Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠΑΣΟΚ - Εκλογές: Νίκη Ανδρουλάκη, επικράτησε στο θρίλερ της 2ης θέσης ο...

ΠΑΣΟΚ – Εκλογές: Νίκη Ανδρουλάκη, επικράτησε στο θρίλερ της 2ης θέσης ο Δούκας

|

Επειτα από το θρίλερ που διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα για το ποιος εκ των Χάρη Δούκα και Παύλου Γερουλάνου θα έκοβε πρώτος το νήμα της δεύτερης θέσης για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στον β’ γύρο, τελικά οι 302.822 ψηφοφόροι που προσήλθαν στις χθεσινές εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν πως οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας θα είναι τα πρόσωπα που θα «κονταροχτυπηθούν» για την προεδρία του κόμματος.

Στη Νάξο, ο Δούκας κέρδισε. Ομως, τι έγινε σε Πανελλαδικό επίπεδο; Ποια τα δυνατά σημεία των δύο μονομάχων της επόμενης Κυριακής αλλά και έχουμε ήδη συσχετισμούς δυνάμεων;

ΠΑΣΟΚ – Εκλογές: Κυριαρχία Δούκα στη Νάξο, έσπασε το φράγμα των 1100 ψηφοφόρων (πίνακες)

Πρώτος σε ψήφους και με διαφορά οκτώ μονάδων από τον δεύτερο αναδείχθηκε ο νυν αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ η διαφορά του δημάρχου Αθηναίων από τον Παύλο Γερουλάνο ήταν τελικά μόλις 858 ψήφοι, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ειδικότερα, στο 100% της ενσωμάτωσης ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 29,64%, ο Χάρης Δούκας 21,41%, ο Παύλος Γερουλάνος 21,12%, η Αννα Διαμαντοπούλου 19,52%, ο Μιχάλης Κατρίνης 6,03% και η Νάντια Γιαννακοπούλου 2,29%.

Οσον αφορά τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, από τη Χαριλάου Τρικούπη εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι προσήλθαν στις «πράσινες» κάλπες περισσότεροι από 300.000 πολίτες. Σημειώνεται πως στην αντίστοιχη εκλογική διαδικασία του 2021, στην οποία είχε εκλεγεί πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης, είχαν συμμετάσχει στον α’ γύρο 270.000 ψηφοφόροι.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης –του οποίου η πρωτιά είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς χθες το βράδυ– έστειλε στις δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα το μήνυμα πως «το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο και ακόμα πιο ισχυρό, ακόμη πιο περήφανο». Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα στην Κρήτη λειτούργησε καταλυτικά για την πρωτιά του, μια και ο κ. Ανδρουλάκης εξασφάλισε εκεί ποσοστό άνω του 60%.

Ο Χάρης Δούκας, από την πλευρά του, ανέφερε πως «το μήνυμα της κάλπης είναι καθαρό, το 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας». Αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Αθηναίων βγήκε πρώτος στην περιφέρεια Ηπείρου. Αντίθετα, στην περιφέρεια Αττικής βγήκε τέταρτος με ποσοστό 17,93%.

Οι άλλοι διεκδικητές 

Τα αποτελέσματα στην Αττική, όπως σημειώθηκε από αναλυτές, αντικατοπτρίζουν και τις αποκλίσεις της βάσης του κόμματος σε σχέση με την επαρχία. Ειδικότερα, στην Αττική τις δύο πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι Παύλος Γερουλάνος και Αννα Διαμαντοπούλου με ποσοστά 27,2% και 25,6% αντίστοιχα.

Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος οριακά δεν εξασφάλισε τη συμμετοχή του στον β’ γύρο των εκλογών, αφού συνεχάρη τους Ανδρουλάκη και Δούκα, έστειλε το εξής μήνυμα ενόψει της επόμενης Κυριακής: «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν χρειάζεται να κατευθυνθούν στην κάλπη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «η μάχη είναι ακόμα ανοιχτή».

Αντίστοιχα, η Αννα Διαμαντοπούλου, ερωτηθείσα σχετικά με την προτίμησή της για τον β’ γύρο, απέφυγε να απαντήσει ως προς το πρόσωπο που θα ήθελε να στηρίξει. «Είμαι εδώ και πιστεύω βαθιά ότι στην επόμενη ημέρα θα είμαστε ενωμένοι και θα δουλέψουμε όλοι μαζί για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ», είχε δηλώσει νωρίτερα.

Οσον αφορά την επόμενη ημέρα, το πρώτο δεδομένο είναι το πώς (και το εάν) θα τοποθετηθούν οι Παύλος Γερουλάνος και Αννα Διαμαντοπούλου που εξασφάλισαν σημαντικά ποσοστά. Το δεύτερο δεδομένο αφορά την προσέλευση στις κάλπες, καθώς και τα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά αυτού του κόσμου.

Σημειώνεται πως στην εκλογική διαδικασία του 2021, ενώ στον α’ γύρο είχαν συμμετάσχει 270.000 πολίτες, στον β’ η συμμετοχή είχε περιοριστεί αισθητά στους 207.000. 

Στη φετινή κάλπη, πάντως, στον πρώτο γύρο, περίπου ένας στους 3 ψηφοφόρους επιβράβευσε την προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη δίνοντάς του ένα καθαρό προβάδισμα. Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά με τον Χάρη Δούκα είναι μονοψήφια, επομένως η μάχη θεωρείται ανοιχτή.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Παιχνίδια στο Πέρασμα του Χρόνου»: Μια συγκινητική συνάντηση γενεών στην Αμοργό

Μαθητές και παππούδες από τις Μικρές Κυκλάδες συναντήθηκαν σε μια δράση που τίμησε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και ανανέωσε το ραντεβού για το μέλλον.

Αίγινα και Νάξος στους νικητές του Πάσχα 2025 – Οι τάσεις στα ακτοπλοϊκά ταξίδια

Από τις Κυκλάδες έως τα Επτάνησα, οι ταξιδιώτες φέτος επέλεξαν αυθεντικές πασχαλινές εμπειρίες, με τη Νάξο να ανεβαίνει θεαματικά στη λίστα των αγαπημένων νησιών των Ευρωπαίων.

Μικρά ήπια φράγματα στην Ορεινή Νάξο: Το παρελθόν δείχνει τη βιώσιμη λύση για το μέλλον του νερού

Έργα μικρής κλίμακας, εμπνευσμένα από την τοπική παράδοση, αποδεικνύουν εδώ και δεκαετίες τη δύναμή τους στη διαχείριση του νερού, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα της Νάξου απέναντι στην κλιματική κρίση.

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των Κυκλάδων

ΑΔΜΗΕ: Πώς προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών – Τι γίνεται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Σαντορίνη (Οία): Νέος υπαίθριος χώρος στάθμευσης για τουριστικά οχήματα

Με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Θήρας και «ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.», ξεκινά η δημιουργία οργανωμένου χώρου στάθμευσης στην Οία – Στόχος η αποσυμφόρηση και η αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας

Νάξος – “Για το Μάθημα της Ιστορίας”: Όταν το σώμα θυμάται, και η σκηνή αφηγείται

Μια θεατρική σύνθεση που φωτίζει γυναικείες μορφές της Ιστορίας και μετατρέπει τη μνήμη σε ζωντανή πράξη – Στις 9, 10 και 11 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Πρόταση Ημέρας: “Κινέζικα” κοπανάκια κοτόπουλου στον φούρνο με σόγια και μέλι

Με την αρωγή του Γαστρονόμου η Τρίτη περιλαμβάνει στο πιάτο μας κοτόπουλο στο φούρνο. Με τι συνοδεύεται;

Σαντορίνη: Κορυφαίο νησί της Ευρώπης για 12η συνεχόμενη χρονιά στα Leisure Lifestyle Awards

Διεθνής επιβεβαίωση για την τουριστική υπεροχή του νησιού στο περιοδικό Global Traveler – Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές και η Ελλάδα για τα ιστορικά της αξιοθέατα

Isea: Καταγγελία για παράνομη αλίευση προστατευόμενου καρχαρία Mako στην Κέα

Ο Ρυγχοκαρχαρίας Isurus oxyrinchus είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος – Το περιστατικό καταγγέλθηκε στις λιμενικές αρχές για άμεση διερεύνηση

Η Σαντορίνη πάει… Μέγαρο: Φιλαρμονική και χορωδία του Δήμου Θήρας στο 19ο Διεθνές φεστιβάλ μουσικών συνόλων

Μια σπουδαία μουσική αποστολή ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στην καρδιά της Αθήνας, μεταφέροντας ήχο, πολιτισμό και συγκίνηση

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος – Λιμεναρχείο: Αλλαγές σε στάθμευση και στάση οχημάτων στην χερσαία ζώνη από την 1η Μαϊου

Έκκληση από το Λιμεναρχείο Νάξου για συνεργασία προς τους οδηγούς ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης - Τι αλλάζει από την 1η Μαϊου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου