Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΣώστε τις παραλίες: Περισσότερα από 3000 m2 καταπατημένος αιγιαλός

Σώστε τις παραλίες: Περισσότερα από 3000 m2 καταπατημένος αιγιαλός

|

Εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα το κίνημα των πολιτών που ζητά ελεύθερες παραλίες για όλους.

Ο… ακήρυχτος πόλεμος για τον ελεύθερο δημόσιο χώρο έχει φέρει στο φως μια ολόκληρη βιομηχανία παρανομίας που διαδραματιζόταν με την ανοχή των Αρχών στις ακτές της χώρας: σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια της αρχαιολογικής και της κτηματικής υπηρεσίας έχουν καταγράψει ήδη περισσότερα από 3.000 τ.μ. καταπάτησης αιγιαλού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία που αποκαλύπτονται είναι εξωφρενικά, όπως στη Φαλάσαρνα της Κρήτης, μια περιοχή προστατευόμενη από το δίκτυο Νatura, όπου οι ξαπλώστρες καλύπτουν περίπου το 80% της παραλίας. 

Από τη Χαλκιδική ως την Κρήτη, τη Ρόδο, τις Κυκλάδες, πλέον και την Αττική, το αίτημα απελευθέρωσης των ακτών γιγαντώνεται, ενώ έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί μετά τη Νάξο, την Πάρο και τη Μήλο στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στη Σύρο, στη Σέριφο, στην Κρήτη και στη Μύκονο, όπου ξαπλώστρες βρίσκονταν ακόμη και εντός της θάλασσας, παρότι θα πρέπει υποχρεωτικά να απέχουν πέντε μέτρα από την ακτογραμμή. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συλλήψεις των υπευθύνων.

Εκτός από τα 16 άτομα που είχαν συλληφθεί το τριήμερο 4-6 Αυγούστου, έγιναν άλλες πέντε συλλήψεις στην Ακράτα για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ξαπλωστρών χωρίς άδεια.

Στο μεταξύ, οι έλεγχοι αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της αυθαιρεσίας. Η Πρωτοβουλία Πολιτών «Save Falasarna» κάνει λόγο για «τετράτροχες «γουρούνες» που «θερίζουν» τις αμμοθίνες, jet ski, ομπρελοκαθίσματα στο 80% και όχι το 30% της παραλίας, όπως ορίζει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, και σκανδαλώδες μίσθωμα 10 ευρώ το τετραγωνικό τον χρόνο συν τα μπιτς μπαρ και ντεσιμπέλ άνω του επιτρεπόμενου ορίου».

Επιπλέον η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι «πρόσφατα έγινε έλεγχος της Αστυνομίας σε όλο τον κόλπο της Φαλάσαρνας και έγιναν 13 συλλήψεις γιατί δεν είχαν άδεια για τα ομπρελοκαθίσματα που νοίκιαζαν» και επισημαίνει πως «η πρόσκληση του Δήμου Κισσάμου προς τις επιχειρήσεις για απλή παραχώρηση αιγιαλού έγινε στις 11 Απριλίου και η προθεσμία έληγε στις 23 Ιουνίου. Η παρέμβαση της Αστυνομίας έγινε έναν μήνα μετά και διαπιστώθηκε ότι κανείς δεν είχε άδεια, ενώ τα περισσότερα ομπρελοκαθίσματα έχουν μπει από τον Μάιο».

Κινητοποιήσεις στη Ρόδο
Συγκεντρώσεις και μαζικές διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε νησιά και παράκτιες περιοχές της Ελλάδας. Μετά την Ποτίδαια και τη Νικήτη Χαλκιδικής, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο, όπου χθες ήταν προγραμματισμένη ανοιχτή συνάντηση με πρωτοβουλία του Δικτύου για την Προάσπιση του Δημόσιου Χώρου «Ομπρέλα», που πρωτοστατεί στη διεκδίκηση ελεύθερων παραλιών για όλους.

Στον Δήμο Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική, σήμερα λήγει η διορία για την απομάκρυνση των ομπρελών που είναι μόνιμα τοποθετημένες από ιδιώτες σε παραλίες. Οπως ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή, τα αντικείμενα αυτά χαρακτηρίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία ως «ρύποι», οι οποίοι πρέπει να απομακρύνονται από τις υπηρεσίες της. Ως εκ τούτου, ο Δήμος έχει προειδοποιήσει όσους έχουν αφήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες να τις μαζέψουν έως σήμερα, διαφορετικά αύριο συνεργεία του Δήμου θα προχωρήσουν στην απομάκρυνσή τους χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Οι διαστάσεις που έχει λάβει ο αγώνας των πολιτών για ελεύθερες παραλίες αναμένεται να φέρει αλλαγές και στον νόμο περί χρήσης γης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ισχύον καθεστώς κατά το οποίο αρμόδιοι για τις άδειες στις παραλίες και την αξιοποίησή τους είναι οι δήμοι, θα αλλάξει, και από το φθινόπωρο και οι αρμοδιότητες των δήμων θα μεταφερθούν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Στόχος είναι, με αυτόν τον τρόπο, να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που ασκούνται για το θέμα από τοπικούς παράγοντες.

Πηγή: Ot.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.