατα προκάλεσαν ατύχημα, σύλληψη βοσκού (!!!)

Σύλληψη βοσκού για πρόκληση τροχαίου – Τα πρόβατά του βγήκαν στον ΒΟΑΚ

Κυκλάδες: Γιατί θα πετάξουν χαμηλά σήμερα τα πολεμικά αεροπλάνα;

Γιατί πετούν σήμερα μαχητικά σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες - Τι ώρα θα γίνει διέλευση; Για ποιο λόγο;

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Υπουργείο Τουρισμού – Κεφαλογιάννη: “Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα”

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης του νησιού

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.