Πρωινό ξύπνημα με σεισμό και ένταση.
Σεισμός 4,8 ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:20, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 16 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και το εστιακό του βάθος είναι 14,5 χιλιόμετρα.
Η αρχική εκτίμηση έδινε επίκεντρο 11 Χλμ. ΔΝΔ του Κρανιδίου Αργολίδας, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.
Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί σε κοντινή απόσταση και συγκεκριμένα μία δόνηση 3,2 Ρίχτερ 15 χλμ ανατολικά του Άστρους Κυνουρίας και 2,7 Ρίχτερ 8 χλμ δυτικά, νοτιοδυτικά των Σπετσών.
Τι λένε οι ειδικοί
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στη μέση περίπου του Αργολικού Κόλπου, μεταξύ Σπετσών και Αρκαδίας, όπου υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, το οποίο είναι γνωστό και πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί.
Κληθείας να απαντήσει εάν είναι ο κύριος σεισμός, ο κ. Γκανάς τόνισε ότι «δεν είμαστε ακόμα σίγουροι». «Πρέπει να περιμένουμε οπωσδήποτε γιατί έχουν περάσει λίγα λεπτά από τον σεισμό».
Αναφερόμενος στο ρήγμα της περιοχής, είπε ότι είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς. «Δεν έχουμε όμως ιστορικό για την δραστηριότητα αυτού του ρήγματος. Ο Αργολικός Κόλπος είναι μια περιοχή που ενώ έχει μεγάλα ρήγματα, δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να δούμε πώς θα εξελιχθεί.
Ο κ. Γκανάς ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκε ένας μικρός προσεισμός και δύο μετασεισμοί σε κοντινή περιοχή.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε λόγο για μια περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα. «Ο σεισμός είναι σε μία περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα. Γειτνιάζει βεβαίως με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο μέσα στον Αργολικό κόλπο», δήλωσε.
Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, είναι νωρίς, είναι δύσκολο να το πούμε ακόμη».
Επιπλέον ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ πρόθεσε ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.
“Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε” τονίζει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί κοντά στο Λεωνίδιο.
“Πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί” τονίζει στην ανάρτησή του και προσθέτει:
“Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό“.