Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΣτην ψηφιακή εποχή περνούν οι ασθενείς με ηλεκτρονικό φακέλωμα

Στην ψηφιακή εποχή περνούν οι ασθενείς με ηλεκτρονικό φακέλωμα

|

Στη φάση της κατακύρωσης σε προσωρινούς αναδόχους εισέρχεται σειρά ψηφιακών έργων του Δημοσίου, σε συνέχεια διαγωνισμών που είχε πραγματοποιήσει η –εποπτευόμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης– Κοινωνία της Πληροφορίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το προσεχές διάστημα αναμένεται η κατακύρωση του έργου της ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής διαχείρισης των φακέλων ασθενών των μονάδων υγείας, αρχικού προϋπολογισμού 235,6 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η ψηφιοποίηση 157 εκατ. σελίδων και εξετάσεων απεικόνισης, 20 εκατ., κάθε είδους, σελίδων και 20 εκατ. φιλμ, εκτυπώσεων, ηλεκτροκαρδιογραφημάτων, ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων κ.τ.λ. Το εν λόγω project, όπως και αυτό που έχει ως αντικείμενο την ψηφιοποίηση των αρχείων σε συνολικά 368 δικαστήρια – εισαγγελίες της χώρας, αρχικού ύψους 145,7 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υλοποιηθεί από δύο κοινοπραξίες οκτώ εταιρειών η καθεμία. Επίσης, την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένει το έργο της ψηφιοποίησης 55 εκατ. σελίδων χαρτιού των Γενικών Αρχείων του Κράτους, προϋπολογισμού 29 εκατ., που έχει κατακυρωθεί στη Nova.

Επίσης, ανάδοχος για το έργο της ψηφιοποίησης του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, με προϋπολογισμό 24,5 εκατ. ευρώ, είναι η Cosmote σε κοινοπραξία με την Quality & Reliability. Το αρχείο του ΥΠΕΞ αποτελείται από 65 εκατ. σελίδες διαφόρων διαστάσεων, με τα έγγραφα να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σε χαρτί αλλοιωμένο και ευαίσθητο τόσο από τον χρόνο όσο και από τη χρήση του. Οι φάκελοι περιλαμβάνουν φωτογραφίες, δακτυλογραφημένα έγγραφα, χειρόγραφα, αποκόμματα εφημερίδων και χάρτες.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υλοποίησης του έργου του εκσυγχρονισμού του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών αυτού. Και αυτό ύστερα από την κατακύρωση του έργου, αρχικού προϋπολογισμού 5,6 εκατ. ευρώ, στη θυγατρική εταιρεία πληροφορικής του ομίλου Quest, Unisystems. Το συγκεκριμένο project αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση του χρόνου εκδίκασης των δικαστικών υποθέσεων.

Ακόμη ένα από τα έργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας περιλαμβάνει τη δημιουργία τεσσάρων νέων κέντρων λήψης βιομετρικών δεδομένων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Μέσω του συγκεκριμένου έργου, αρχικού ύψους 6,4 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιήσει ο ΟΤΕ, επιδιώκεται να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος αιτημάτων έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής από πολίτες τρίτων χωρών.

Με την ημερομηνία των εθνικών εκλογών να πλησιάζει, ο ρυθμός ωρίμανσης, δημοπράτησης και κυρίως κατακύρωσης των έργων που έχουν ως αντικείμενο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου αναμένεται να επιβραδυνθεί, ιδίως μετά και τον ενδεχόμενο ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Πάντως, μέχρι σήμερα, η Κοινωνία της Πληροφορίας υπολογίζεται ότι έχει ολοκληρώσει την προκήρυξη διαγωνισμών για το 90% των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εταιρεία διαχειρίζεται 400 έργα που έχουν αθροιστική αξία 4,9 δισ. ευρώ. Από τον περασμένο Νοέμβριο υπολογίζεται ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει προχωρήσει σε προκηρύξεις 44 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 507,6 εκατ. ευρώ. Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού προβλέπεται το επόμενο εξάμηνο η προκήρυξη ακόμη 55 έργων, συνολικής αξίας 307,3 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Νάξος αγκαλιάζει ξανά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, βραδιά τιμής και συγκίνησης

Στις 16 Αυγούστου, το Α΄ Γυμνάσιο Νάξου ζωντανεύει τη μνήμη του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα μέσα από την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μανόλη Γ. Σέργη.

Γ.Ν. Σύρου – «Θεραπευτική Άσκηση στο Νερό» για πέμπτη χρονιά

Μια δράση του ΚΕΦΙΑΠ που ενισχύει τη σωματική και ψυχική υγεία ατόμων με κινητικές δυσκολίες, προσφέροντας ασφάλεια, ελευθερία και κοινωνική αλληλεπίδραση στη θάλασσα.

Ο Νίκος Ναυπλιώτης επιστρέφει στον ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ως προπονητής υποδομών

Η Ακαδημία μπάσκετ του ΑΠ.Α.Σ. αναβαθμίζεται με νέο τεχνικό επιτελείο και σύγχρονα πρότυπα ανάπτυξης

Πάρος: SeaAccess για άνετη και ασφαλή πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα

Διαθέσιμος ο καινοτόμος μηχανισμός σε Λιβάδια Παροικίας και Χρυσή Ακτή – Ναυαγοσωστική κάλυψη έως 30 Σεπτεμβρίου

«Κρουαζιέρα θα σε πάω»: Φοροδιαφυγή σε ημερόπλοια της Σαντορίνης – Πρόστιμα άνω των 34.000€

Αιφνιδιαστικός έλεγχος της ΑΑΔΕ σε 23 σκάφη – Παραβάσεις στο 43%

Πρόβλημα υδροδότησης σε ξενοδοχείο στο Βουργαρέλι, ακύρωσε τις κρατήσεις (!!!)

Ακυρώθηκαν κρατήσεις λόγω έλλειψης νερού – Προσωρινή λύση μετά από εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο

Αγγ. Κοτταρίδη: “Τι είδους τουρισμό θέλουμε;”

Τι είδους τουρισμό θέλουμε; Το περιστατικό στον ναό του Απόλλωνα Νάξου φέρνει δύσκολα ερωτήματα - Τι αναφέρει στην "Καθημερινή" η δρ. Αγγελική Κοτταρίδη

Τήνος: Εμπρησμός στο γήπεδο Πανόρμου – Τελεσίγραφο 24 ωρών από τον Δήμαρχο στους δράστες

Σοβαρές ζημιές στον χλοοτάπητα – Κάλεσμα για ανάληψη ευθύνης από τους ανήλικους υπαίτιους και τους γονείς τους, διαφορετικά μηνύσεις και αγωγές

Αγγελία: Ζητείται οδηγός για μόνιμη εργασία σε αρτοποιείο στη Νάξο

Τοπική επιχείρηση αναζητά υπεύθυνο και έμπειρο οδηγό για άμεση πρόσληψη

Συλλήψεις σε Κυκλάδες: Ναρκωτικά, πλαστά έγγραφα, παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και καταστημάτων

Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Τήνος, Μήλος και Πάρος στο επίκεντρο των αστυνομικών επιχειρήσεων – Όλες οι υποθέσεις των τελευταίων ημερών

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο