Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΤις υποψήφιες περιοχές για θαλάσσια αιολικά πάρκα έως το 2050 “βγάζει” το...

Τις υποψήφιες περιοχές για θαλάσσια αιολικά πάρκα έως το 2050 “βγάζει” το ΥΠΕΝ

|

Για τον προσδιορισμό των διαθέσιμων εκτάσεων, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) σκάναρε όλο τον θαλάσσιο χώρο, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αιολικά Πάρκα
Αιολικά Πάρκα

Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (με τη «δεξαμενή» όλων των υποψήφιων περιοχών για ανάπτυξη έργων έως το 2050), καθώς και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για αυτές τις εκτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω περιοχές μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά μονάδες περί τα 12-15 Γιγαβάτ, ώστε η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Για τον προσδιορισμό των διαθέσιμων εκτάσεων, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) σκάναρε όλο τον θαλάσσιο χώρο, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (όπως τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Τουρισμού). Σκοπός ήταν να εντοπιστούν εκείνες οι περιοχές που είναι «ελεύθερες» από περιβαλλοντικούς περιορισμούς και περιορισμούς για λόγους εθνικής ασφάλειας, στις οποίες επίσης η ανάπτυξη πάρκων δεν θα δημιουργούσε παρενέργειες σε υφιστάμενες δραστηριότητες (π.χ. ακτοπλοΐα, αλιεία, τουρισμός).

Το Εθνικό Πρόγραμμα και η ΣΜΠΕ έχουν κατατεθεί στο ΥΠΕΝ από την ΕΔΕΥΕΠ, με συνέπεια η δημόσια διαβούλευση να σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα – ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο. Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση του Εθνικού Προγράμματος (μέσω ΚΥΑ) και της ΣΜΠΕ, κατοχυρώνοντας έτσι θεσμικά αυτή τη «δεξαμενή» δυνητικών περιοχών για ανάπτυξη πάρκων.

Από αυτή τη «δεξαμενή», στη συνέχεια, θα προχωρήσει η προετοιμασία των θαλάσσιων περιοχών που έχουν προκριθεί για τα πρώτα offshore, έως το 2030. Η επιλογή τους έγινε από την ΕΔΕΥΕΠ με γνώμονα τις προβλέπεις του ΕΣΕΚ για το τέλος της 10ετίας, σύμφωνα με το οποίο έως τότε θα έχουν δρομολογηθεί πάρκα συνολικής ισχύος 1,9 Γιγαβάτ.

Oι περιορισμοί του ΓΕΕΘΑ έχουν μειώσει την έκταση των υποψήφιων περιοχών, περιορίσει τα όρια των θαλάσσιων ζωνών ή «κόψει» για εθνικούς λόγους κάποια τμήματα στα όρια των έξι ναυτικών μιλίων. Ως συνέπεια, αναθεωρήθηκε ο αρχικός σχεδιασμός για το πρώτο κύμα έργων, με την πρόκριση περισσότερων (και μικρότερων) περιοχών, έναντι των λιγότερων, αλλά μεγαλύτερων που προβλεπόταν σε πρώτη φάση. Ως συνέπεια, οι θαλάσσιες ζώνες για το χαρτοφυλάκιο των 1,9 Γιγαβάτ θα ξεπερνά τις 6 περιοχές, φτάνοντας ακόμη και τις 7 με 8.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη διασφάλιση των έργων, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει παράλληλα να δεσμευθεί ανάλογη δυναμικότητα στο σύστημα μεταφοράς, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», όταν ολοκληρωθεί το πρώτο «κύμα» offshore. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση είναι να δεσμευθούν για αυτό τον σκοπό 2 Γιγαβάτ.

Για τις περιοχές που έχουν επιλεγεί για το αρχικό «κύμα» πάρκων, μετά την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος και της ΣΜΠΕ, θα πραγματοποιηθούν τεχνικές μελέτες για την ακριβή χωροθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), και των θαλάσσιων «οικοπέδων» εντός των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης, όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν πάρκα.

Στη συνέχεια θα υποβληθεί η ΜΠΚΕ για κάθε τεχνική μελέτη, ενώ αμέσως μετά θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης που πρόκειται να παραχωρηθούν. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να δοθούν άδειες έρευνας για κάθε ΠΟΑΥΑΠ, στους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να αναπτύξουν έργα σε αυτήν.

Πάντως, μία ιδέα που βρίσκεται στο τραπέζι για να συρρικνωθούν οι χρόνοι έως τις παραχωρήσεις, είναι οι έρευνες να πραγματοποιηθούν από την πολιτεία. Έτσι, αντί να πραγματοποιήσει μετρήσεις κάθε «μνηστήρας» ανεξάρτητα, είναι πιθανό οι μελέτες να παραγγελθούν από την ΕΔΕΥΕΠ για κάθε ΠΟΑΥΑΠ και να αγοράζονται από κάθε επενδυτή που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στους διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης.

Πηγή: https://www.news247


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φλωρεντία: Κηρύσσει πόλεμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Φλωρεντία κηρύσσει πόλεμο στις μισθώσεις τύπου Airbnb - Η εξάπλωσή τους στο κέντρο της πόλης έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια

ΕΑΣ Νάξου: Χορός, μουσική, φαγητό με γεύσεις της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ (video)

Η γιορτή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στο «Action Σαββατοκύριακο»! (video)

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση ΔΕΗ δωρεάν 24 ώρες το 24ωρο

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση επί 24ώρου βάσεως - Δείτε τους τρόπους

Γαλαξίας: Η μαύρη τρύπα στο κέντρο μεταβάλλει τον χωροχρόνο

Εντυπωσιακή ανακάλυψη που ανοίγει νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία - Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

National League 1: Ντέρμπι απόψε (02/12) με τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia να υποδέχεται τον ΟΦΗ (video)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia εναντίον ΟΦΗ στο κλειστό Γυμναστήριο "Δημήτρης Περιστεράκης".... Τι ώρα το τζάμπολ

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: Κυριακή (03/12) ψηφίζουν για νέο διοικητικό συμβούλιο

Εκλογές στο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.. Πότε και που... Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Τι έκανε ο Φίλιππος Φόρτωμας στην Πάρο;

Επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα στην Τήνο με αφορμή την εορτή του Αγίου Ανδρέα

Γ. Βρούτσης: “Προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας, η καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων”

Στα 40 τα Πορίσματα που ολοκλήρωσε η ΕΠΑΘΛΑ εντός του 2023 περί πιθανής χειραγώγησης αγώνων και 9 εκείνα που προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση - Έρχονται ποινικές διώξεις

SOS: Απομακρύνετε τα παιδιά από τις … ειδήσεις

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει με τον δικό του τρόπο τις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε εντός κι εκτός συνόρων. Γιατί συμφωνεί με τον Μητσοτάκη, τι λέει για τον Αυτιά και τη Δέσποινα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά