Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠελοπόννησος: Σεισμός 4,8 R στον Αργολικό κόλπο, τι λένε οι σεισμολόγοι

Πελοπόννησος: Σεισμός 4,8 R στον Αργολικό κόλπο, τι λένε οι σεισμολόγοι

|

Πρωινό ξύπνημα με σεισμό και ένταση.

Σεισμός 4,8 ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:20, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 16 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και το εστιακό του βάθος είναι 14,5 χιλιόμετρα.

Η αρχική εκτίμηση έδινε επίκεντρο 11 Χλμ. ΔΝΔ του Κρανιδίου Αργολίδας, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί σε κοντινή απόσταση και συγκεκριμένα μία δόνηση 3,2 Ρίχτερ 15 χλμ ανατολικά του Άστρους Κυνουρίας και 2,7 Ρίχτερ 8 χλμ δυτικά, νοτιοδυτικά των Σπετσών.

Τι λένε οι ειδικοί 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στη μέση περίπου του Αργολικού Κόλπου, μεταξύ Σπετσών και Αρκαδίας, όπου υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, το οποίο είναι γνωστό και πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Κληθείας να απαντήσει εάν είναι ο κύριος σεισμός, ο κ. Γκανάς τόνισε ότι «δεν είμαστε ακόμα σίγουροι». «Πρέπει να περιμένουμε οπωσδήποτε γιατί έχουν περάσει λίγα λεπτά από τον σεισμό».

Αναφερόμενος στο ρήγμα της περιοχής, είπε ότι είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς. «Δεν έχουμε όμως ιστορικό για την δραστηριότητα αυτού του ρήγματος. Ο Αργολικός Κόλπος είναι μια περιοχή που ενώ έχει μεγάλα ρήγματα, δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Ο κ. Γκανάς ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκε ένας μικρός προσεισμός και δύο μετασεισμοί σε κοντινή περιοχή.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε λόγο για μια περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα. «Ο σεισμός είναι σε μία περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα. Γειτνιάζει βεβαίως με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο μέσα στον Αργολικό κόλπο», δήλωσε.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, είναι νωρίς, είναι δύσκολο να το πούμε ακόμη».

Επιπλέον ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ πρόθεσε ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

“Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε” τονίζει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί κοντά στο Λεωνίδιο.

Πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί” τονίζει στην ανάρτησή του και προσθέτει:

“Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό“.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρωκτολογικές παθήσεις: Συμπτώματα, διάγνωση και σύγχρονες λύσεις

Μεταξύ των συνηθέστερων πρωκτολογικών προβλημάτων συγκαταλέγονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα, τα κονδυλώματα, καθώς και η κύστη κόκκυγος

Νέα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε παιδιά - με μορφωμένους γονείς- που μεγαλώνουν μέσα στη στέρηση

Θεσμοθετήθηκε το Μεταβατικό Πλαίσιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τεχνικές προδιαγραφές, χρόνοι ετοιμότητας, συνεργασίες με αερομεταφορείς και εμπλοκή ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νέος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών στην Παλάδα Τήνου, Μικρές κινήσεις, μεγάλη προστασία

Ο Δήμος Τήνου ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο νησί

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Κατάπολα: Η Γιορτή του Ψαρά, μία νύχτα με φως, θάλασσα και παράδοση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στα Κατάπολα, η Αμοργός τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με μουσική, ψυχή και την υπογραφή του Amorgorama

Σφοδρή διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου προς τον ΣΚΑΪ για δυσφημιστική εκπομπή

«Δημόσιος λιθοβολισμός ενός ολόκληρου νησιού» – Η επιστολή του Δήμου για τον τρόπο παρουσίασης της Κύθνου στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»

Μέχρι 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Πρωτοβουλία στήριξης από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας