Δευτέρα, 28 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠυρκαγιές και λειψυδρία (Νάξος στο προσκήνιο) στην Ελλάδα από τον Απρίλιο

Πυρκαγιές και λειψυδρία (Νάξος στο προσκήνιο) στην Ελλάδα από τον Απρίλιο

|

Αν και αρχές Απριλίου, οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει ήδη στο ξέσπασμα δεκάδων πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες σε όλη την χώρα, τουλάχιστον πάνω από 70, όπως αναφέρουν και γερμανικά μέσα, με τους μετεωρολόγους να αναμένουν από εδώ και πέρα καταιγίδες.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα tagesschau.de και στην περίπτωση της Ελλάδας: «η κλιματική αλλαγή οδηγεί στην έναρξη της περιόδου των δασικών πυρκαγιών νωρίτερα» και υπενθυμίζει ότι:

«Tην περασμένη χρονιά οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, ορισμένες εκ των οποίων μαίνονταν επί εβδομάδες, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές. Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν ήταν και το τουριστικό νησί της Ρόδου (…) Τεράστιες εκτάσεις είχαν καεί και στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Συνολικά σχεδόν 175.000 εκτάρια γης καταστράφηκαν πέρυσι από φωτιές. Ειδικοί εκτιμούν ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η περίοδος των δασικών πυρκαγιών ξεκινά κάθε χρόνο και νωρίτερα. Προς το παρόν συνήθως στις αρχές Μαΐου».

«Ελληνικά νησιά χωρίς νερό»

Σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα taz εστιάζει στο πρόβλημα της λειψυδρίας και της ξηρασίας σε νησιά του Αιγαίου, όπως η Νάξος ή η Μύκονος κάτι που ήδη βιώνουν στην πράξη ντόπιοι αγρότες αλλά και τουρίστες. «Στις αρχές του Απριλίου ο ήλιος λάμπει κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό στις Κυκλάδες. Οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 30 βαθμούς και οι νησιώτες ετοιμάζονται πυρετωδώς για την προσοδοφόρα τουριστική σεζόν. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι όλα είναι ευδυλλιακά. Όμως οι δεξαμενές νερού είναι άδειες» σημειώνει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «το 2023 ήταν μια κακή χρονιά (…) Από το 2020 η ποσότητα των βροχοπτώσεων είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο. Ειδικά στις Κυκλάδες, όπου η περίοδος των βροχών διαρκεί το πολύ πέντε μήνες, χρειάζονται μόλις δύο κακές χρονιές για να προκύψει πρόβλημαΈχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια». 

Στο ρεπορτάζ γίνεται ειδική αναφορά στη Νάξο, η οποία παράγει από πατάτες και κρέας μέχρι τυριά. «Η Νάξος είναι το μοναδικό νησί των Κυκλάδων με σημαντική γεωργία. Η Νάξος έχει δύο φράγματα. Πριν από ένα χρόνο διέθεταν 375.000 κ.μ. νερού και φέτος μόλις 30.000 κ.μ.» αναφέρει ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται πάντως ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά του Αιγαίου επιτείνεται με την έλευση των τουριστών, για παράδειγμα στη Μύκονο, «το νησί των πάρτι που κατακλύζεται το καλοκαίρι από τουρίστες από όλο τον κόσμο». Σύμφωνα με τον Δημήτρη Λαζαρίδη, επικεφαλής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποτέχευσης Μυκόνου, το νησί διαθέτει μόλις δύο φράγματα και δύο μονάδες αφαλάτωσης «για να τροδοτείται με νερό». Εξαιτίας της συνεχιζόμενης ξηρασίας όμως τα φράγματα έχουν σχεδόν στερέψει.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ «στην ακραία ξηρασία προστίθεται και η άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα και βέβαια στις Κυκλάδες». Συγκεκριμένα για την περιοχή του Αιγαίου «οι συνέπειες της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης είναι καταστροφικές και ως προς τη στάθμη της θάλασσας. Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Δρόσος Κουτσούμπας οι θερμοκρασίες του θαλασσινού νερού έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με τον Κουτσούμπα αυτό οδηγεί στη μετατροπή του Αιγαίου σε ‘τροπική θάλασσα’, η οποία έχει οδηγήσει στην εισβολή νέων ειδών στη Μεσόγειο».

Πηγή: DW

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Όχι στον διχασμό, ναι στην παράδοση – Σαφές μήνυμα ενότητας από τον Δήμο

Καθαρό μήνυμα από τον Δήμο Αμοργού μετά την ένταση στο πανηγύρι της Ψημένης: "Δεν έχουν θέση διχαστικά φαινόμενα στον πολιτισμό μας"

Τραγωδία στη Μύκονο: 34χρονος βρέθηκε νεκρός στην παραλία “Βίδα”

Άμεση κινητοποίηση του Λιμεναρχείου – Διακομιδή στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου – Διερευνώνται τα αίτια του θανάτου

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στη Νάξο, έξι μοναδικές παραστάσεις με το Θέατρο Σκιών του Πάνου Χατζηαναγνώστου

Έξι μοναδικές παραστάσεις σε ισάριθμα χωριά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης.

Ελλάδα – Ραφαήλ Παγώνης: Πρωταθλητής Ευρώπης U14

Ο 13χρονος Έλληνας τενίστας έδειξε πάθος, ωριμότητα και ψυχραιμία, νικώντας τον Ολλανδό Λόρενς Ντράιβερ στον τελικό του European Junior U14 στην Τσεχία

Τρίποδες: Μια αυθεντική βραδιά παράδοσης, ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέων

Με κέφι, μουσική και συγκίνηση γέμισε το χωριό, σε μια γιορτή που τίμησε την παράδοση, τη συλλογικότητα και την ελπίδα

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Κίμωλος: Όταν η Παράδοση Γίνεται Βίωμα, έκθεση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο «Espera Suites»

Μια ζωντανή εμπειρία ιστορίας και μνήμης, φτιαγμένη από ανθρώπους, μνήμες και ψίχουλα παράδοσης που φωτίζουν το μέλλον του νησιού

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με ευλάβεια και κατάνυξη ο Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι, μεταφέροντας μήνυμα πίστης, ελπίδας και ενότητας στους πιστούς της Νάξου.

Σοκ στη Σέριφο: 27 πρόβατα νεκρά σε αποθήκη, βανδαλισμοί σε εκκλησία και καταγγελίες για φρικαλεότητες

Η Γερόντισσα Ανθοδόχη καταγγέλλει εγκληματική ενέργεια με νεκρά ζώα σε φρικτές συνθήκες, καταστροφές στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας και βεβήλωση του κελιού της Μακαριστής Ανθούσας.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.