Η σειρά θρησκευτικών ντοκιμαντέρ του Πρώτου Θέματος ολοκληρώνεται με ένα ταξίδι στα έθιμα και τις παραδόσεις της χώρας μας για την Κυριακή του Πάσχα.
Ξεκινάμε από την Κέα, το νησί όπου τα βιολιά δεν σταματούν να παίζουν όλο το χρόνο. Έτσι, το γλέντι του Πάσχα κρατά όλη την ημέρα. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Μεριάς «Καρθαία» και ο Σύνδεσμος Απανταχού Κείων χορεύουν στην αυλόγυρο της Παναγιάς της Καστριανής και μας καλούν σε γνήσιο νησιώτικο γλέντι.


«Το Πάσχα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας με μεγάλη σημασία για τους Έλληνες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Στην ουσία σχετίζεται και με τελετουργίες που είναι οι τελετές μετάβασης από τη μία κατάσταση στην άλλη. Στην κορύφωση αυτής της μετάβασης ακολουθεί και το γλέντι, εννοείται και ο χορός», αναφέρει στο Πρώτο Θέμα ο φιλόλογος και δάσκαλος παραδοσιακού χορού Αποστόλης Λέμπας.
Στην Όλυμπο της Καρπάθου μετά τη Δεύτερη Ανάσταση, οι κοπέλες της περιοχής ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές σέρνουν το χορό σε κάτι που περισσότερο μοιάζει με τελετουργικό παρά με γλέντι, ακολουθώντας τη βυζαντινή παράδοση. Ο φωτογράφος Γιώργος Τατάκης μας μυεί στο καρπάθικο γλέντι.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα τώρα, υπάρχει μία περιοχή που ξεχωρίζει για το ψήσιμο του οβελία: η Αμφίκλεια Φθιώτιδας. Με το που ανατέλλει ο ήλιος η περιοχή καλύπτεται από ένα σύννεφο καπνού από τους «λάκκους» που ετοιμάζουν οι κάτοικοι. Πρόκειται για ένα έθιμο που προέρχεται από την εποχή της κλεφτουριάς, όπου καμία οικογένεια δεν ψήνει το αρνί μόνη της αλλά όλοι μαζί. «Μοιράζονται το αναστάσιμο φως, το αναστάσιμο μήνυμα και γλεντούν γύρω από τη μεγάλη φωτιά», σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμφίκλειας, Δημήτρης Αγγελής.


Στο Λεωνίδιο σήμερα το απόγευμα ο Εσπερινός της Αγάπης αποτελεί μία ιδιαίτερη στιγμή με το Ευαγγέλιο να διαβάζεται στην τσακώνικη γλώσσα, ενώ ακολουθεί χορός στην πλατεία.


Χρόνια Πολλά!
Πληροφορίες από: https://www.protothema.gr