Σε ρεπορτάζ της ρουμάνικης ιστοσελίδας anchetaonline.ro, αναφέρονται οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με τη μεγάλη υπόθεση απάτης με ευρωπαϊκές γεωργικές επιδοτήσεις, που αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υπό την καθοδήγηση της Laura Codruța Kövesi και η οποία έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη χώρα:
«Η κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα συγκροτήσει ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διερεύνηση ενός εκτεταμένου σκανδάλου απάτης με ευρωπαϊκές γεωργικές επιδοτήσεις, το οποίο έχει προκαλέσει σκάνδαλο και έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ερευνήσει τουλάχιστον δύο πρώην υπουργούς, σύμφωνα με το AFP και το Agerpres.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε ότι η έρευνα θα καλύψει 27 χρόνια λειτουργίας της ελληνικής αρχής που ήταν υπεύθυνη για τις πληρωμές ενισχύσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΟΠΕΚΕΠΕ), η οποία πλέον έχει διαλυθεί.
Πρόκειται για μια “διερεύνηση δυσλειτουργιών, εντοπισμό προβλημάτων και διασφάλιση πλήρους διαφάνειας”, δήλωσε ο Μαρινάκης.
Μια εν εξελίξει έρευνα των εισαγγελέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκάλυψε γενικευμένη κατάχρηση κονδυλίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, διανέμει κάθε χρόνο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 650.000 αγρότες.
Η περίοδος που εξετάζει η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με τη θητεία της τρέχουσας κυβέρνησης, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019. Ωστόσο, η Αθήνα υποστηρίζει ότι οι πρακτικές απάτης υπήρχαν εδώ και δεκαετίες.
Τον περασμένο μήνα, ο πρώην υπουργός γεωργίας την περίοδο 2019–2021 παραιτήθηκε από τη νέα του θέση ως υπουργός Μετανάστευσης μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με αυτό το σκάνδαλο.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) διαβίβασε φάκελο στο ελληνικό κοινοβούλιο για να διερευνηθεί η φερόμενη εμπλοκή δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Τρεις υφυπουργοί και ένας σημαντικός κυβερνητικός αξιωματούχος παραιτήθηκαν επίσης την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.
Στα τέλη Μαΐου, οι Ευρωπαίοι ερευνητές έκαναν έρευνα στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα και κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικό υλικό.
Εκείνη την περίοδο δήλωσαν ότι “μεγάλος αριθμός” ατόμων έλαβε επιδοτήσεις μεταξύ 2019 και 2022 βάσει ψευδών δηλώσεων.
“Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δηλωθέντες βοσκότοποι ήταν στην πραγματικότητα δημόσιες εκτάσεις (…). Οι βοσκότοποι αυτοί βρίσκονταν συχνά μακριά από τον τόπο κατοικίας των προσώπων που ισχυρίζονταν ότι τους κατέχουν ή τους νοικιάζουν”, εξήγησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.