Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδα"Αγαπημένες" μας ξαπλώστρες... Υψηλό το κόστος, ποιος όμως το ορίζει;

“Αγαπημένες” μας ξαπλώστρες… Υψηλό το κόστος, ποιος όμως το ορίζει;

|

Μεγάλη συζήτηση γίνεται αυτό το διάστημα για το κόστος ανά σετ ομπρέλας – ξαπλώστρας στις Ελληνικές παραλίες… Είναι ακριβές; Είναι φθηνές; Ομως, το βασικό ερώτημα είναι “ποιος ορίζει την τιμή;” Οι περισσότεροι θα απαντήσουν “η αγορά”.. Μπορεί να τεθεί όμως ένας είδους πλαφόν;

Ενα σετ στις ελληνικές αμμουδιές κυμαίνεται από 20 έως 150 ευρώ! Αν τώρα στο κόστος αυτό συνυπολογίσεις έναν καφέ περί τα 4 ευρώ, έναν χυμό στα 6 ευρώ, νεράκια και ένα κλαμπ σάντουιτς 15 ευρώ, τότε μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί αρκετές δεκάδες ευρώ για ένα απλό μπάνιο στη θάλασσα.

Ειδικότερα, η τετραμελής αυτή οικογένεια θα «ξεπουληθεί» για ένα μπάνιο το Σάββατο ή την Κυριακή, αφού στην καλύτερη περίπτωση για είσοδο σε μια οργανωμένη παραλία, ομπρέλα – ξαπλώστρες, καφεδάκια, νερά και ένα κλαμπ σάντουιτς θα πληρώσει εύκολα πάνω από 100 ευρώ ανά επίσκεψη ή 400 ευρώ για τέσσερις βουτιές τον μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, στις οργανωμένες πλαζ / παραλίες – αρχικά στην Αττική – το κόστος για μια σύντομη δροσιστική απόδραση είναι:

● Βουλιαγμένη: 20 ευρώ (καθημερινές) και 40 ευρώ (Σαββατοκύριακα) το σετ + 10 ευρώ το άτομο για είσοδο

● Άλιμος: 8 ευρώ η ξαπλώστρα (16 ευρώ το σετ)

● Καβούρι: 7 ευρώ η ξαπλώστρα (14 ευρώ το σετ)

● Ψάθα (Αλεποχώρι): 15 – 20 ευρώ (στην πρώτη σειρά) + καφές 4 ευρώ, χυμός ανάμεικτος 6,5 ευρώ, κλαμπ σάντουιτς 15 ευρώ.

● Σούνιο: 40 ευρώ (καθημερινές) 80 ευρώ (Σ/Κ) για δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα. 50 ευρώ και 90 ευρώ (αντίστοιχα) για την πρώτη σειρά.

● Eden Beach, Μαύρο Λιθάρι: Δεν υπάρχει μεν κόστος για την είσοδο, ωστόσο το σετ, 2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα, τα Σαββατοκύριακα ξεκινάει από 25 ευρώ, ενώ τις καθημερινές η τιμή είναι 10 ευρώ.

● Αστέρας Βουλιαγμένης: Για μία ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες, οι επισκέπτες πρέπει να πληρώσουν 50 ευρώ τις καθημερινές και 80 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Η ηλεκτρονική κράτηση κοστίζει περί τα 70 ευρώ τις καθημερινές για μία θέση εκτός της πρώτης σειράς και 140 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.

● Grand Beach, Λαγονήσι: Στις παροχές περιλαμβάνονται, εκτός από μία ομπρέλα και ξαπλώστρες, δύο σνακ και δύο εμφιαλωμένα νερά αλλά και έξτρα υπηρεσίες (Safety box, Waiter Button, Private area). Tις καθημερινές η τιμή φτάνει τα 80 ευρώ ενώ τα Σαββατοκύριακα τα 130 ευρώ.

● Λίμνη Βουλιαγμένης: 90 ευρώ η ομπρέλα για δύο άτομα, άρα 180 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.

● Πόρτο Ράφτη: Η ομπρέλα για δύο άτομα φτάνει τα 34 ευρώ, άρα τέσσερα άτομα θα χρειαστεί να καταβάλλουν 68 ευρώ.

● Σχοινιάς: Το σετ ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες φθάνει τα 40 ευρώ.

Τι γίνεται στο Αιγαίο

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην Αττική μιλά από μόνη της: οι τιμές στις πλαζ έχουν πάρει φωτιά, ενώ πλέον προωθούνται ακόμα και οι ηλεκτρονικές κρατήσεις για μια θέση στην αμμουδιά. Μάλιστα τα τηλέφωνα για κρατήσεις σε ξαπλώστρες και ομπρέλες χτυπούν ασταμάτητα στα beach bar της Αττικής εν όψει καύσωνα, με αρκετούς να έχουν κλείσει θέσεις για το Σαββατοκύριακο ακόμα και μια εβδομάδα νωρίτερα.

Το αποτέλεσμα όμως είναι το μπάνιο να αποτελεί πολυτέλεια για τα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη που αποκομίζουν όσοι προσφέρουν, έναντι αντιτίμου, ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες της χώρας είναι δυσθεώρητα.

Οι τιμές όμως είναι ακόμη ψηλότερες στα νησιά, κάποια εκ των οποίων έχουν καταστεί, πλέον, απροσπέλαστα για τη μέση ελληνική οικογένεια.

Για να έχει κανείς μία εικόνα της εκτόξευσης των τιμών μέσα σε ελάχιστα χρόνια αρκεί να δει την καταχώριση οργανωμένης παραλίας στην οποία η ξαπλώστρα το 2018 είχε μόλις 5 ευρώ και 6 ευρώ τα Σαββατοκύριακα στην πρώτη σειρά ενώ σήμερα έχει 40 ευρώ.

Για παράδειγμα:

● Στη Σκιάθο το κόστος του σετ είναι 20 ευρώ – για 10 ημέρες διακοπών, 200 ευρώ.

● Στη Νάξο, το σετ κοστίζει 30 ευρώ στην πρώτη σειρά – για 10 ημέρες διακοπών, 300 ευρώ.

● Στην Κέα οι τιμές ανεβαίνουν, αφού το σετ φθάνει τα 45 ευρώ στην πρώτη σειρά – για 10 ημέρες διακοπών, 450 ευρώ.

● Στη Σίφνο επίσης το σετ φθάνει τα 45 ευρώ στην πρώτη σειρά – για 10 ημέρες διακοπών, 450 ευρώ.

● Στη Χαλκιδική το σετ ξαπλώστρας φθάνει τα 50 ευρώ στο πρώτο πόδι.

● Στη Μύκονο, στο Καλό Λιβάδι, στην πρώτη και δεύτερη σειρά οι ξαπλώστρες κοστίζουν 130 ευρώ το σετ και από την τρίτη και μετά ο τουρίστας πληρώνει 90 ευρώ το σετ. Στον Πάνορμο στα 80 ευρώ, ενώ υπάρχουν και τα VIP beds που κοστίζουν 500 ευρώ. Στην Ψαρού το σετ στην πρώτη σειρά με ξαπλώστρες κοστίζει την υψηλή περίοδο 300 ευρώ. Από τη δεύτερη έως την πέμπτη σειρά η τιμή πέφτει στα 210 ευρώ.

Τώρα, αν σε αυτές τις τιμές συνυπολογίσει κανείς ότι οι τιμές στα πλοία συναγωνίζονται πλέον αυτές των αεροπορικών εισιτηρίων, σε συνδυασμό με το κόστος διαμονής, τότε τα έξοδα των διακοπών εκτοξεύονται στα ύψη!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα επταήμερο διακοπών για μια τετραμελή οικογένεια σε αιγαιοπελαγίτικο νησί ξεκινά από 3.000 ευρώ (κόστος ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και διαμονής σε οικονομικό κατάλυμα. Συνήθως όμως το «φθηνό δωμάτιο» βρίσκεται μακριά από την παραλία, είναι παλαιό και στα… αζήτητα για καιρό).

Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι η ανεβασμένη τιμή της… ξαπλώστρας, αλλά και το γενικότερα αυξημένο κόστος του φετινού πακέτου διακοπών δεν απασχολούν μόνο τον μέσο Έλληνα, αλλά και τους τουρίστες, οι οποίοι φέτος ειδικά σχολιάζουν την ακρίβεια που επικρατεί σε τέτοιου είδους υπηρεσίες στη χώρα μας αρνητικά, γεγονός που προβληματίζει πλέον έντονα τους ειδικούς του κλάδου του τουρισμού.

Με πληροφορίες από τη σελίδα topontiki.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο