Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαSuper Market: Ερχονται νέες ανατιμήσεις σε 200 προϊόντα

Super Market: Ερχονται νέες ανατιμήσεις σε 200 προϊόντα

|

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται νέες αυξήσεις σε 200 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Στο επίκεντρο των ανατιμήσεων βρίσκεται για άλλον έναν μήνα το ελαιόλαδο, με τις μεταβολές των τιμών να αγγίζουν αυτή τη φορά ακόμη και το 23%. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε πρόσφατα η «R», η τιμή του ελαιολάδου έχει ήδη αυξηθεί από ορισμένες εταιρείες σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 45%. Αυξήσεις παρατηρούνται και στις τιμές χονδρικής σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Από τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένες να στέλνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις ανατιμήσεις που γίνονται από τις βιομηχανίες τροφίμων και τους προμηθευτές. Επίσης, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις παραγωγής ή εμπορίας προϊόντων που το επιθυμούν θα πρέπει να δηλώνουν εάν θα μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους σε ποσοστό τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον έξι μήνες.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες έχουν ήδη επιβάλει υψηλά πρόστιμα σε ορισμένες εταιρείες. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «R» και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα, οι περισσότερες ανατιμήσεις θα έχουν περάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με εξαίρεση τις αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα από μεμονωμένες εταιρείες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, στη λίστα με τις νέες αυξημένες τιμές περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: Ξηροί καρποί έως 39%, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έως 23%, μπαχαρικά έως 21%, τυριά έως 16%, σοκολατοειδή έως 16%, αγκινάρες σε κονσέρβα 15%, συσκευασμένα παντζάρια 15%, σαρδέλες, ρέγγες, σκουμπρί 5% έως 14%, μαρμελάδες 11%-12%, εμφιαλωμένο νερό 11%, τσάι έως 11%, καραμέλες 10%, ξίδι 8%, μαλακτικό ρούχων 6%, νουντλς 6%, αλλαντικά έως 5%, ντοματοχυμός 5%, πατατάκια έως 4,5%, καφές έως 4%, χαλβάδες 3%, μπάρες πρωτεΐνης 1,9% έως 2,7%, γαλακτοκομικά 2,5% και ζάχαρη 1%. Πρόκειται για ανατιμήσεις που θα γίνουν από μεμονωμένες βιομηχανίες και προμηθευτές και όχι από το σύνολο των εταιρειών κάθε κατηγορίας, ενώ θα περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται ότι οι νέες ανατιμήσεις έρχονται να προστεθούν στη λίστα της ακρίβειας, η οποία από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία της «R», περιλαμβάνει αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.900 προϊόντα, σε ποσοστό που φτάνει, όπως προαναφέρθηκε για το ελαιόλαδο, ακόμη και το 45%.

Ελαιόλαδο από… χρυσάφι

Ειδικότερα, το ελαιόλαδο βρίσκεται στο επίκεντρο των ανατιμήσεων, με τις εταιρείες να προχωρούν σε μεγάλες αυξήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η «R», φτάνουν ακόμη και το 23%.

Οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις, που θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές τις επόμενες εβδομάδες, έχουν γίνει από τρεις εταιρείες. Ωστόσο, τους τελευταίους σχεδόν δύο μήνες, άλλες οκτώ επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «R», είχαν ανακοινώσει μεγάλες αυξήσεις τιμών. Οι ανατιμήσεις οφείλονται στη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, που έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων ελαιολάδου σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. Ουσιαστικά πρόκειται για αυξήσεις που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ελληνικού ελαιολάδου, εξαιτίας της μεγαλύτερης ζήτησης από άλλες χώρες.

Με αφορμή, μάλιστα, τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει ήδη εξονυχιστικούς ελέγχους. Το ελαιόλαδο πλέον τείνει να γίνει είδος πολυτελείας και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει καταγγελίες για κλοπές, οι οποίες διερευνώνται από τις αστυνομικές Αρχές.

Μεγάλη ανησυχία

Η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια αποτυπώνεται και στη νέα έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 57%, ενώ στο 14%, από 10%, έφτασε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 20% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε στο 9%. Επίσης, η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) υποχώρησε, ενώ το 59%, από 53%, των καταναλωτών δήλωσε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες.

Θα γίνουν και μειώσεις

Εκτός, όμως, από τις αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών, αναμένεται να γίνουν και μειώσεις σε ορισμένα προϊόντα. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στον Real FM, «θέλουμε και ήδη έχουμε εταιρείες να αγκαλιάζουν αυτό το μέτρο (σ.σ.: μείωση τιμών 5% για τουλάχιστον έξι μήνες) και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να δούμε πολλά προϊόντα όχι να κρατούν σταθερές τιμές, αλλά να τις μειώνουν, γιατί έχει μειωθεί αντίστοιχα το κόστος παραγωγής». Πληροφορίες της «R» αναφέρουν ότι ήδη εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρώτες μειώσεις σε δεκάδες βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έλεγχοι σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από το στάδιο παραγωγής ενός προϊόντος μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή. «Οι εταιρείες πρέπει να τηρήσουν τον νόμο που λέει ότι το περιθώριο κέρδους δεν πρέπει να αυξηθεί, δηλαδή δεν πρέπει να βάλουν ούτε ένα λεπτό παραπάνω», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από τη σελίδα real.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Νάξος- Δικηγορικός Σύλλογος: Συνεχίζεται η αποχή έως και την 11η Δεκεμβρίου

Συνεχίζουν την αποχή τους έως και 11/12 τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

“Καλάθι Χριστουγέννων”: Χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά με αρνί (!!!)

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύει το «Καλάθι των Χριστουγέννων» για έξι κατηγορίες τροφίμων.

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν και επίσημα τα Χριστούγεννα (photos)

Με το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ (και τον περιβάλλοντα χώρο) «ντυμένο» στα πιο εορταστικά του χρώματα, υποδέχθηκαν τα Χριστούγεννα στη Σαντορίνη (Photos)

Γιαν. Βρούτσης: Διήμερη επίσκεψη με (αθλητικό) νόημα στην Σύρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο στην Σύρο. Ποιιος ο λόγος επίσκεψής του

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κέα: Αποκτά και υδάτινο πεδίο στη περιοχή Μαβιά

Η Κέα γίνεται το πρώτο νησί των Κυκλάδων που μπαίνει στη λογική απόκτησης και Υδάτινου πεδίου - Τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Νοσοκομείο: Γυναικολόγος έως και την 19η Δεκεμβρίου

Εως και την 19η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου μαιευτήρας – γυναικολόγος από το Τζάνειο

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων