Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠΟΕΔΗΝ: Οι εκλογές καθυστερούν τις προσλήψεις ιατρών στα Κ.Υ των νησιών

ΠΟΕΔΗΝ: Οι εκλογές καθυστερούν τις προσλήψεις ιατρών στα Κ.Υ των νησιών

|

Χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία σε υγειονομικό επίπεδο φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στα ελληνικά νησιά καθώς οι εκλογές αλλά και η παρατεταμένη διπλή προεκλογική περίοδος έχει καθυστερήσει σημαντικά την οργάνωση των υπηρεσιών Υγείας ώστε να υποδεχθούν τους χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Κέντρα Υγείας που υποδέχονται κάθε χρόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά μέσα στην τουριστική περίοδο, είναι «γυμνά» από προσωπικό, καθώς απουσιάζουν τουλάχιστον οι μισοί υγειονομικοί που απαιτούνται.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το περιστατικό στη Σέριφο όπου ο γιατρός της Μονάδας Υγείας απείλησε να παραιτηθεί εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο νησί, κίνηση που απεφεύχθη την τελευταία στιγμή επειδή υπήρξε δέσμευση του υπουργείου Υγείας ότι θα διοριστεί για λίγους μήνες ένας Γενικός Γιατρός ενώ θα μετακινηθεί και ένας Παιδίατρος.

Δραματική έλλειψη σε όλα σχεδόν τα νησιά

Η εικόνα της δραματικής έλλειψης προσωπικού υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νησιά στα Κέντρα Υγείας ή τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα καταγγέλλει ότι τα νησιά παρότι διπλασιάζεται ο πληθυσμός τους το καλοκαίρι, είναι «γυμνά» από υγειονομικό προσωπικό.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος «μπορεί να βρισκόμαστε σε νέα προεκλογική περίοδο, δεν μπορεί όμως να μένουν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών ακάλυπτες από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Μάλιστα, τώρα το καλοκαίρι που υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός τους. Δεν δικαιολογείται η γύμνια των νησιών σε γιατρούς. Κινδυνεύουν ζωές ασθενών».

Πάντως η πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη περίπου 860 γιατρών σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά, βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό επίπεδο καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και ξεκίνησαν αρκετά αργά, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Οι λιγοστές αποδοχές
Το υγειονομικό προσωπικό όμως φαίνεται ότι αποφεύγει να εργασθεί στα νησιά εξαιτίας των ελάχιστων αποδοχών και των αυξημένων εξόδων.

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ: «Το πρόβλημα της στελέχωσης ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται. Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα; Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή με 800 ευρώ μισθό το μήνα; Νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί».

Και το ζήτημα είναι πως το μπόνους που δίνεται από το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της καθημερινότητας των γιατρών και των νοσηλευτών.

Να υπενθυμιστεί ότι με απόφασή του το υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι οι μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ θα αποζημιώνονται με 1.800 ευρώ για τους γιατρούς και 1.200 ευρώ για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους.

Πηγή: ethnos.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ευρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (video)

Ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (VIDEO)

Νησιωτικότητα και Δημογραφικό έρχονται στο τραπέζι της Κυβέρνησης

Σοφία Ζαχαράκη και Στέφανος Γκίκας: Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για δημογραφικό και νησιωτικότητα - Ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)