Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα: Πενήντα (50) χρόνια από την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του...

Σαν Σήμερα: Πενήντα (50) χρόνια από την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

|

Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η Ελλάδα βρισκόταν υπό δικτατορικό καθεστώς, το οποίο δεν επέτρεπε τη δράση πολιτικών κομμάτων, είχε φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς αλλά και απλούς πολίτες βάσει των πεποιθήσεών τους, είχε επιβάλει έντονη λογοκρισία και είχε καταργήσει μαζικά τις ατομικές ελευθερίες.

Σταδιακά, με την εξουσία να συγκεντρώνεται στα χέρια του Γεωργίου Παπαδόπουλου, το 1973 εκδηλώθηκε μια απόπειρα «φιλελευθεροποίησης» του χουντικού καθεστώτος. Η «φιλελευθεροποίηση» αυτή, που εκφράστηκε -μεταξύ άλλων- στις αρχές Οκτωβρίου με το λεγόμενο «πείραμα Μαρκεζίνη», απέβλεπε πρωτίστως στη νομιμοποίηση του ήδη επιβεβλημένου καθεστώτος, με τον –μετά το «δημοψήφισμα» του Ιουλίου του 1973 Πρόεδρο της Δημοκρατίας– Γεώργιο Παπαδόπουλο– να διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο. Προς εξασφάλιση της επιτυχίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος, υπήρξε παράλληλα μια σχετική άρση ορισμένων από τα μέτρα που είχαν επιβληθεί -γενικά αλλά και στα πανεπιστήμια-, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ακυρωνόταν η δικτατορική φύση του καθεστώτος. Η άρση συμπεριλάμβανε, μεταξύ άλλων, την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και μερική άρση της λογοκρισίας.

Ωστόσο, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον φοιτητικό κόσμο. Από το 1967 είχαν απαγορευθεί οι φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια. Παράλληλα, το καθεστώς προσπαθούσε να πετύχει τον έλεγχο του φοιτητικού συνδικαλισμού διορίζοντας Διοικητικά Συμβούλια στους φοιτητικούς συλλόγους και στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Όσο για τις φοιτητικές εκλογές που έγιναν τον Νοέμβριο του 1972 με πρωτοβουλία της χούντας και ασφυκτικό έλεγχο από τους μηχανισμούς της, είχαν όλα τα στοιχεία της βίας και της νοθείας, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό για αυτήν αποτέλεσμα.

Ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών των φοιτητών, τον Φεβρουάριο του 1973 προωθήθηκε το νομοθετικό διάταγμα 1347 με το οποίο όσοι φοιτητές ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση στρατεύονταν υποχρεωτικά (με αναστολή της αναβολής τους). Η πρώτη έντονη διαμαρτυρία εκ μέρους των φοιτητών απέναντι στο διάταγμα αυτό εκδηλώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν αρκετοί φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο ζητώντας την κατάργηση του ΝΔ1347.

Η αντίδραση ήταν άμεση. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισέβαλε στον χώρο και συνέλαβε 11 φοιτητές, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε δίκη, ενώ σε δεκάδες στελέχη του φοιτητικού κινήματος αριθμό επιβλήθηκε η διακοπή των σπουδών και η στρατολόγησή τους. Στις 21 Φεβρουαρίου, φοιτητές θα προχωρούσαν σε κατάληψη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά την αποχώρησή τους, η αστυνομία θα επενέβαινε για άλλη μια φορά, με μόνο αποτέλεσμα την ακόμα εντονότερη αντίδραση εκ μέρους του φοιτητικού κόσμου αλλά και τη συμπαράσταση ευρύτερων πολιτών στις δράσεις και τα αιτήματά τους. Δεύτερη κατάληψη της Νομικής πραγματοποιήθηκε τον επόμενο μήνα – με την αντίδραση του καθεστώτος να είναι ακόμη πιο σκληρή αυτή τη φορά.

Στις 14 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, μια πληροφορία που έλαβαν οι συγκεντρωμένοι στη Νομική φοιτητές, τους έφερε στο Πολυτεχνείο, όπου επίσης οι φοιτητές πραγματοποιούσαν συνελεύσεις. Σταδιακά άρχισαν να συγκεντρώνονται αρκετοί φοιτητές στο Πολυτεχνείο, όπου το ίδιο απόγευμα λήφθηκε η απόφαση για κατάληψή του. Την επόμενη ημέρα εξελέγη Συντονιστική Επιτροπή, που παρουσίασε τις θέσεις των φοιτητών, και λειτούργησε ραδιοφωνικός σταθμός, σε μια προσπάθεια να προβληθούν τα αιτήματά τους και να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των πολιτών.

Από το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου, η αστυνομία πραγματοποιούσε βίαιες επιθέσεις στο πλήθος (φοιτητές και πολίτες) που ήταν συγκεντρωμένο έξω, χωρίς όμως να πετύχει να το διαλύσει. Αργότερα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις του στρατού και άρματα μάχης. Και στις 3 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή για εισβολή του άρματος που βρισκόταν μπροστά από την κεντρική πύλη. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε έκκληση στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους, με τον εκφωνητή στη συνέχεια να απαγγέλλει τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Η μετάδοση συνεχίστηκε ακόμα και μετά την είσοδο του άρματος. Αστυνομικοί –μυστικοί και μη– καθώς και άνδρες των ΛΟΚ εισέβαλαν και επιτέθηκαν στο φοιτητικό πλήθος, με τους συλληφθέντες να μεταφέρονται στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεσήκωσε κύματα αντιδράσεων και στο εξωτερικό, με τις φωνές κατά του καθεστώτος να πληθαίνουν. Παρά του ότι στη συνέχεια, με το πραξικόπημα Ιωαννίδη, εγκαινιάστηκε μια πολύ πιο σκληρή φάση της δικτατορίας, η αρχή του τέλους ήδη διαφαινόταν. Η επιστροφή στη δημοκρατία θα πραγματοποιούνταν την επομένη χρονιά.

Επιμέλεια στήλης: Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης 

Εφημερίδα “Καθημερινή”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κραουνάκης για Αννα Παναγιωτοπούλου: “Εφυγε από τη ζωή η Αννα”

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Οι ρόλοι της σε σειρές που άφησαν εποχή.

Πολίτικη μαγειρίτσα με γιαουρτάλευρο αντί για αυγολέμονο (συνταγή)

Εξοχη μαγειρίτσα, με ένα απίθανο κόλπο που μας γλιτώνει πολύ χρόνο (ποια είναι η συνταγή)

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο - Τι έγινε με την 49χρονη γυναίκα

Ανάσταση Κυρίου: Χρέος μας να αγωνιστούμε για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με επίκεντρο τον άνθρωπο

Ο Αλέκος Αρβανιτάς μας αναλύει την εβδομάδα που φεύγει και στέλνει το δικό του μήνυμα ενόψει της Ανάστασης του Κυρίου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: «Σεισμός» στην Πρώτη Ανάσταση (video)

"Σεισμός" στην.... Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Μητρόπολη Παροναξίας (video)

Ιατρική Ερευνα – Κεφάλα (Νάξος): Στο Νότιο Αιγαίο το 2021 υπήρχαν 37,8 ιατροί ανά 10.000 κατοίκους (2%)

Ερευνα από την Επιμελήτρια γιατρό Αννα - Μαρία Κεφαλά (εργάζεται στη Νάξο) παρουσιάζει τη ζωή και τις ανάγκες των γιατρών στην ... άγονη γραμμή

Κλιματική κρίση: Οι έξι πληγές του Αιγαίου, μπορούν να επουλωθούν;

Ποιες είναι οι έξι πληγές του Αιγαίου; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Τέλη κυκλοφορίας: Με το μήνα, 10 ευρώ και φύγατε για … Πάσχα

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Πληρώστε 10 ευρώ και φύγετε για Πάσχα

Νάξος – Κωμιακή (Σύλλογος Γυναικών): Η διαδρομή του Επιταφίου φωτισμένη με αυτοσχέδια φαναράκια

Μεγάλη Παρασκευή και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής θα φωτίσει τη διαδρομή με αυτοσχέδια φαναράκια για την περιφορά του Επιτάφιου

Κυκλάδες: Μηχανική βλάβη για το “Power Jet”, τι συνέβη;

Μηχανική βλάβη στο Power Jet – Συνεχίζει με μειωμένη ταχύτητα για τα νησιά των Κυκλάδων

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές