Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΨηφιακή Κάρτα: Περίοδος ανοχής έως το Πάσχα σε τουρισμό και εστίαση

Ψηφιακή Κάρτα: Περίοδος ανοχής έως το Πάσχα σε τουρισμό και εστίαση

|

Μικρή παραμένει η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο καθεστώς της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μόλις δύο ημέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα του μέτρου την 1η Μαρτίου στους εν λόγω κλάδους.

Γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να δοθεί μια άτυπη περίοδο χάριτος έως το Πάσχα κατά την οποία οι επιθεωρητές εργασίας δε θα εξαντλούν την αυστηρότητά τους επιβάλλοντας πρόστιμα στην περίπτωση που εντοπίζουν παραβίαση του ωραρίου, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ενταχθούν ομαλά στη διαδικασία.

Σημειώνουμε ότι μία στις τέσσερις παραβάσεις που κατέγραψε η επιθεώρηση εργασίας και το μήνα Ιανουάριο 2025 αφορούν την ψηφιακή κάρτα και συγκεκριμένα την ώρα άφιξης και αποχώρησης από τους χώρους εργασίας.

Tα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.800 έως 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο , με το υψηλότερο να επιβάλλεται στις περιπτώσεις μη εφαρμογής της κάρτας καθώς και στις περιπτώσεις που οι απολογιστικές καταστάσεις δεν ταυτίζονται με τα «κτυπήματα» της κάρτας που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος εργάστηκε πέραν του ωραρίου του. Το πλαφόν ανά παράβαση στην ελεγχόμενη επιχείρηση ορίζεται στα 50.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Μαρτίου από τις 750.000 των εργαζομένων που βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς Ψηφιακής Κάρτας, θα προκύψει σχεδόν διπλασιασμός τους, με συνέπεια να ανέλθουν στα επίπεδα του 1,5 εκατ.. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 200 χιλ. επιχειρήσεις που θα πρέπει από την ίδια ημερομηνία να βρίσκονται εντός Ψηφιακής Κάρτας.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που προκύπτουν από τους 5.860 ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας για το μήνα Ιανουάριο , οι 1.384 παραβάσεις που καταγράφηκαν, απέφεραν 3.531.702 ευρώ σε πρόστιμα.

Μόνο για τις εργασιακές σχέσεις οι 1.067 παραβάσεις του Ιανουαρίου, αντιστοιχούν σε πρόστιμα συνολικού ύψους 3.105.590 ευρώ. Οι 268 παραβάσεις που σχετίζονται με την Ψηφιακή Κάρτα, απέφεραν 664.700 ευρώ ως πρόστιμα στους παραβάτες.

Προέκυψαν επίσης, άλλες 295 παραβάσεις που αφορούσαν Πίνακες Προσωπικού (πρόστιμα 664.700 ευρώ), δηλαδή υποκρύπτουν υπερβάσεις ωραρίων, άρα μη καταγραφή υπερωριών.

Εντοπίστηκαν ακόμη, 47 παραβάσεις (πρόστιμα 567.000 ευρώ) για αδήλωτη εργασία και άλλες 35 (πρόστιμα 85.000 ευρώ) για υπέρβαση χρόνου εργασίας.

Ειδικά τον Ιανουάριο όμως, διαπιστώθηκε αύξηση στη μη καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων εορτών και λοιπών αποδοχών (116 παραβάσεις, πρόστιμα 314.510 ευρώ), κυρίως λόγω μην καταβολής του δώρου Χριστουγέννων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παγώνουν, τι είπε ο Κικίλιας από τη Σύρο (video)

Η μείωση των λιμενικών τελών συγκράτησε το μεταφορικό κόστος. Αποφεύχθηκαν αυξήσεις έως και 15%, ύστερα από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Nαυτιλίας. Πίνακας με παραδείγματα

Ανδρος: Η Μονή Παναχράντου εγκαινιάζει τη μόνιμη συλλογή «Τέχνης Φυλακτήριον»

Ένας νέος πνευματικός και καλλιτεχνικός θεσμός με τη συμμετοχή 46 σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στην καρδιά της μοναστικής ζωής.

Δραματικές ελλείψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ: Στο «κόκκινο» τα νησιά ενόψει καλοκαιριού (video)

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους σε Κυκλάδες και ηπειρωτικές περιοχές λόγω αδυναμίας 24ωρης λειτουργίας των ασθενοφόρων.

Ανάσα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μειώσεις μέσω λιμενικών τελών ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας

Μεσοσταθμική μείωση 3,2% και σημαντικές εκπτώσεις για οικογένειες υπόσχεται η κυβέρνηση, με στόχο πιο προσιτά ταξίδια στα νησιά για το 2025.

Σίφνος – Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Ολιστική Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το τριήμερο 8-10 Μαΐου

Δωρεάν εξετάσεις από 12 ειδικότητες, σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και πρόγραμμα πρόληψης πτώσεων για άτομα άνω των 65 ετών – Μόνο ηλεκτρονικά τα ραντεβού.

Κίνα: Από την ανάβαση με ιδρώτα, στην άνεση με κυλιόμενες σκάλες

Στην Κίνα, ένα φιλόδοξο έργο μεταμορφώνει την παραδοσιακή ανάβαση στο βουνό Lingshan, ύψους 1.500 μέτρων, με την εγκατάσταση κυλιόμενων σκαλών που επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν στην κορυφή με άνεση.

Δονούσα γιορτάζει το βιβλίο: Πρώτο φεστιβάλ βιβλίου στο νησί των Κυκλάδων

Από τις 2 έως τις 4 Μαΐου, ο Σταυρός στη Δονούσα μετατρέπεται σε μια πολιτιστική γωνιά λογοτεχνίας με τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων και δημιουργικές δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Αμερική – 100 μέρες Τραμπ: Η Νέα Υόρκη καθρέπτης των αλλαγών

Μία Ελληνίδα στην Νέα Υόρκη μας μεταφέρει τις σκέψεις της με αφορμή τις 100 πρώτες ημέρες παρουσίας του Τραμπ στο τιμόνι της Αμερικανικής ηγεσίας (α μέρος)

Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος πλοίου εν μέσω θυελλωδών ανέμων – Αναστάτωση στο λιμάνι (video)

Οι δυνατοί άνεμοι παρέσυραν το πλοίο κατά την επιβίβαση αυτοκινήτων – Σκηνές ανησυχίας και παρέμβαση των λιμενικών για την ασφαλή ολοκλήρωση του δρομολογίου. (video)

Αριστεία στην Καρδιολογία: Γιατί οι διεθνείς ασθενείς επιλέγουν Γερμανούς καρδιολόγους

Για τους ασθενείς που αναζητούν ακρίβεια, συμπόνια και παγκόσμιας κλάσης εξειδίκευση στην καρδιολογία, η Γερμανία παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους προορισμούς.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο