Η αυθαίρετη δόμηση και πάλι στο προσκήνιο. Στο επίκεντρο η Μύκονος για μία ακόμη χρονιά, τη στιγμή που όλοι κοιτάζουν προς τη Σαντορίνη που κι αυτή έχει τα .. κόκκινα σημεία της… Ποιος φέρνει στο προσκήνιο την Μύκονο και την “έκρηξη” αυθαιρεσιών σε πολεοδομικό επίπεδο; Η βουλιμία των επιχειρηματιών όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος τόνισε ότι θα …σταματήσει..
O Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για τον νέο οικοδομικό κανονισμό αλλά και για τα αυθαίρετα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο νησί της Μυκόνου. Και βέβαια αναφέρθηκε και στην Σαντορίνη που παραμένει στην επικαιρότητα.
«Στον νέο οικοδομικό κανονισμό αυτό που πρακτικά έχει γίνει είναι μια απόφαση του ΣτΕ η οποία επηρεάζει κάποιες χιλιάδες άδειες, ευτυχώς είναι κάπως λιγότερες από αυτές που λογαριάζαμε, αυτοί όμως που εμπλέκονται με τον νέο οικοδομικό κανονισμό είναι όλοι νόμιμοι. Σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Επικρατείας θα δούμε τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση για αυτούς τους ανθρώπους έτσι ώστε να μην καθυστερήσουν οι οικοδομές τους και να επηρεαστούν κατά το δυνατόν λιγότερο» είπε αρχικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρόσθεσε:
«Υπάρχει τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες… ξανασήκωσε κεφάλι η αυθαιρεσία στη Μύκονο. Θέλω να εξηγήσω ποιο είναι το καινούργιο σύστημα και να στείλω ένα μήνυμα σε αυτούς τους κυρίους που αυθαιρετούν. Το καινούργιο σύστημα σημαίνει ότι εμείς έχουμε ήδη κάνει διαγωνισμό και θα πάρουμε στις επόμενες ημέρες δορυφορικές φωτογραφίες με τη Μύκονο Ιανουάριο του ’24. Θα ελέγξουμε κάθε αυθαιρεσία, ήδη έχω δώσει εντολή θα εγκατασταθούν επιθεωρητές ελέγχου αυθαιρέτων στη Μύκονο. Όλοι όσοι έχουν χτίσει αυθαίρετα από 1/1/24 και μετά, πέραν του γκρεμίσματος, θα τιμωρηθούν».
Και η Σαντορίνη στο προσκήνιο
Αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) τόνισε για τις άδειες που επηρεάζονται: «Ευτυχώς είναι λιγότερες από αυτές που υπολογίζαμε, διότι κάναμε μία δειγματοληψία για να διαπιστώσουμε τί συμβαίνει. Αυτοί που εμπλέκονται με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό είναι όλοι νόμιμοι, δηλαδή έβγαλαν την άδεια, ακολουθώντας το νόμο. Συνεπώς, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Επικρατείας θα δούμε τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση γι’ αυτούς τους ανθρώπους, έτσι ώστε να μην καθυστερήσουν οι οικοδομές τους και να επηρεαστούν -κατά το δυνατό- λιγότερο αυτές οι οικοδομικές άδειες».
Σε σχέση με τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο “φρύδι” στη Σαντορίνη, δήλωσε: «Η δική μου παρέμβαση ήρθε πολύ πριν το σεισμό. Όταν κατάλαβα τί συμβαίνει εκεί κάναμε τα εξής πράγματα: Περάσαμε έναν νόμο την περασμένη άνοιξη και είπαμε ότι είναι υποχρεωτικό να κάνουν στατική μελέτη όσοι είναι πάνω στο “φρύδι”, όλοι… Στην περιοχή είχαν πάει πέραν των ορίων του οικισμού, στο γκρίζο μέρος των ορίων του οικισμού, πολλές κατοικίες. Προστέθηκαν εκεί και πισίνες. Συνεπώς, έπρεπε και πρέπει να ολοκληρωθεί εκεί αυτή η μελέτη, κτίριο – κτίριο. Έγινε υποχρεωτικό την περασμένη άνοιξη. Ταυτόχρονα, στείλαμε έλεγχο αυθαιρέτων, πολύ πριν τα σημερινά γεγονότα και έχουν ελεγχθεί οι αυθαιρεσίες, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή πρόληψη».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ