Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκίνησε σήμερα η διάθεση, φθηνότερο κατά 14% φέτος

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκίνησε σήμερα η διάθεση, φθηνότερο κατά 14% φέτος

|

Mε χαμηλές τιμές σε σχέση με πέρυσι στην έναρξη της περιόδου, αλλά με αυξημένη αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία τους σε περίπτωση εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τις αστικές περιοχές της χώρας αναμένεται να κάνει πρεμιέρα σήμερα γύρω στα 1,168 ευρώ/λίτρο, δηλαδή κατά 14% χαμηλότερα από την περυσινή τιμή έναρξης των 1,35 λεπτών/λίτρο. Σε 1,21 ευρώ/λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή στις εκτός αστικών κέντρων περιοχές της χώρας.

Η πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα εξαρτηθεί κατά βάση από τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής και την ένταση του χειμώνα. Επί του παρόντος οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή δεν δείχνουν να έχουν κάποιο σημαντικό αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες μετά μια απότομη αύξηση τις πρώτες ημέρες της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ κινούνται σταθερά το τελευταίο διάστημα πέριξ των 76-77 δολαρίων το βαρέλι.

Ωστόσο, ο κίνδυνος ανόδου των τιμών είναι ορατός σε περίπτωση εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με τους αναλυτές να προβλέπουν εκτίναξη της τιμής του Brent στα 90 δολάρια το βαρέλι και πιθανότατα στα 100 ευρώ σε περίπτωση αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ, μέσω των οποίων διέρχονται 20 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και το 20% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αν και οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα παραμένουν ακόμη σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, η αγορά εκτιμά ότι ο συνδυασμός χαμηλών τιμών και πολύ χαμηλών αποθεμάτων στους καυστήρες των νοικοκυριών και ο φόβος για άνοδο των τιμών λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή θα κινητοποιήσει τους καταναλωτές να σπεύσουν για προμήθειες στην έναρξη της περιόδου.

Η πορεία της ζήτησης θα εξαρτηθεί αφενός από την ένταση του χειμώνα και αφετέρου από το ύψος και τα κριτήρια διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης, που δεν αναμένεται πάντως να διαφοροποιηθούν σε σχέση με πέρυσι. Μια πιθανή σημαντική διαφοροποίηση είναι η αυξημένη επιδότηση, σε σχέση με άλλα καύσιμα, της ηλεκτρικής ενέργειας που μελετούν τα συναρμόδια υπουργεία ως μέτρο στροφής των νοικοκυριών στα πιο καθαρά καύσιμα.

Το ύψος του επιδόματος διαμορφώθηκε πέρυσι βάσει εισοδηματικών και κλιματολογικών (βαθμοημέρες) κριτηρίων σε ένα εύρος της τάξεως των 100-1.000 ευρώ. Η ΠΟΠΕΚ, πάντως, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ζητάει την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία, ως αποτελεσματικότερο μέτρο για την ελάφρυνση των καταναλωτών αλλά και των πρατηριούχων. Το ποσό της μείωσης των τραπεζικών προμηθειών που επιβαρύνει τους εμπόρους θα υπερβεί, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, το 1,7 εκατ. ευρώ.

Μειωμένη κατά 13% σε σχέση με την περυσινή τιμή έναρξης είναι φέτος και η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία διαμορφώνεται στα 0,07 ευρώ/κιλοβατώρα, από 0,08 ευρώ/κιλοβατώρα πέρυσι, ενώ ελαφρώς αυξημένη κατά 2,95% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου πέρυσι είναι φέτος η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η τελική τιμή (συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και των φόρων) διαμορφώνεται τον Οκτώβριο φέτος στα 0,245 ευρώ/κιλοβατώρα, από 0,238 ευρώ/κιλοβατώρα πέρυσι.

Το φυσικό αέριο κρατάει και φέτος τα σκήπτρα του φθηνότερου καυσίμου για θέρμανση, με τις εκτιμήσεις ωστόσο των αναλυτών να προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης στη διεθνή αγορά, ειδικά στην περίπτωση ενός κρύου χειμώνα στην Ασία και στην Ευρώπη. Μεγαλύτερη στενότητα στην αγορά αναμένεται να προκαλέσει το τέλος της συμφωνίας για τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας στις 31 Δεκεμβρίου 2024, εξέλιξη που αναμένεται να ενισχύσει την ανοδική τάση των τιμών του καυσίμου στον κόμβο του TTF, πιέζοντας προς τα πάνω και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τιμή του φυσικού αερίου στο ΤTF κυμάνθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ 37,9 και 40,1 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ και χθες ξεπέρασε τα 40 ευρώ/μεγαβατώρα και έφτασε στα 41 ευρώ/μεγαβατώρα στα προθεσμιακά συμβόλαια των επόμενων μηνών.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"