Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαSOS: Μόλις 26.100 γεννήσεις ετησίως στην Ελλάδα

SOS: Μόλις 26.100 γεννήσεις ετησίως στην Ελλάδα

|

Μέχρι το 2050, περισσότερα από τα τρία τέταρτα (155 από τις 204) των χωρών θα έχουν τόσο χαμηλά ποσοστά γονιμότητας που δεν θα μπορούν να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού τους. Και αυτή η τάση θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί έως το 2100, όταν το 97% των χωρών (198 από 204) θα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Οι θάνατοι θα υπερβαίνουν τις γεννήσεις και θα υπάρχουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι στον κόσμο, με την Ελλάδα μάλιστα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών που θα βλέπουν τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται.

Αυτά είναι τα δεδομένα από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που δημοσιεύθηκαν στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Οι συγγραφείς της έρευνας προειδοποιούν τις κυβερνήσεις να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τις απειλές που μπορεί να θέτουν αυτές οι αλλαγές για την οικονομία, την υγεία, το περιβάλλον και τη γεωπολιτική.

Στις 15 Νοεμβρίου 2022, ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τον άνευ προηγουμένου αριθμό των 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, αυτό θα μπορούσε να είναι η κορύφωση πριν λυγίσει η καμπύλη για να ξεκινήσει η μείωση του πληθυσμού.

Η τάση είναι παγκόσμια, αλλά ο ρυθμός είναι διαφορετικός ανάλογα με την περιοχή. Στις πλούσιες χώρες, όπου τα ποσοστά γεννήσεων είναι ήδη πολύ χαμηλά, θα συνεχίσουν να μειώνονται, με την Ευρώπη και ιδιαιτέρως την Ελλάδα να υποφέρουν από την υπογεννητικότητα.

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού πανεπιστημίου, το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα μας έχει πέσει από το 2,50 ανά γυναίκα το 1950 και το 2,07 το 1980, στο μόλις 1,40 το 2021 και προβλέπεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στο 1,36 το 2050 και στο 1,28 το 2100.

Ακόμη πιο δραματικά είναι τα νούμερα, δεδομένης και της ήδη εξελισσόμενης μείωσης του πληθυσμού στη χώρα, όσον αφορά στις γεννήσεις κατά απόλυτο αριθμό: Από τις 154.700 γεννήσεις στην Ελλάδα το 1950 και τις 143.400 το 1980, ο αριθμός τους κατρακύλησε στις 82.300 το 2021 και προβλέπεται να φτάσει στις 52.300 το 2050 και στις 26.100 το 2010, σε συνεχή υποδιπλασιασμό.

Εντυπωσιακό επίσης είναι το στατιστικό εύρημα της έρευνας ότι το 2011 ένα στα δύο παιδιά που θα γεννιούνται παγκοσμίως θα είναι στην Υποσαχάρια Αφρική, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, σε έναν υπερθερμαινόμενο πλανήτη, για τη μετανάστευση.

Πηγή: The Lancet

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.