Η αναμενόμενη άρνηση της Εκκλησίας να αποδεχθεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που επισφραγίστηκε χθες με τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, δεν εξέπληξε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ήταν απολύτως αναμενόμενη. Κυβερνητικές πηγές, αφού διάβασαν προσεκτικά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, επέλεξαν να κρατήσουν πολύ χαμηλά τους τόνους, σχολιάζοντας με μόλις επτά λέξεις: «Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας», έλεγαν, προσθέτοντας «κανένα σχόλιο».
Η λακωνική απάντηση των κυβερνητικών πηγών αποκαλύπτει τις προθέσεις ενόψει των επόμενων 15 ημερών που απομένουν έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει οι επόμενες ημέρες να κυλήσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά, με την κοινή παραδοχή πως «η Εκκλησία έχει τις απόψεις της, αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί».
Σε αυτή τη λογική, των ήπιων τόνων, θα κινηθεί και το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια με καθυστέρηση μιας ημέρας λόγω της γρίπης του πρωθυπουργού.
Παρά την αντίθετη άποψη της Εκκλησίας, στο Μαξίμου θέλουν το διάστημα μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου να κυλήσει ήρεμα και… γρήγορα. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έως τις 12 Φεβρουαρίου το επίμαχο νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί, καθώς είναι εδραιωμένη η άποψη πως όσο το θέμα σύρεται, παράγει μόνο εσωστρέφεια και «καπελώνει» στον δημόσιο διάλογο άλλα, μείζονα ζητήματα που θέλει να αναδείξει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και στην Παιδεία.
Η πεποίθηση άλλωστε που υπάρχει είναι πως μόλις το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ψηφιστεί, θα αρχίσει ήδη από την επομένη η επικοινωνιακή αποδρομή του θέματος, καθώς δεν θα υπάρχει άλλη συζήτηση να γίνει.
«Πυρηνική οικογένεια»
Ανεξάρτητα από τη θέση που εξέφρασε χθες η Ιερά Σύνοδος και ήταν αναμενόμενα αρνητική, στην κυβέρνηση υποβαθμίζουν το θέμα λέγοντας πως αφενός δεν απασχολεί ευρέως την κοινή γνώμη, αφετέρου είναι ένα ζήτημα που αφορά το οικογενειακό δίκαιο.
Την ίδια ώρα, οι ανακοινώσεις από τη Σοφία Ζαχαράκη και τον Κωστή Χατζηδάκη πριν από δύο 24ωρα για την αύξηση των επιδομάτων για τη γέννηση ενός παιδιού και τη στήριξη της οικογένειας δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από την τρέχουσα επικαιρότητα και το γενικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά έστειλε μήνυμα με τις ανακοινώσεις των υπουργών του πως η στήριξη της «πυρηνικής οικογένειας» εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητά του.
«Δεν μετατοπίζει κεντρικά τη στόχευση της κυβέρνησης η νομοθέτηση υπέρ μιας μειοψηφίας την οποία πρέπει να αναμφίβολα να σεβόμαστε», αναφέρει κυβερνητική πηγή στην «Καθημερινή», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σταθερά προσηλωμένη στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και ειδικά των πιο ευάλωτων». Μάλιστα εντός του Μαρτίου αναμένεται να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
Η κυβέρνηση πάντως ευελπιστεί πως οι ανακοινώσεις της Δευτέρας, που υπενθύμισαν πως πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η «πυρηνική οικογένεια», μπορεί να οδηγήσουν κάποιους βουλευτές να μετακινηθούν από τη ζώνη της αποχής στη ζώνη τού «ναι». Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος φέρεται να είναι κοντά πλέον στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Οσον αφορά την αριθμητική της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από το Μαξίμου υπολογίζεται πως στο τέλος θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο 110 με 120 βουλευτές, ενώ περίπου 35 με 40 θα κινηθούν μεταξύ αποχής και καταψήφισης. Αν αναλογιστεί κανείς πως όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο σχεδόν οι μισοί βουλευτές της Ν.Δ. δήλωναν αρνητικοί, τότε γίνεται αντιληπτό πόσος δρόμος έχει διανυθεί και πόσο ικανοποιημένοι είναι στο Μαξίμου βλέποντας πάνω από τα 2/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να κινούνται προς την υπερψήφιση.
Από εκεί και πέρα, λόγω της γρίπης του πρωθυπουργού επηρεάστηκε και το πρόγραμμά του στις ΗΠΑ, καθώς δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει το ταξίδι, επιλέγοντας κάποιες επικοινωνίες που είχε στο πρόγραμμα να τις κάνει διαδικτυακά.