Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠοιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα;

Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα;

|

Οι εικόνες καταστροφής από την περιοχή της Βαλένθια συνεχίζουν να συγκλονίζουν. Μέσα σε λίγα λεπτά εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την τεράστια πλημμύρα που σάρωσε την περιοχή, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να υπερβεί τους 400.

Τι θα συνέβαινε στην Αθήνα αν δεχόταν μια βροχόπτωση αντίστοιχη της Βαλένθια; Οι ειδικοί επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πως τα χειρότερα σενάρια δεν μπορούν να αποκλειστούν…

«Τα μοντέλα που έχουμε παραγάγει δείχνουν ότι η Αττική, σε μια τέτοια ακραία περίπτωση βροχόπτωσης, θα έχει πρόβλημα», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συντονιστής του Κέντρου Αριστείας Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Τηλεπισκόπησης, BEYOND, του ΕΑΑ.

«Και όταν λέμε Αττική εννοούμε το βασικό ποτάμι της Περιφέρειας, τον Κηφισό, η υδρολογική λεκάνη του οποίου καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα από τα βόρεια μέχρι το Δέλτα Φαλήρου».

Οι ερευνητές του Κέντρου BEYOND σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υδρολογίας και Υδραυλικής ΙΤΙΑ του ΕΜΠ ολοκλήρωσαν πριν από ενάμισι έτος μια μεγάλη μελέτη στην οποία γίνεται για πρώτη φορά εκτίμηση της τρωτότητας της Αττικής ανά οικοδομικό τετράγωνο σε περίπτωση πλημμύρας, λαμβάνοντας υπόψη τη μορφολογία του εδάφους, πολεοδομικά αλλά και δημογραφικά χαρακτηριστικά.

«Από τη μελέτη προκύπτει ότι ολόκληρη η περιοχή από τη συμβολή του ρέματος της Εσχατιάς με τον βασικό κλάδο του Κηφισού και κάτω αναμένεται να έχει τα σοβαρότερα προβλήματα. Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται οι Τρεις Γέφυρες, οι Αγιοι Ανάργυροι, η Καλλιθέα, το Μοσχάτο, ο Ταύρος, ο Ρέντης μέχρι και τις εκβολές του Κηφισού στο Δέλτα Φαλήρου. Επίσης, μεγάλη τρωτότητα εμφανίζει η περιοχή του Χαλανδρίου, εκεί όπου το ρέμα του Ποδονίφτη συναντά τον βασικό κλάδο του Κηφισού», λέει ο Χάρης Κοντοές.

Ο ίδιος επισημαίνει πως «ο βαθμός του προβλήματος θα εξαρτηθεί από τη ραγδαιότητα της βροχής, από το αν το φαινόμενο θα διαρκέσει λίγο και θα έχει μεγάλη ένταση, οπότε η ταχύτητα πλήρωσης θα είναι μεγαλύτερη, ή αν θα είναι μια βροχή που θα διαρκέσει μέρες και το νερό θα προστίθεται τμηματικά στην παροχέτευση. Πάντως ακόμη και με καθαρισμένους αγωγούς και ανοικτές διατομές, σε περίπτωση ακραίας βροχόπτωσης, το νερό στις περιοχές αυτές θα καταφέρει να βγει στην επιφάνεια. Σε ποιο βαθμό, με ποια ταχύτητα και από τι βάθος εξαρτώνται από την κατάσταση του δικτύου».

Παράγοντες κινδύνου

Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που αυξάνουν την επικινδυνότητα για την Αττική; «Η μορφολογία του εδάφους ανά περιοχή, η πυκνή δόμηση αλλά και το γεγονός ότι τα ποτάμια της Αττικής έχουν κλειστεί, και μάλιστα κλείστηκαν με έργα τα οποία φτιάχτηκαν όταν η πόλη δεν ήταν τόσο πυκνοκατοικημένη και το κλίμα ήταν διαφορετικό», λέει ο κ. Κοντοές.

«Είναι έργα που κατασκευάστηκαν με επίπεδο αναφοράς 50-100 ετών, ενώ σήμερα αντιμετωπίζουμε ανά 3-5 χρόνια φυσικές καταστροφές που είχαν περίοδο αναφοράς 1.000 ετών», λέει.

Και δεν είναι μόνο ο Κηφισός που κυλά κάτω από τα πόδια των Αθηναίων: είναι ο Ηριδανός κάτω από το Σύνταγμα, τη Μητροπόλεως, την Πειραιώς, ο Ιλισός που περνά από τη Μιχαλακοπούλου, τη Βασιλέως Κωνσταντίνου, την Καλλιρρόης και οι παραπόταμοί τους… «Αυτά τα έργα είναι ανεπαρκή. Αν επιπλέον τα δίκτυα δεν είναι καθαρισμένα και δεν έχουν γίνει πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα, ακόμη και στα ανάντη, που κρατούν το νερό χαμηλά, θα υπάρξει πρόβλημα», λέει ο Χάρης Κοντοές.

«Σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας είναι επίσης ότι από το 2021 μέχρι σήμερα έχει καταστραφεί ο δασικός πλούτος της χώρας σε τεράστιο ποσοστό. Δεν υπάρχει βουνό γύρω από την Αττική που να μην έχει καεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δυτική Αττική, όπου υπάρχουν τα ρέματα της Μάνδρας, έχει καεί το 80% της υδρολογικής λεκάνης.

Εκεί, το νερό θα κατέβει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Στην εκτίμηση του κινδύνου έχουμε λάβει υπόψη μας και παραμέτρους όπως τι είδους κατασκευές υπάρχουν ανά περιοχή, αν είναι εργοστασιακοί χώροι, υπόγεια, άνθρωποι που δουλεύουν στον δρόμο, αυθαίρετα οικοδομήματα, κτίσματα στις παρυφές ρεμάτων – όλα αυτά αποτελούν παγίδες».

Η μελέτη υλοποιήθηκε για τους σκοπούς της Περιφέρειας Αττικής και παραδόθηκε ολοκληρωμένη τον Φεβρουάριο του 2023. «Με βάση τα συγκεκριμένα ευρήματα, μπορείς να γνωρίζεις από την αρχή τι θα προτεραιοποιήσεις, τι έργα πρέπει να γίνουν, πού πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Απομένει να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις», λέει ο κ. Κοντοές.

«Όλα είναι πιθανά»

Με τη φράση «όλα είναι πιθανά» απαντά στο ερώτημα «αν η Αθήνα θα μπορούσε να γίνει Βαλένθια» και ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ζήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά φαινόμενα ακραίων βροχοπτώσεων.

«Στην περίπτωση της Βαλένθια υπήρχαν μετρήσεις που έδειξαν 450 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο. Στη Μακρινίτσα έχουμε δει σε παλαιότερες κακοκαιρίες 417 χιλιοστά βροχής, στον «Ιανό» είχαμε περισσότερα από 400 χιλιοστά βροχής στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ στην κακοκαιρία «Ντάνιελ» καταγράφηκαν 750 χιλιοστά νερού σε τουλάχιστον τρεις περιοχές του Πηλίου, τη Ζαγορά, τη Μακρινίτσα και την Πορταριά, μέσα σε λίγες ώρες», λέει.

«Ο «Ντάνιελ» διήρκεσε τρεις μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων σε κάποια σημεία έπεσαν σχεδόν 1.200 χιλιοστά βροχής. Αν αυτός ο όγκος νερού έπεφτε σε μια μεγάλη αστική περιοχή με πυκνή δόμηση, θα είχαμε τεράστιες πλημμύρες με ανυπολόγιστες καταστροφές», συμπληρώνει. «Τα όμβρια δίκτυα δεν μπορούν να απορροφήσουν τέτοιο όγκο νερού, πολύ περισσότερο σε πόλεις όπου οι υποδομές ίσως είναι προβληματικές».

Πληροφορίες από: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύρος: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στη “Σύριγγα” της Απάνω Μεριάς

Μεγάλη κινητοποίηση Πυροσβεστικής, εθελοντών και Πολιτικής Προστασίας απέτρεψε τον κίνδυνο εξάπλωσης – Δεν κινδύνεψαν σπίτια παρά την εγγύτητα με τις φλόγες

Νάξος: Το καλοκαιρινό εργαστήριο καινοτομίας από τη Μονή «πετά» προς την Απείρανθο!

Με 3D εκτυπωτές, παιδικά χαμόγελα, λέιζερ, pizza και… πολυελαίους, το Καλοκαιρινό Εργαστήριο Καινοτομίας άγγιξε καρδιές στη Μονή – κι ετοιμάζεται για νέο ταξίδι στην Απείρανθο από Δευτέρα!

Εκτακτο – Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκαν Βορίδης, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτης και Μπουκώρος

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης βλέπουν την πόρτα της εξόδου με φόντο τη δικογραφία της υπόθεσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Παραίτηση υπέβαλε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.

Στενή συνεργασία για τον πρωτογενή τομέα: Συνάντηση Ζαννετίδη – Λιανού – Μαργαρίτη στη Νάξο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Νοτίου Αιγαίου σε επαφές στη Νάξο – Ακολουθεί επίσκεψη στη Σχοινούσα με φόντο τη 12η Γιορτή Φάβας

Κουφονήσια – 31η Cyclades Regatta: Μια γιορτή ιστιοπλοΐας, συνεργασίας και φιλοξενίας

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας καλωσόρισαν τους ιστιοπλόους και τίμησαν τον ΝΟΤΚ με μια λαμπρή εκδήλωση, με την υποστήριξη φορέων, εθελοντών και επιχειρήσεων

Πάρος: Το Δημοτικό Ωδείο μετονομάστηκε σε «Νίκος Σαρρής» με συγκίνηση και σεβασμό (Photos)

Σε μια συγκινητική τελετή στην Παροικία, ο Δήμος Πάρου τίμησε τον Νίκο Σαρρή για τη σπουδαία προσφορά του στη μουσική παιδεία και τον πολιτισμό του νησιού

Ρεμπέτικο… το πολυμορφικό: Η Σύρος τιμά ξανά τη λαϊκή μουσική κληρονομιά

Το Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» επιστρέφει με αφιερώματα, συναυλίες, εκθέσεις και μουσικά εργαστήρια – Από 28 έως 31 Αυγούστου σε Κίνι και Ερμούπολη

ΠΝΑΙ – Ζαννετίδης: Συνάντηση εργασίας για τον πρωτογενή τομέα στη Νάξο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης σε διάλογο με τον Δήμαρχο Νάξου Δημήτρη Λιανό και τον Έπαρχο Γιάννη Μαργαρίτη

Σαντορίνη: Διήμερο εργαστήρι καλαθοπλεκτικής στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»

Παραδοσιακή τέχνη με λυγαριά, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας» – Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Ιουλίου με περιορισμένες συμμετοχές

Στη Σύρο για το Stoiximan AegeanBall Festival 2025 ο Γιάννης Βρούτσης

Ανακοινώσεις για τις αθλητικές υποδομές στις Κυκλάδες από τον Αν. Υπουργό Αθλητισμού

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Μικρές Κυκλάδες χωρίς αυτοκίνητο: Τέσσερα νησιά για αυθεντικές, ήσυχες διακοπές (video)

Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά προσφέρουν παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά σοκάκια και χαλαρούς ρυθμούς – όλα χωρίς την ανάγκη μετακίνησης με αυτοκίνητο.