Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδα"Σπίτι 2": Ανοιξε σήμερα η πλατφόρμα, τι ισχύει για τους δικαιούχους

“Σπίτι 2”: Ανοιξε σήμερα η πλατφόρμα, τι ισχύει για τους δικαιούχους

|

Σήμερα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, ξεκινάει η υποβολή των πρώτων αιτήσεων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», το οποίο θα διαθέσει μέσω των τραπεζών χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος του «Σπίτι μου ΙΙ» είναι 2 δισ. ευρώ και θα διατεθεί σε 20.000 δικαιούχους ηλικίας από 25 έως και 50 ετών.

Μάλιστα, όπως επισήμανε τη Δευτέρα η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, οι ενδιαφερόμενοι-δυνητικοί δικαιούχοι θα μπορούν να εκδίδουν τη βεβαίωση επιλεξιμότητας για συμμετοχή στο πρόγραμμα μέσω του Gov.gr.

Μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα Gov.gr και να κατεβάζουν με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τη βεβαίωση επιλεξιμότητας. Με αυτή τη βεβαίωση ότι είναι δυνητικοί δικαιούχοι θα μπορούν να πηγαίνουν στην τράπεζα και να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής, σε περίπτωση που τις πρώτες ημέρες δεν μπορεί κάποιος να εκτυπώσει τη βεβαίωση, θα έχει τη δυνατότητα να πάει στην τράπεζα με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και στη συνέχεια να προσκομίσει και τη βεβαίωση επιλεξιμότητας.

Η υπουργός σημείωσε, επίσης, πως «με το άνοιγμα της περιμέτρου του προγράμματος, υπάρχουν περίπου 60.000 διαμερίσματα που εμπίπτουν στη διαδικασία επιλεξιμότητας». Πρόκειται για διαμερίσματα ή κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2007 και είναι μέχρι 150 τετραγωνικά, χωρίς να συνυπολογίζονται π.χ. η αποθήκη ή το πάρκινγκ, τα λεγόμενα παρακολουθήματα, όπως ορίστηκε μετά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση.

Από τα 2 δισ. ευρώ του προγράμματος, το ένα δισ. προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το 1 δισ. από τις τράπεζες.

Ακίνητα: Ξεκινούν 3 προγράμματα αναβάθμισης σπιτιών με στόχο να πέσει στην αγορά 1,5 δις ευρώ

Δικαιούχοι και ποσά

Αναλυτικά, μέσω του προγράμματος θα δίνονται από τις συνεργαζόμενες τράπεζες στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας με αξία συμβολαίου έως 250.000 ευρώ, έως 150 τ.μ., κατασκευής έως το 2007.

Το ποσό του δανείου μπορεί να ανέλθει σε 190.000 ευρώ –από 150.000 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα– καλύπτοντας έως και το 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 χρόνια.

Τα στεγαστικά δάνεια θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την αγορά κατοικίας επιφανείας έως 150 τ.μ., που έχει κατασκευαστεί έως τις 31.12.2007. Στα 150 τ.μ. δεν προσμετρούνται βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες ή θέσεις στάθμευσης.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης επιδοτείται το 50% του επιτοκίου. Ουσιαστικά το μισό ποσό του δανείου που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι άτοκο για όλη τη διάρκεια του δανείου. Για τρίτεκνους και πολύτεκνους γονείς, για ΑΜΕΑ και για γονείς δύο παιδιών συγκεκριμένων δήμων του νομού Εβρου (Δ. Ορεστιάδας, Διδυμότειχου και Σουφλίου) το δάνειο είναι άτοκο σε ποσοστό 75%.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να είναι μεταξύ 25 και 50 ετών, ενώ στην περίπτωση οικογένειας, τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συζύγους να είναι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Το ελάχιστο όριο εισοδήματος έχει καθοριστεί στις 10.000 ευρώ, ενώ τα ανώτατα όρια εισοδήματος υπολογίζονται είτε βάσει του τελευταίου φορολογικού έτους, είτε του μέσου όρου εισοδημάτων της τελευταίας τριετίας και έχουν ως εξής:

– Για τους άγαμους το μέγιστο όριο εισοδήματος είναι 20.000 ευρώ.

– Για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι 28.000 ευρώ συν 4.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

– Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ανώτατο όριο εισοδήματος είναι 31.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου.

Προς εξασφάλιση του δανείου λαμβάνεται ως εμπράγματη εξασφάλιση το αποκτηθέν ακίνητο σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνάει το 120% του ποσού του δανείου, ενώ δεν επιτρέπεται η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου για τη χορήγησή του.

Η προέγκριση του δανείου ισχύει για τουλάχιστον 60 ημέρες από τη γνωστοποίησή της στον αιτούντα.

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Οι ενέργειες του ενδιαφερομένου εντός της διάρκειας ισχύος της προέγκρισης είναι οι εξής:

– Ο αιτών ενημερώνει το πιστωτικό ίδρυμα για το ύψος του δανείου που τελικώς θα λάβει. Αυτό θα βασίζεται στο ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και στο συμφωνηθέν τίμημα αγοράς. Πρέπει δε, να προσκομίσει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και όποιο άλλο έγγραφο ζητήσει το πιστωτικό ίδρυμα για τον απαραίτητο έλεγχο.

– Εντός 30 ημερών από την προσκόμιση των δικαιολογητικών, θα πρέπει η τράπεζα να ελέγξει την πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του αποκτώμενου ακινήτου.

– Εφόσον τα κριτήρια πληρούνται, το πιστωτικό ίδρυμα αποστέλλει τα απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και, αν η απάντηση είναι θετική, ενημερώνει τον δικαιούχο.

– Ο δικαιούχος πρέπει να δώσει εντολή για τη διενέργεια νομικού και τεχνικού ελέγχου του αποκτώμενου ακινήτου.

– Εάν από τον έλεγχο της τράπεζας επί του ακινήτου προκύψει πως πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του δανείου, ενημερώνεται ο δικαιούχος να προβεί στη σύναψη του οριστικού συμβολαίου αγοράς του ακινήτου. Κατόπιν, συνάπτει τη Σύμβαση Δανεισμού Τελικού Αποδέκτη.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.