Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΣχεδόν 30% η αύξηση στα θαλάσσια ατυχήματα τον φετινό Ιούλιο συγκριτικά με...

Σχεδόν 30% η αύξηση στα θαλάσσια ατυχήματα τον φετινό Ιούλιο συγκριτικά με πέρσι

|

Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα για να μετατραπεί ένα θαλάσσιο παιχνίδι σε παγίδα θανάτου. Μια λανθασμένη αξιολόγηση των καιρικών συνθηκών, μία υπερεκτίμηση δυνάμεων και στην πλειονότητα των περιπτώσεων η άγνοια κινδύνου έχουν πολλές φορές τραγική κατάληξη. Ειδικά σε μία χώρα με τόσο μεγάλη ακτογραμμή όπως η Ελλάδα, τα περιστατικά κάθε άλλο παρά σπάνια είναι.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ιδρυτή και πρόεδρο του οργανισμού «Safe Water Sports», Παναγιώτη Πασχαλάκη, φέτος τον Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση περίπου 30% στα θαλάσσια ατυχήματα συγκριτικά με πέρσι.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων περιστατικών η παράσυρση του 8χρονου με θαλάσσιο στρώμα στο Λαγονήσι, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του πατέρα του, που επιχείρησε να τον σώσει, καθώς και η περιπέτεια που έζησε τουρίστρια με φλαμίνγκο στη Λέσβο, η οποία απομακρύνθηκε από την ακτή και παρά τις προσπάθειες της αδυνατούσε να επιστρέψει.

«Χρειάζονται δευτερόλεπτα, γιατί όταν είσαι σε μία παραλία που η ένταση του ανέμου είναι σημαντική, όταν είσαι πάνω σε ένα στρώμα ή ένα φλαμίνγκο, όπως παρασύρει ο αέρας μια μπάλα, με τον ίδιο τρόπο παρασύρονται και αυτά προς τα μέσα. Το βασικό είναι να γνωρίζει κανείς ποιες είναι οι δυνατότητες του, οι δυνάμεις του, και να φτάνει μέχρι εκεί που μπορεί. Τα περισσότερα περιστατικά που βλέπουμε οφείλονται στο ότι κάποιος πήρε μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που θα έπρεπε να πάρει», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο κ. Πασχαλάκης.

Αδιαφορία των λουομένων για τον κίνδυνο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδας, Μάριος Μυρωνάκης, κάνει λόγο για αδιαφορία των λουομένων σε σχέση με τον κίνδυνο.

«Οταν παίρνουμε ένα παιδάκι και πάμε στη θάλασσα και το βάζουμε πάνω σε ένα στρώμα, σε ένα σωσίβιο και έχουμε 6-7 μποφόρ στεριανό καιρό, που σημαίνει ότι ο αέρας έχει ριπές και πάει από την κατεύθυνση της στεριάς προς τα μέσα, καταλαβαίνουμε ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Γιατί μπορεί μπροστά μας να μην υπάρχει κυματισμός, υπάρχει όμως στα 200-300 μέτρα προς τα μέσα και με μια ριπή ανέμου το παιδάκι θα παρασυρθεί. Εκεί παίζει περισσότερο ρόλο η ενημέρωση του κόσμου, πώς πρέπει να χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα και σε ποιες συνθήκες».

Ψυχραιμία και στοιχειώδης εξοπλισμός

Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που κάποιος κρίνει ότι θα πρέπει να παρέμβει για να σώσει έναν συνάνθρωπό του, ο κ. Μυρωνάκης συνιστά πάνω από όλα ψυχραιμία αλλά και έναν στοιχειώδη εξοπλισμό.

«Αν θελήσουμε να βοηθήσουμε θα πρέπει να ξέρουμε ότι θα εκτεθούμε κι εμείς στον κίνδυνο, άρα να πάρουμε ένα βοήθημα μαζί μας, τουλάχιστον να μην βουλιάξουμε. Το άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τηλεφωνήσουμε για βοήθεια. Στην περίπτωση του αγοριού με τον πατέρα πήγε και σκάφος ναυαγοσωστικό από την Ανάβυσσο. Δυστυχώς ο πατέρας δεν τα κατάφερε, το παιδάκι όμως σώθηκε γιατί είχε ένα βοήθημα που το κρατούσε. Τη φύση γενικότερα και τη θάλασσα ειδικότερα, δεν μπορείς να τη νικήσεις όσο καλό κολύμπι και να ξέρεις. Δεν μπορείς να φτάσεις κολυμπώντας ένα πλευστικό βοήθημα που το παρασύρει ο άνεμος. Πάει πολύ πιο γρήγορα».

Σε κάθε περίπτωση κινδύνου στη θάλασσα πάντως, όταν ένας λουόμενος ή συγγενής ειδοποιήσει το Λιμενικό, τηλεφωνώντας στο 112, στο 108 -αριθμός έκτακτης ανάγκης του λιμενικού σώματος- ή στην αρμόδια λιμενική αρχή απευθείας, ενεργοποιείται άμεσα ο θάλαμος επιχειρήσεων του ενιαίου κέντρου έρευνας και διάσωσης.

«Προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες με τις κατά τόπους λιμενικές αρχές ώστε να ενεργοποιηθούν υπηρεσιακά σκάφη αλλά και ιδιωτικά, ναυαγοσωστικές ομάδες, δύτες, γενικά ό,τι υπάρχει στην περιοχή, ώστε να παρέχουμε βοήθεια στον άνθρωπο που είναι σε κίνδυνο ή σε δυσκολία», εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Πολύδωρας, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του «Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων» που έχει αναπτύξει το «Safe Water Sports» και λειτουργεί σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία, το 2022 είχαμε 386 θανάσιμα ατυχήματα σε δραστηριότητες αναψυχής στη θάλασσα, εκ των οποίων τα 181 ήταν περιστατικά πνιγμού και τα 21 προήλθαν από παθολογικά αίτια.

Το 53% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής είναι ηλικίας 18-59 ετών και οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούσαν άνδρες σε ποσοστό 68% έναντι 32% που ήταν γυναίκες. Τέλος, το 62% του συνόλου των ατυχημάτων έλαβε χώρα σε παραλίες μη φυλασσόμενες από ναυαγοσώστη.

«Εχουμε 500 παραλίες που είναι πολυσύχναστες, οργανωμένες με ναυαγοσώστη. Εκεί πέρα δεν έχουμε τέτοια θέματα, ακόμη κι όταν παρουσιάζονται τα αντιμετωπίζουμε γιατί έχουμε σκάφη, τζετ σκι, κι όλα τα μέσα που χρειάζονται για να επέμβουμε. Στις οργανωμένες παραλίες χάνουμε κυρίως ανθρώπους τρίτης ηλικίας από παθολογικά αίτια και όχι από πνιγμό. Στις ακτές μας έχουμε θανάτους ανθρώπων που είναι πάνω από 60-65 ετών, 70, 75, 80, με επιβαρυμένη υγεία, παθολογικά προβλήματα που επισκέπτονται τη θάλασσα με 40 και 42 βαθμούς θερμοκρασία και όλα αυτά είναι ένα κοκτέιλ που δεν είναι καλό. Κανονικά αυτές οι ηλικίες πρέπει να παίρνουν άδεια από τον γιατρό τους για να πάνε να κολυμπήσουν, όπως γίνεται και στα κολυμβητήρια», σημειώνει ο κ. Μυρωνάκης.

«Εχουμε δευτερογενή πνιγμό»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδας εξηγεί πως δεν θα πρέπει να υποτιμά κανείς και τον κίνδυνο που ελλοχεύει μετά από έναν παρ’ολίγον πνιγμό.

«Μπορεί ένα παιδί να πιεί νερό και να είναι μετά όλα καλά, ωστόσο το βράδυ να κοιμηθεί, να έχει μπει νερό στους πνεύμονες και να προκληθεί θάνατος ώρες μετά το συμβάν, γιατί το νερό καταστρέφει τις κυψελίδες στους πνεύμονες κι έχουμε δευτερογενή πνιγμό. Αν έχουμε περιστατικό παρ’ολίγον πνιγμού με έντονο βήχα κτλ θα πρέπει να πάει κανείς σε γιατρό», λέει ο κ. Μυρωνάκης.

Κι επειδή αυτό που όπως επισημαίνει απουσιάζει στη χώρα μας είναι η παιδεία όσον αφορά στη θάλασσα, η Ενωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδας, αναμένεται να οργανώσει μια καμπάνια ενημέρωσης αμέσως μετά το καλοκαίρι.

«Ένα παιδάκι όταν είναι μικρό, τριών, πέντε, έξι ετών δεν θα πρέπει να απομακρυνόμαστε πάνω από ένα μέτρο από κοντά του. Πρέπει οι γονείς να είναι σε επαφή μαζί του. Ούτε τα κινητά να κοιτάνε, ούτε να κουβεντιάζουν με άλλους, πρέπει να είναι δίπλα στο μικρό παιδί. Εμείς σαν ένωση θα κάνουμε από φέτος μια καμπάνια σε σχέση με αυτά τα θέματα, για να ενημερώσουμε σχολεία και την τρίτη ηλικία, γιατί κι εκεί έχουμε σοβαρά θέματα, καθώς το 80% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60».

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΟΞ – Κυκλάδες: Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο οι Κατσαράς, Ηλιόπουλος

Δύο εκπρόσωποι των Κυκλάδων, ο Βαγγέλης Κατσαράς (Νάξος) και ο Αντώνης Ηλιόπουλος (Σαντορίνη) στη μάχη για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΞ ..

Γιάννης Αγγέλου – υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν.Αι.: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα!

Συνεχώς η Λαϊκή Συσπείρωση και από την πρώτη στιγμή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα παζάρια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκαταστήσει ΝΑΤΟϊκές βάσεις σε ελληνικά νησιά.

Σαντορίνη: Αφιερωμένη στα ζώα η 4η Οκτώβρη από τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών

Η ημέρα σήμερα υπενθυμίζει σε όλους μας την σημαντική Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Εφυγε ο “ξανθός” του Ελληνικού μπάσκετ, αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη

Στο πένθος βυθίστηκε ο χώρος του ελληνικού μπάσκετ. “Έφυγε” σε ηλικία 78 ετών ο “Ξανθός” της προπονητικής -αλλά και της πολιτικής- Γιάννης Ιωαννίδης.

Cycladic Identity – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Προστατεύει και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά

Ηδη υλοποιούνται εννέα προγράμματα σε οκτώ νησιά των Κυκλάδων (την Αμοργό, την Ανδρο, την Δονούσα, την Ιο, την Κέα, τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σίκινο)

Διανομή ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον για 120.000 ασθενείς

Πρόκειται για σκευάσματα που αφορούν καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς

Aegean Airlines: «Aνοίγει φτερά» για το χειμερινό πρόγραμμα με νέους προορισμούς

Aegean Airlines Εννέα (9) νέα δρομολόγια και τρεις (3) νέες χώρες προστίθενται - Επτά (7) θερινά δρομολόγια συνεχίζουν να εκτελούνται για πρώτη φορά και το φετινό χειμώνα

Η Νίσυρος είναι πολλά παραπάνω από το ηφαίστειό της

Νίσυρος – όπως λένε όσοι γνωρίζουν – είναι ένα υπέροχο “εργαστήρι” γεωλογίας και προσφέρει εικόνες και γνώσεις που επιβεβαιώνουν το μεγαλείο της φύσης. Το νησί έχει και ενδιαφέρουσα μυθολογική… διάσταση, λίγο κλισέ, αλλά μας αρέσει!

Κέα – Δήμος: Παραδόθηκαν είδη που συγκεντρώηκαν για τους πληγέντες

Παραδόθηκαν τα είδη που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι Κέας για τους πληγέντες της κακοκαιρίας «Daniel»

ΠΝΑι: Ακλόνητο φαβορί ο Χατζημάρκος

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θεωρείται από αυτές όπου η επικράτηση του υποψηφίου που στηρίζεται από τη Ν.Δ., εν προκειμένω του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Δικηγόροι: Ημέρα Αγιασμού για τη νέα …σεζόν

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος, προς Δικαστικούς Λειτουργούς: Η υψηλή σας αποστολή στηρίζεται από την συμπαράσταση της Αγίας μας Εκκλησία

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν