Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΣτο ΕΚΑΒ ο στόλος των Κέντρων Υγείας

Στο ΕΚΑΒ ο στόλος των Κέντρων Υγείας

|

Ενοποίηση όλων των «δυνάμεων» του δημόσιου συστήματος υγείας που συμμετέχουν στις επείγουσες διακομιδές ασθενών υπό το ΕΚΑΒ, με τη διοικητική μεταφορά σε αυτό των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και των πληρωμάτων τους, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας.

Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού χρήσης και επίταξης σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, μέσων διακομιδής (πλωτά, αεροσκάφη και ασθενοφόρα) του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ και των διακομιδών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο θα προχωρήσει στην υποχρεωτική μετάταξη στο ΕΚΑΒ όλων των οδηγών, τραυματιοφορέων και άλλων υπαλλήλων των Κέντρων Υγείας που εργάζονται ως πληρώματα ασθενοφόρου. Το προσωπικό αυτό θα καταταχθεί σε αντίστοιχες κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα θέσεις στο ΕΚΑΒ (είτε οργανικές ή προσωποπαγείς). Επιπροσθέτως, θα μεταβιβασθούν στο ΕΚΑΒ όλα τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας καθώς και ο εξοπλισμός τους.

Σήμερα, από τα περίπου 200 Κέντρα Υγείας της χώρας, τα 150-160 διαθέτουν ασθενοφόρα τα οποία συνήθως στελεχώνονται από έναν οδηγό και έναν υγειονομικό. Αυτά καλύπτουν και περιοχές στις οποίες δεν υφίσταται τομέας ΕΚΑΒ (συνολικά 126 τομείς ανά τη χώρα).

Οχήματα και πληρώματα που ανήκουν στις τοπικές μονάδες του ΕΣΥ πρόκειται να υπαχθούν στον κεντρικό φορέα

«Κάθε μήνα το ΕΚΑΒ λαμβάνει από τα Κέντρα Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες το πρόγραμμα διαθεσιμότητας των ασθενοφόρων τους, ώστε να γνωρίζει πότε μπορεί να διαβιβάσει σε αυτά μία κλήση για διακομιδή», εξηγεί στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Ετσι, εάν ο διευθυντής ενός Κέντρου Υγείας έχει δώσει άδεια στο προσωπικό που στελεχώνει το ασθενοφόρο, για το ΕΚΑΒ το συγκεκριμένο όχημα δεν «υπάρχει». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να μην υφίσταται διαθέσιμο ασθενοφόρο κατά τις νυχτερινές ώρες ή τα Σαββατοκύριακα, χωρίς μάλιστα το ΕΚΑΒ να είναι σε θέση να παρέμβει διορθωτικά. Το παράδοξο αυτής της κατάστασης διαπίστωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην πρώτη επίσκεψή της στα κεντρικά του ΕΚΑΒ τον περασμένο Ιούνιο: όταν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τις διακομιδές, διαπίστωσε με έκπληξη ότι τα στοιχεία για τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας δεν υπάρχουν, καθώς δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

500 άτομα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας που αναμένεται να μεταφερθεί στο ΕΚΑΒ υπολογίζεται σε 500 άτομα. Μόνο η μεταφορά τους ωστόσο δεν επαρκεί για να λυθεί το πρόβλημα της κάλυψης με ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση, καθώς θα χρειαστούν επιπλέον 1.500 προσλήψεις διασωστών. Προς το παρόν, το υπουργείο Υγείας έχει λάβει το πράσινο φως για την πρόσληψη 800 διασωστών από τις 10.000 προσλήψεις προσωπικού που προβλέπεται να γίνουν συνολικά στην Υγεία έως το τέλος της τετραετίας.

Άλλωστε, η πρώτη σοβαρή κρίση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφορούσε τις καθυστερήσεις στις διακομιδές λόγω έλλειψης προσωπικού. Ηδη από τις αρχές Ιουνίου είχαν συμβεί δύο σοβαρά περιστατικά καθυστέρησης ασθενοφόρου, τα οποία αφορούσαν τον θάνατο μιας 63χρονης γυναίκας στην Κω και μιας 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη. Τότε το υπουργείο επέλεξε τη συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για τη δημιουργία μεικτών πληρωμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο 159 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετήθηκαν σε Κέντρα Υγείας 57 περιοχών της χώρας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι βάρδιες των ασθενοφόρων κατά 30%. Η λειτουργία μεικτών πληρωμάτων ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές και σε μικρά νησιά αναμένεται να συνεχιστεί. Οπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας, σε μικρά νησιά των 90-100 μονίμων κατοίκων είναι εξαιρετικά απίθανο να διορισθούν 10 διασώστες για να μπορεί να λειτουργεί ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

Επιπλέον, προωθείται η θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού για τη χρήση και επίταξη πλωτών μέσων, αεροσκαφών αλλά και ιδιωτικών ασθενοφόρων σε έκτακτες περιπτώσεις. Ο σχεδιασμός του υπουργείου αποσκοπεί στο να μπορεί το ΕΚΑΒ να χρησιμοποιεί και ιδιωτικά ασθενοφόρα σε επείγουσες και απρόβλεπτες περιστάσεις, είτε κατόπιν σύναψης σύμβασης είτε ακόμη και με επίταξη. Το ΕΚΑΒ έχει την ευθύνη της σύνταξης και επικαιροποίησης καταλόγων με τα κατάλληλα ιδιωτικά ασθενοφόρα, αλλά και υποστήριξης με το κατάλληλο προσωπικό των μέσων που «δανείζεται» από τον ιδιωτικό τομέα. Παρόμοιες προβλέψεις θα ισχύσουν και για τα ιδιωτικά πλωτά σκάφη και για τα ιδιωτικά αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα σύστημα πρωτογενών διακομιδών (από τον τόπο του συμβάντος, απευθείας στο νοσοκομείο) με ελικόπτερα και με τη χρήση των έξι βάσεων (Ελευσίνα, Καβάλα, Ν. Αγχίαλος, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Ανδραβίδα) που προβλέπονται από τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Ερευνας και Διάσωσης «Ερμής Θεοχαρόπουλος». Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η σύσταση και λειτουργία αυτοτελούς μονάδας έρευνας, διάσωσης και αεροδιακομιδών στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία θα στελεχώνεται από προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ και του ΓΕΕΘΑ και θα διαχειρίζεται τα αιτήματα για τη διάθεση των ελικοπτέρων.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Σταθερές για ένα ακόμη μήνα οι επιδοτήσεις τιμών στο ρεύμα

Σταθερή στα 2,5 λεπτά/KWh σε σχέση με τον Νοέμβριο παραμένει η επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου έως και 500 KWh, κατηγορία που καλύπτει το 90% των νοικοκυριών της χώρας

ΠΝΑι: Με 27 παραγωγούς από 15 νησιά συμμετέχει στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση (!!!)

Σούνακ: Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν αλλάζω θέση – Βάσει νόμου δεν μπορούν να επιστραφούν

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Αιγαίο: Κατά 2,5 βαθμούς περισσότερο ανεβασμένη η θερμοκρασία τον φετινό Νοέμβριο (!!!)

Ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων 15 ετών σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Αιγαίο - Ποιά ήταν η απόκλιση

Κάρπαθος: Ιερέας ξεκίνησε έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου

Έρανο για την αγορά ιδιωτικού ασθενοφόρου ξεκινά ο π. Αλέξανδρος Πανουτσόπουλος στην Κάρπαθο

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Η ώρα για τα «Χριστούγεννα στη Σαντορίνη» έφτασε!!

Ο Άγιος Βασίλης μαζί με τα ξωτικά του θα… προσγειωθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης για να φωτογραφηθούν, να μοιράσουν ευχές και φυσικά να ακούσουν τις επιθυμίες όλων.

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά