Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΤο λεωφορείο της Καλαμάτας που “μιλάει” για την κλιματική αλλαγή

Το λεωφορείο της Καλαμάτας που “μιλάει” για την κλιματική αλλαγή

|

Το πρώτο λεωφορείο στην Ελλάδα που “μιλάει” για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη κυκλοφορεί στην Καλαμάτα εδώ και λίγες μέρες. Πρόκειται για μία ιδέα του πρεσβευτή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Νάσου Μάκιου, σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας.

Το λεωφορείο “ντυμένο” με τις λωρίδες ή γραμμές θέρμανσης, παρουσιάζει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ανά έτος, από το 1860 έως το 2024. Οι αποχρώσεις του μπλε υποδεικνύουν χρονιές ψυχρότερες, ενώ οι βαθιές κόκκινες σε χρώμα λωρίδες, στο πίσω μέρος του λεωφορείου, καθώς και το έντονο κόκκινο χρώμα της πίσω όψης του, αντιστοιχεί χρονολογικά στο έτος 2024, δείχνοντας την ταχεία θέρμανση του πλανήτη μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο φυσικός και πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Νάσος Μάκιος, η ιδέα προήλθε από το γραφικό σχέδιο που έχει δημιουργήσει ο καθηγητής στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Reading, Ed Hawkins.

«Το λεωφορείο επελέγη καθώς είναι ένα μέσο το οποίο κινείται μέσα στην πόλη, το βλέπει πολύς κόσμος, οπότε το μήνυμα που περνάει θα μπορούσε να διαδοθεί σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και να γίνει άμεσα αντιληπτό στους πολίτες», σημειώνει και προσθέτει ότι αυτό το απλό γράφημα ήταν κατανοητό και από μικρά παιδιά ακόμη «ώστε να διαπιστώσουν ότι από τις πιο ψυχρές εποχές έχουμε καταλήξει να είμαστε σε πολύ θερμότερες εποχές και αν συνεχίσουμε με τους ρυθμούς που ζούμε τώρα θα αυξάνεται όλο και πιο πολύ η θερμοκρασία του πλανήτη». Το ζητούμενο όπως επισημαίνει είναι να αντιληφθούν όλοι ότι χρειάζεται μια βιώσιμη ανάπτυξη που ναι μεν θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας αλλά με τέτοιο τρόπο χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι ανάγκες των επόμενων γενεών.

Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνει, φαίνεται ξεκάθαρα και με χαρακτηριστικό έντονο τρόπο, το πώς οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σε διάστημα σχεδόν δύο αιώνων.

Το συγκεκριμένο λεωφορείο θα διασχίζει όλο το καλοκαίρι και καθημερινά την πόλη της Καλαμάτας με σκοπό το μήνυμα να γίνεται ορατό στο ευρύ κοινό, ενισχύοντας τη συνειδητοποίηση και ενθαρρύνοντας τη συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μάκιο, η επιλογή της Καλαμάτας δεν είναι τυχαία καθώς αποτελεί μία από τις 100 πόλεις που έχουν ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα ενώ τονίζει ότι το μήνυμα στο αστικό ΚΤΕΛ έχει έναν ακόμη ιδιαίτερο συμβολισμό, ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εκπομπής των ρύπων μέσω της λιγότερης κυκλοφορίας των ιδιωτικών οχημάτων στις πόλεις.

«Υλοποιούμε αυτό το προτζεκτ σε μία πόλη που προσπαθεί να γίνει κλιματικά ουδέτερη. Οι φορείς και όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συνεργάζονται και να κάνουν τέτοιες ενέργειες ώστε να αναδεικνύουν δράσεις που μας οδηγούν προς την κλιματική ουδετερότητα. Ο όρος “κλιματική ουδετερότητα” είναι μια φράση που δεν την κατανοεί ο πολίτης εύκολα οπότε θέλουμε να την απλοποιήσουμε και να περάσουμε το μήνυμα της καλύτερης ποιότητας ζωής σεβόμενοι το περιβάλλον. Η αστική συγκοινωνία της πόλης βοηθάει ουσιαστικά στο να μεταβούμε στην κλιματική ουδετερότητα καθώς δεν χρησιμοποιούμε τα ιδιωτικά μας αυτοκίνητα για να μετακινηθούμε μέσα σε μια πόλη, επιτυγχάνοντας και την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας. Έτσι μέσω της δωρεάς που έκανε το Αστικό ΚΤΕΛ δίνεται η δυνατότητα κάθε πολίτης να ενημερώνεται για κάτι τόσο σημαντικό», επισημαίνει ο κ. Μάκιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως υπογραμμίζει αυτή δράση συμβάλλει και στο κομμάτι της εκπαίδευσης γύρω από την κλιματική αλλαγή, κάτι το οποίο, όπως εξηγεί, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. «Η εκπαίδευση από μικρή ηλικία, η συνεργασία των φορέων αλλά και η ενημέρωση, όλα είναι μία αλυσίδα».

Σχολιάζοντας ότι η Καλαμάτα είναι στο δίκτυο των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων, ο κ. Μάκιος τονίζει ότι απαιτείται η ενεργοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών δηλαδή οργανισμών, φορέων, κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων και “απλών πολιτών” προς αυτή την κατεύθυνση. «Ο στόχος πλέον είναι να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή γιατί ο μετριασμός των επιπτώσεών της στον πλανήτη μας σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα είναι αρκετά δύσκολος. Η κλιματική αλλαγή είναι μέσα στα προβλήματα φυσικά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου. Η Ευρώπη κάνει προσπάθειες, το θέμα είναι τι κάνουν κι οι άλλες χώρες εκτός της ηπείρου μας, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα κλπ», υπογραμμίζει ο κ. Μάκιος.

Ο κ. Μάκιος, μαζί με άλλους 76 Έλληνες και συνολικά 1.132 πρεσβευτές και 50 οργανισμούς εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αναλάβει εθελοντική δράση για την ενημέρωση, εκπαίδευση, προβολή καλών πρακτικών και λύσεων για τον μετριασμό ή/και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επισημαίνεται ότι σκανάροντας το QRcode που βρίσκεται πάνω στο λεωφορείο ή αν επισκεφτεί κανείς την ιστοσελίδα https://showyourstripes.info/ μπορεί να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες.

*Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον κ. Μάκιο.

Με πληροφορίες από: https://www.amna.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μειώστε Ταχύτητα»: Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις περνάει το δικό του κοινωνικό μήνυμα (video)

Μια νέα καμπάνια οδικής ασφάλειας, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, στο πλαίσιο του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Hellenic Seaplanes: Σε εξέλιξη η ανάπτυξη του δικτύου υδροπλάνων – Δονούσα & Οινούσσες τα νέα μέλη στο δίκτυο προορισμών

Νέες αδειοδοτήσεις για Δονούσα και Οινούσσες – Συντονισμός της ΑΠΑ και ενίσχυση του στρατηγικού σχεδίου της Hellenic Seaplanes για τη νησιωτική σύνδεση

Η Δήλος αποκαλύπτει τα υδάτινα μυστικά της: Περιβαλλοντική αποστολή του ΕΛΚΕΘΕ στο Ιερό Νησί

Από πηγάδια και υδραγωγεία έως σπάνια ασπόνδυλα – νέα δεδομένα για το οικοσύστημα και τις προκλήσεις των άνυδρων νησιών του Αιγαίου

Το Karagoutis Training Camp επιστρέφει στην Πάρο για 4η χρονιά

Με την υποστήριξη του Δήμου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, νέοι αθλητές προπονούνται δίπλα στον Γιώργο Καράγκουτη και κορυφαίους προπονητές

Η Κατερίνα Μονογυιού για τη γονιμότητα: «Η επιστήμη μας δίνει επιλογές, η Πολιτεία οφείλει στήριξη»

Ανοιχτή εξομολόγηση και προτάσεις της βουλευτή Κυκλάδων για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Παρέμβαση στην επιστημονική ημερίδα για τη γονιμότητα στην Τήνο

Ευρωπαϊκό μητρώο απειλεί τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ισπανία

Φόβοι για απώλεια έως 70% των καταλυμάτων από τις πλατφόρμες και εκτιμώμενη ζημιά 13,7 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2025

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τον “χάρτη” της Τουρκίας στην UNESCO

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της Άγκυρας που αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Σχοινούσα: Η θάλασσα ανήκει σε όλους – Ράμπα SEA TRAC από τη Bayer Ελλάς και την Ομάδα Αιγαίου

Μια ουσιαστική παρέμβαση κοινωνικής ευθύνης στο πλαίσιο του 31ου Διάπλου του Αιγαίου – Συνεργασία με την Ομάδα Αιγαίου για τις απομακρυσμένες περιοχές

Νάξος: Φουτάκογλου & Περράκη, επανέρχονται με καίρια θέματα προς συζήτηση στη συνεδρίαση της ΔΚ Νάξου

Παρέμβαση των συμβούλων στη Δ.Κ. Νάξου της παράταξης “Δύναμη Αλλαγής” για αφαλατώσεις, τιμολόγια νερού, αισθητική της Χώρας και ασφάλεια ερειπωμένων κτιρίων

Κέα – Πολιτιστικό πρόγραμμα: Το νησί γιορτάζει όλο το καλοκαίρι

Από τον Κλήδονα και τα πανηγύρια, μέχρι το παραμύθι, τη μουσική και την ιστορία – Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Κέας

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος