Στην επιβολή προστίμων προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης κατά συγκεκριμένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ για παραβίαση του περιθωρίου κέρδους σε επίπεδα άνω του επιτρεπτού από τον νόμο για την αισχροκέρδια αλλά και σε παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας για διαφορετική τιμή στο ράφι και διαφορετική τιμή στο ταμείο.
Η παραβίαση σε μία από τις αλυσίδες αφορούσε στην παραβίαση του περιθωρίου κέρδους για προϊόντα και εντός αλλά και εντός καλαθιού. Κάλεσε όλες τις αλυσίδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την τρέχουσα περίοδο του υψηλού πληθωρισμού. “Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των καταναλωτών”, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε ποιες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν τα πρόστιμα
Το υπουργείο ανακοίνωσε τα ονόματα των εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα δεδομένου ότι είτε κάποιες αλυσίδες επιβαρύνθηκαν με ποινή άνω των 50.000 οπότε ο νόμος προβλέπει την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, ενώ και σε περιπτώσεις που τα πρόστιμα ήταν κάτω των 50.000 ευρώ, ανακοινώθηκαν επίσης διότι οι επιχειρήσεις ήταν υπότροπες σε παλαιότερες παραβάσεις.
Το πρώτο πρόστιμο ήταν 319.900 ευρώ και αφορούσε στην ΑΒ Βασιλόπουλος και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Το δεύτερο πρόστιμο παρά το γεγονός ότι είναι κάτω από τις 50.000 ευρώ αφορά στη Lidl Ελλάς και είναι ύψους 26.880 ευρώ και ανακοινώνεται επειδή είναι υπότροπη η εταιρεία. Το τρίτο πρόστιμο είναι ύψους 21.397 ευρώ και αφορά στη Γαλαξίας. Το τελευταίο είναι 9.380 ευρώ στην Κρητικός.
Επίσης έγιναν συστάσεις και επιβολή προστίμων σε άλλες εταιρείες, τα ονόματα των οποίων δεν ανακοινώνονται διότι δεν είναι υπότροπες και δεν υπερβαίνουν τα πρόστιμα το ποσό των 50.000 ευρώ.
Πόσα προϊόντα εντοπίστηκαν σε κάθε αλυσίδα
Στην περίπτωση της ΑΒ Βασιλόπουλος το πρόστιμο αφορούσε για παραβάσεις σε 23 κωδικούς. Από αυτούς οι 7 ήταν στο καλάθι και οι υπόλοιποι εκτός καλαθιού.
Ως προς τη Lidl, το πρόστιμο επιβλήθηκε για παραβάσεις σε 1 προϊόν. Στον Γαλαξία οι παραβιάσεις αφορούσαν 5 κωδικούς, στον Κρητικό 4 και στη Lidl 1.
Σύμφωνα με τον κύριο Γεωργιάδη, σε όλες τις περιπτώσεις τα πρόστιμα δεν αποτελούν ένδειξη γενικευμένης ασιχροκέρδειας.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ελέγχων εντοπίστηκαν και 37 παραβάσεις για διαφορά τιμής μεταξύ ραφιού και ταμειακής μηχανής.
Σημειώνεται ότι ήδη όσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί από την ΔΙΜΕΑ σε σούπερ μάρκετ, έχουν εισπραχθεί.
Στο 13,9% των ελεγχόμενων προϊόντων τα φαινόμενα παραβατικότητας
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), Χαράλαμπο Μελισσινό, πραγματοποιήθηκαν συγκριτικοί έλεγχοι σε ομοειδή προϊόντα.
Τα 2/3 της παραβατικότητας αφορούν σε προϊόντα εντός καλαθιού και εκτός καλαθιού καταγράφηκε το 1/3 των παραβατικών φαινομένων. Από τους κωδικούς που εξετάστηκαν από την ΔΙΜΕΑ προκύπτει παραβατικότητα στο 13,9% των εξεταζόμενων κωδικών.
Το πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης προέρχεται από διπλασιασμό του ποσού που εισέπραξε αισχροκερδώντας, ενώ εάν μία αλυσίδα είναι υπότροπη το ποσό του προστίμου είναι το τετραπλάσιο του πόστου που εισέπραξε μία αλυσίδα αισχροκερδώντας.
Με πληροφορίες από τη σελίδα capital.gr