Σάββατο, 28 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

|

Κομφούζιο προβλέπεται να δημιουργηθεί στην αγορά του αρνιού φέτος, σύμφωνα με όσα εκτιμούν κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ισχύουν αλλά και της κυβερνητικής παρέμβασης. Η ένταξη του αρνιού στο πασχαλινό καλάθι με τιμή που δεν θα ξεπερνάει τα 10 ευρώ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους παραγωγούς που κάνουν λόγο για πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα καθεστώτα και όχι σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού.

Ανθρωποι της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες για επάρκεια αμνοεριφίων καθώς πολλοί παραγωγοί πούλησαν ζώα σε Ισπανία και Ιταλία για το καθολικό Πάσχα αποκομίζοντας καλύτερες τιμές.

Στοπ στις ελληνοποιήσεις

Στο μεταξύ, υπουργική απόφαση που αφορά την τοποθέτηση σφραγίδας «ΕΛΛΑΣ» μόνο στα σφάγια που έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, υπεγράφη και ανακοινώθηκε, αλλά δεν εφαρμόζεται έως ότου εκδοθεί το επίσημο ΦΕΚ «εντός των ημερών», όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας θα έπρεπε να έχει καλέσει τη Διεπαγγελματική κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ) πριν να λάβει κάποια σχετική απόφαση, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ Ιωάννης Φασουλάς.

«Η Διεπαγγελματική κατάφερε να βάλει να συζητήσουν όλες οι πλευρές, οι παραγωγοί, οι έμποροι, τα σφαγεία και τα κρεοπωλεία. Αποφασίσαμε να μονιάσουμε και αντί να τσακωνόμαστε στους δρόμους, να κάτσουμε και να συζητήσουμε τα όποια προβλήματα και να αποφασίζουμε όλοι μαζί για τον κλάδο. Δεν μπορεί ο υπουργός να αποφασίζει για εμάς», λέει. «Να βάλουμε πλάτη εμείς, να βάλουν και οι έμποροι, να συνεργαστούμε», προσθέτει.

Οπως εξηγεί, για να φτάσει το αρνί στον καταναλωτή λιγότερο από 10 ευρώ το κιλό θα πρέπει να πουληθεί από τον κτηνοτρόφο στα 6 ευρώ. «Μα έτσι δεν βγάζουμε το κόστος εκτροφής. Θα μπορούσε να προβλεφθεί πριμ σφαγής 2 ευρώ το κιλό για τη συγκεκριμένη εποχή. Οι κτηνοτρόφοι έχουν βάλει πλάτη πληρώνοντας μεγάλους φόρους», καταλήγει ο κ. Φασουλάς.

Ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι ήδη έχουν σφάξει ζώα με τιμές 8,30-8,50 ευρώ το κιλό και περιγράφει τις συνέπειες της ένταξης του αρνιού στο «καλάθι» με τις τιμές που έχουν καθοριστεί. «Η απόφαση του υπουργείου θα φέρει αφόρητες πιέσεις από την πλευρά των εμπόρων, όπως συνέβη και πέρυσι. Θα μας ζητούν να δώσουμε τα ζώα με 6 ευρώ το κιλό αλλιώς δεν θα τα πάρουν». Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να τους μείνουν αρνιά, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να συνεχίσουν να τρέφουν, δεν θα έχουν άλλο δρόμο παρά να υποχωρήσουν, λέει ο κ. Μόσχος. Η πίεση προς την ελληνική κτηνοτροφία, που με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) έχασε πόρους, έχει φέρει μείωση του ζωικού κεφαλαίου στον τομέα των αμνοεριφίων σε ποσοστό που φτάνει το 17% τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο κ. Λευτέρης Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στο Πικέρμι, τονίζει ότι η πολιτική της τελευταίας στιγμής μόνο προβλήματα και στρεβλώσεις μπορεί να φέρει, με αποτέλεσμα να καταλήξουν «όλοι δυσαρεστημένοι». Εκφράζει μάλιστα σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά δεδομένου ότι «μεγάλες ποσότητες ελληνικών αρνιών πουλήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες καθώς έπιασαν καλύτερες τιμές. Οι τιμές στα κρεοπωλεία θα κυμανθούν από 14 έως 15 ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμησή του. Καθώς το φετινό Πάσχα είναι όψιμο τα αρνιά έχουν μεγαλώσει, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής που θέλει να σουβλίσει να κληθεί να αγοράσει περισσότερα κιλά σε ακριβότερη τιμή.

Παράμετροι ακρίβειας

«Φέτος έχουμε δύο σημαντικές παραμέτρους, μεγαλύτερα και λιγότερα αρνιά. Επειδή δεν μπορούμε να εμποδίσουμε κάποιον να πουλήσει όπου θέλει, ούτε να κάνουμε τα αρνιά να μη μεγαλώσουν, θα έπρεπε να έχει γίνει σχεδιασμός για όλο τον χρόνο και όχι την τελευταία στιγμή. Αυτό που θα συμβεί τώρα είναι ότι απλώς θα μειωθεί η κίνηση στα κρεοπωλεία», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις –οι οποίες πάντως σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους φέτος δεν χρειάζονται καθώς η τιμή του αρνιού από Ρουμανία είναι πιο ακριβή– το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθόρισε ότι η μπλε σφραγίδα «ΕΛΛΑΣ» θα μπαίνει μόνο στα ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα. Εως τώρα τα αμνοερίφια που εισάγονταν ζωντανά αλλά σφάζονταν στην Ελλάδα επίσης πωλούνταν με την ίδια σφραγίδα. Το μέτρο ωστόσο θα εφαρμοστεί μετά την επίσημη έκδοση της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Μελ Γκίμπσον στο Άγιον Όρος, μία ήσυχη προσκύνηση στο φως της πίστης

Ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης επισκέπτεται τη Μονή Χιλανδαρίου, σε μια σπάνια πνευματική απόσυρση, μακριά από τα φώτα του Χόλιγουντ

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος σε Ίο, Σίκινο και Φολέγανδρο την Κυριακή 29 Ιουνίου

Ολιγόωρη διακοπή ηλεκτροδότησης από τις 07:00 έως τις 08:30 λόγω τεχνικών εργασιών – Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ για την ασφάλεια των πολιτών

Η Eστίαση δείχνει σημάδια κόπωσης – Στροφή των καταναλωτών στο σπίτι και στο καλάθι των σούπερ μάρκετ

Μειώσεις στον κύκλο εργασιών του κλάδου της εστίασης το πρώτο τρίμηνο του 2025 – Κερδισμένοι τα σούπερ μάρκετ και οι καταναλωτικές συνήθειες που αλλάζουν

Μύκονος: Η Αστυνομία ξεσκεπάζει κύκλωμα παραεμπορίου με «μαϊμού» επώνυμα σε βίλες και παραλίες

Καπέλα, γυαλιά, τσάντες και ελπίδα για εύκολο κέρδος κατασχέθηκαν από τους δρόμους της λάμψης – Επτά συλλήψεις, χιλιάδες ευρώ, και μια σιωπηλή βιομηχανία απομιμήσεων σε διάλυση

Νάξος – Βίβλος (Μπλουμάς): Ενοικιάζονται δύο κατοικίες για την καλοκαιρινή περίοδο

Δύο κατοικίες με κήπο και θέα στην Πάρο διατίθενται προς ενοικίαση στον οικισμό της Βίβλου Νάξου για την καλοκαιρινή περίοδο

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης η αντίδραση της SEAJETS στο συμβάν του CHAMPION JET 3 στην Πάρο

Μια ανεπαίσθητη πρόσκρουση έφερε την άμεση ενεργοποίηση σχεδίου φροντίδας επιβατών από τη SEAJETS – Όλοι ταξίδεψαν με ασφάλεια και χωρίς καθυστέρηση

Δικαιοσύνη στην Ίο: Καταδίκη για τους δρόμους της αυθαιρεσίας, ανάσα για τη φύση και την αλήθεια

Μια μικρή νίκη των λίγων απέναντι στους ισχυρούς – Όταν η φωνή ενός σωματείου γίνεται ο δρόμος που δεν καταστράφηκε

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Επίσκεψη Βασίλη Κικίλια στη Λέρο: Έργα υποδομής, στήριξη στο Λιμενικό και μήνυμα στους νησιώτες

Αναβάθμιση λιμανιού, ενίσχυση αφαλάτωσης και επιθεώρηση στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος στο επίκεντρο της επίσκεψης – Δηλώσεις στήριξης σε νησιώτες και προσωπικό πρώτης γραμμής

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης