Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣχεδόν 30% η αύξηση στα θαλάσσια ατυχήματα τον φετινό Ιούλιο συγκριτικά με...

Σχεδόν 30% η αύξηση στα θαλάσσια ατυχήματα τον φετινό Ιούλιο συγκριτικά με πέρσι

|

Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα για να μετατραπεί ένα θαλάσσιο παιχνίδι σε παγίδα θανάτου. Μια λανθασμένη αξιολόγηση των καιρικών συνθηκών, μία υπερεκτίμηση δυνάμεων και στην πλειονότητα των περιπτώσεων η άγνοια κινδύνου έχουν πολλές φορές τραγική κατάληξη. Ειδικά σε μία χώρα με τόσο μεγάλη ακτογραμμή όπως η Ελλάδα, τα περιστατικά κάθε άλλο παρά σπάνια είναι.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ιδρυτή και πρόεδρο του οργανισμού «Safe Water Sports», Παναγιώτη Πασχαλάκη, φέτος τον Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση περίπου 30% στα θαλάσσια ατυχήματα συγκριτικά με πέρσι.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων περιστατικών η παράσυρση του 8χρονου με θαλάσσιο στρώμα στο Λαγονήσι, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του πατέρα του, που επιχείρησε να τον σώσει, καθώς και η περιπέτεια που έζησε τουρίστρια με φλαμίνγκο στη Λέσβο, η οποία απομακρύνθηκε από την ακτή και παρά τις προσπάθειες της αδυνατούσε να επιστρέψει.

«Χρειάζονται δευτερόλεπτα, γιατί όταν είσαι σε μία παραλία που η ένταση του ανέμου είναι σημαντική, όταν είσαι πάνω σε ένα στρώμα ή ένα φλαμίνγκο, όπως παρασύρει ο αέρας μια μπάλα, με τον ίδιο τρόπο παρασύρονται και αυτά προς τα μέσα. Το βασικό είναι να γνωρίζει κανείς ποιες είναι οι δυνατότητες του, οι δυνάμεις του, και να φτάνει μέχρι εκεί που μπορεί. Τα περισσότερα περιστατικά που βλέπουμε οφείλονται στο ότι κάποιος πήρε μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που θα έπρεπε να πάρει», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο κ. Πασχαλάκης.

Αδιαφορία των λουομένων για τον κίνδυνο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδας, Μάριος Μυρωνάκης, κάνει λόγο για αδιαφορία των λουομένων σε σχέση με τον κίνδυνο.

«Οταν παίρνουμε ένα παιδάκι και πάμε στη θάλασσα και το βάζουμε πάνω σε ένα στρώμα, σε ένα σωσίβιο και έχουμε 6-7 μποφόρ στεριανό καιρό, που σημαίνει ότι ο αέρας έχει ριπές και πάει από την κατεύθυνση της στεριάς προς τα μέσα, καταλαβαίνουμε ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Γιατί μπορεί μπροστά μας να μην υπάρχει κυματισμός, υπάρχει όμως στα 200-300 μέτρα προς τα μέσα και με μια ριπή ανέμου το παιδάκι θα παρασυρθεί. Εκεί παίζει περισσότερο ρόλο η ενημέρωση του κόσμου, πώς πρέπει να χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα και σε ποιες συνθήκες».

Ψυχραιμία και στοιχειώδης εξοπλισμός

Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που κάποιος κρίνει ότι θα πρέπει να παρέμβει για να σώσει έναν συνάνθρωπό του, ο κ. Μυρωνάκης συνιστά πάνω από όλα ψυχραιμία αλλά και έναν στοιχειώδη εξοπλισμό.

«Αν θελήσουμε να βοηθήσουμε θα πρέπει να ξέρουμε ότι θα εκτεθούμε κι εμείς στον κίνδυνο, άρα να πάρουμε ένα βοήθημα μαζί μας, τουλάχιστον να μην βουλιάξουμε. Το άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τηλεφωνήσουμε για βοήθεια. Στην περίπτωση του αγοριού με τον πατέρα πήγε και σκάφος ναυαγοσωστικό από την Ανάβυσσο. Δυστυχώς ο πατέρας δεν τα κατάφερε, το παιδάκι όμως σώθηκε γιατί είχε ένα βοήθημα που το κρατούσε. Τη φύση γενικότερα και τη θάλασσα ειδικότερα, δεν μπορείς να τη νικήσεις όσο καλό κολύμπι και να ξέρεις. Δεν μπορείς να φτάσεις κολυμπώντας ένα πλευστικό βοήθημα που το παρασύρει ο άνεμος. Πάει πολύ πιο γρήγορα».

Σε κάθε περίπτωση κινδύνου στη θάλασσα πάντως, όταν ένας λουόμενος ή συγγενής ειδοποιήσει το Λιμενικό, τηλεφωνώντας στο 112, στο 108 -αριθμός έκτακτης ανάγκης του λιμενικού σώματος- ή στην αρμόδια λιμενική αρχή απευθείας, ενεργοποιείται άμεσα ο θάλαμος επιχειρήσεων του ενιαίου κέντρου έρευνας και διάσωσης.

«Προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες με τις κατά τόπους λιμενικές αρχές ώστε να ενεργοποιηθούν υπηρεσιακά σκάφη αλλά και ιδιωτικά, ναυαγοσωστικές ομάδες, δύτες, γενικά ό,τι υπάρχει στην περιοχή, ώστε να παρέχουμε βοήθεια στον άνθρωπο που είναι σε κίνδυνο ή σε δυσκολία», εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Πολύδωρας, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του «Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων» που έχει αναπτύξει το «Safe Water Sports» και λειτουργεί σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία, το 2022 είχαμε 386 θανάσιμα ατυχήματα σε δραστηριότητες αναψυχής στη θάλασσα, εκ των οποίων τα 181 ήταν περιστατικά πνιγμού και τα 21 προήλθαν από παθολογικά αίτια.

Το 53% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής είναι ηλικίας 18-59 ετών και οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούσαν άνδρες σε ποσοστό 68% έναντι 32% που ήταν γυναίκες. Τέλος, το 62% του συνόλου των ατυχημάτων έλαβε χώρα σε παραλίες μη φυλασσόμενες από ναυαγοσώστη.

«Εχουμε 500 παραλίες που είναι πολυσύχναστες, οργανωμένες με ναυαγοσώστη. Εκεί πέρα δεν έχουμε τέτοια θέματα, ακόμη κι όταν παρουσιάζονται τα αντιμετωπίζουμε γιατί έχουμε σκάφη, τζετ σκι, κι όλα τα μέσα που χρειάζονται για να επέμβουμε. Στις οργανωμένες παραλίες χάνουμε κυρίως ανθρώπους τρίτης ηλικίας από παθολογικά αίτια και όχι από πνιγμό. Στις ακτές μας έχουμε θανάτους ανθρώπων που είναι πάνω από 60-65 ετών, 70, 75, 80, με επιβαρυμένη υγεία, παθολογικά προβλήματα που επισκέπτονται τη θάλασσα με 40 και 42 βαθμούς θερμοκρασία και όλα αυτά είναι ένα κοκτέιλ που δεν είναι καλό. Κανονικά αυτές οι ηλικίες πρέπει να παίρνουν άδεια από τον γιατρό τους για να πάνε να κολυμπήσουν, όπως γίνεται και στα κολυμβητήρια», σημειώνει ο κ. Μυρωνάκης.

«Εχουμε δευτερογενή πνιγμό»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδας εξηγεί πως δεν θα πρέπει να υποτιμά κανείς και τον κίνδυνο που ελλοχεύει μετά από έναν παρ’ολίγον πνιγμό.

«Μπορεί ένα παιδί να πιεί νερό και να είναι μετά όλα καλά, ωστόσο το βράδυ να κοιμηθεί, να έχει μπει νερό στους πνεύμονες και να προκληθεί θάνατος ώρες μετά το συμβάν, γιατί το νερό καταστρέφει τις κυψελίδες στους πνεύμονες κι έχουμε δευτερογενή πνιγμό. Αν έχουμε περιστατικό παρ’ολίγον πνιγμού με έντονο βήχα κτλ θα πρέπει να πάει κανείς σε γιατρό», λέει ο κ. Μυρωνάκης.

Κι επειδή αυτό που όπως επισημαίνει απουσιάζει στη χώρα μας είναι η παιδεία όσον αφορά στη θάλασσα, η Ενωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδας, αναμένεται να οργανώσει μια καμπάνια ενημέρωσης αμέσως μετά το καλοκαίρι.

«Ένα παιδάκι όταν είναι μικρό, τριών, πέντε, έξι ετών δεν θα πρέπει να απομακρυνόμαστε πάνω από ένα μέτρο από κοντά του. Πρέπει οι γονείς να είναι σε επαφή μαζί του. Ούτε τα κινητά να κοιτάνε, ούτε να κουβεντιάζουν με άλλους, πρέπει να είναι δίπλα στο μικρό παιδί. Εμείς σαν ένωση θα κάνουμε από φέτος μια καμπάνια σε σχέση με αυτά τα θέματα, για να ενημερώσουμε σχολεία και την τρίτη ηλικία, γιατί κι εκεί έχουμε σοβαρά θέματα, καθώς το 80% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60».

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδελέχεια: Πέθανε ο κιθαρίστας Αντώνης Δημητρίου

Αντώνης Δημητρίου: Πέθανε ο κιθαρίστας των "Ενδελέχεια" σε ηλικία 57 ετών

ΚΚΕ: Το θέμα της μη λειτουργίας της ΣΑΕΚ Νάξου έφτασε στη Βουλή

Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την ... λειτουργία της ΣΑΕΚ Νάξου - Ποιες είναι οι ερωτήσεις

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Περιφερειακά Αεροδρόμια: Διψήφια άνοδος επισκεπτών στην Ρόδο, οριακή μείωση στην Μύκονο

Νέο ρεκόρ κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια - Στο δεκάμηνο ο συνολικός αριθμός επιβατών ανήλθε σε 34,3 εκατομμύρια

Αρχαίοι σκελετοί “ρίχνουν φως” σε σύγχρονα ιατρικά μυστήρια

Οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και τρεις ακόμα μελέτες πάνω σε θέματα γενετικής και υγείας των αρχαίων λαών

Νάξος: Σύλληψη για εξόρυξη πετρωμάτων (!!!)

Σύλληψη ημεδαπού για εξόρυξη πετρωμάτων στη Νάξο

Το Δένδρο της Μνήμης: Δωρεά γλυπτού μνημείου θυμάτων Τεμπών στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αποτελεί μνημείο προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών, συντίθεται μεταξύ άλλων από έναν ασύμμετρο βράχο στον οποίο θα στηριχθεί ένα μεταλλικό δέντρο ύψους 4 μέτρων

Επιμελητήριο Κυκλάδων – Εκλογές: Μόνο επείγουσες υποθέσεις θα εξυπηρετούνται στις 15,18 & 19 Νοεμβρίου

Οι υποθέσεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία θα εξυπηρετούνται κανονικά στα τηλέφωνα των γραφείων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Νάξος – Κωμιακή: Προληπτικός – διαγνωστικός έλεγχος για τον σακχαρώδη διαβήτη

Προληπτικός – διαγνωστικός έλεγχος για τον σακχαρώδη διαβήτη στο Π.Π.Ι. Κορωνίδας αύριο Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Νάξος – Κεραμωτή: Γερακίνα τραυματίστηκε από 11 σκάγια (!!!)

Πυροβολημένη με 11 σκάγια από κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μία Γερακίνα – Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία της