Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠάσχα: Στα 15 ευρώ το αρνί, πάνω από 9 ευρώ το τσουρέκι...

Πάσχα: Στα 15 ευρώ το αρνί, πάνω από 9 ευρώ το τσουρέκι (!!!)

|

Ένα μήνα πριν από το Πάσχα και η αγορά έχει ήδη αρχίζει να προετοιμάζεται. Φέτος, η τιμή του αρνιού θα κυμανθεί περίπου από 12 έως 15 ευρώ, ενώ η τιμή του τσουρεκιού θα φτάσει ξεπεράσει τα 9 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, η αγορά του Πάσχα «ζεσταίνεται» σιγά σιγά. Το απλό τσουρέκι το κιλό στοιχίζει αυτή τη στιγμή περίπου 9,5 ευρώ, ενώ ανάλογα με τη γέμιση και το περιτύλιγμα οι τιμές ποικίλουν.

«Το τσουρέκι το έχουμε όλο τον χρόνο στην καθημερινότητά μας. Σίγουρα το Πάσχα θα έχει την τιμητική του και θα στολιστεί με το κόκκινο αυγό, θα γίνει σε πλεξίδα», είπε στο Mega ιδιοκτήτρια φούρνου.

«Είμαστε σε μια διαδικασία που προετοιμαζόμαστε» σημείωσε η ιδιοκτήτρια φούρνου.

Η τιμή του αρνιού

Το ελληνικό αρνί έχει μπει για τα καλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δημιουργεί ανοδικές πιέσεις στην τιμή του στην εγχώρια αγορά, όπως εκτιμούν κορυφαίοι παράγοντές της.

Αντίστοιχα, στην ίδια κατεύθυνση επιδρούν τα «απόνερα» από την πανδημία του κορονοϊού αλλά και ο συνεχιζόμενος, εδώ και τρία χρόνια, πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία. Παράγοντες οι οποίοι έχουν ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους. Αν σε αυτά προστεθούν και οι ζωονόσοι που έχουν εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες και στη χώρα μας τότε καθίσταται σαφές ότι η τιμή του θα είναι αυξημένη ενόψει του Πάσχα.

«Οι τιμές των αμνοεριφίων έχουν ανέβει λόγω εξωγενών και ενδογενών πιέσεων, ενώ σειρά προβλημάτων, όπως η ακρίβεια, οι ζωονόσοι, και οι καταστροφές δοκιμάζουν τον κλάδο. Η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μετά τις πρόσφατες κρίσεις, όμως, με συντονισμένες προσπάθειες από την πολιτεία, τους παραγωγούς, την αγορά και τους καταναλωτές, υπάρχουν περιθώρια σταθεροποίησης» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), Γιάννης Φασουλάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το 2024 οι καταναλωτές πλήρωναν για την αγορά του Οβελία από κρεοπωλείο έως και 14 ευρώ, ενώ από το σούπερ μάρκετ οι τιμές έφταναν έως και τα 11 ευρώ. Φέτος αυτή την τιμή θα πρέπει να την ξεχάσουν». Όπως εκτιμά η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής κατά την εφετινή χρονιά για το αρνί θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το κιλό. «Φέτος ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 15 ευρώ το κιλό» είπε και συμπλήρωσε ότι «είναι η στιγμή που ο κάθε Έλληνας με 2-3 ευρώ παραπάνω πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Να μη λείψει από κανένα ελληνικό τραπέζι φέτος το ελληνικό αρνί. Ο ίδιος ο πολίτης να στηρίξει τον κτηνοτροφικό κλάδο της χώρας».

Τι ανεβάζει τις τιμές

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό αρνί έχει μπει για τα καλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πιέσεις στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών, πιέζοντας τις τιμές προς τα πάνω.

Σύμφωνα με τον κ. Φασουλά είναι οι θρησκευτικές εορτές οι οποίες και συμπίπτουν. «Την περίοδο του Ραμαζανιού, του Καθολικού Πάσχα και του Ορθόδοξου Πάσχα αγοράζουν όλοι “μανιωδώς”, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έλλειψεις αρνιών στην αγορά» είπε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής και πρόσθεσε «οι χώρες οι οποίες έχουν “απόθεμα” αρνιών και προμηθεύουν άλλα κράτη είναι η Ρουμανία, η Ελλάδα και λιγότερο η Ουγγαρία».

Επιπλέον, οι ζωονόσοι αλλά και οι καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο που άφησε πίσω της η θεομηνία «Ντάνιελ» παίζουν σημαντικό ρόλο.

Στον Ντάνιελ χάθηκε ζωικό κεφάλαιο περίπου 80.000 ατόμων, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, καθώς όπως είπε ο κ. Φασουλάς μόλις «το 1/10 εξ’ αυτού έχει αντικατασταθεί». Εάν σε αυτό σε αυτό προστεθούν τα ζώα που θανατώθηκαν εξαιτίας των ζωονώσων, τότε υπάρχει ένα σημαντικό “κενό” στην αγορά των ζώων στη χώρα μας» επισήμανε ο ίδιος.

Ένας ακόμη παράγοντας που ανεβάζει τη τελική τιμή στον καταναλωτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Κρέατος είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων αλλά και των κλειστών σφαγείων. «Πολλές περιοχές της χώρας που είναι ελλειμματικές ως προς το ζωικό κεφάλαιο, δεν μπορούν να φέρουν ζώα από άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να παρατηρείται είτε αύξηση της τιμής καταναλωτή» είτε ελλείψεις λέει ο ίδιος.

«Όχι» στην ένταξη του οβελία στο «καλάθι του καταναλωτή»

Την αντίθεσή του στην ένταξη του οβελία στο «καλάθι του καταναλωτή» εξέφρασε ο κ. Φασουλάς.

«Σε περίπτωση που μπει στο καλάθι του καταναλωτή ο οβελίας θα πρέπει κάποιος να χάσει λεφτά και αυτός δεν μπορεί να είναι για ακόμη μια φορά ο κτηνοτρόφος» δήλωσε και υπογράμμισε «εάν η πολιτεία επιθυμεί να αγοράσει ο καταναλωτής φθηνό αρνί, να έρθει να μας πει να πουλήσουμε 8 ευρώ το κιλό και από εκεί και πέρα να μας δώσει τη διαφορά για να μπορέσουμε και εμείς να επιβιώσουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Mega


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μιχάλης Χάλαρης: “Nα αλλάξει το μοντέλο πολιτικής, χρειαζόμαστε ανθεκτικές υποδομές” (video)

Έγινε ξεχωριστή συνδιάσκεψη για την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  δεν είναι ομοιογενής (video)

ΑΠΑΣ Νάξου: Η συνεργασία με τον όμιλο εταιρειών BREAK EVEN CONSULTING δίνει πνοή στην ομάδα

Ο ΑΠΑΣ Νάξου κάνει τη πρώτη κίνηση ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Τριετής συνεργασία με τον όμιλο εταιρειών Break Even Consulting

Μητρόπολη Παροναξίας – Καλλίνικος: “Ο Νυμφίος της Εκκλησίας, προσωπικός νυμφίος κάθε Χριστιανικής ψυχής”

Η Ακολουθία του Όρθρου της Μ. Τρίτης στην Αντίπαρο - Οι σκέψεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου

Πανναξιακός ΑΟ: Τριήμερο (11-13 Απριλίου) διακρίσεων σε ποδόσφαιρο και στίβο

Σπουδαίες επιτυχίες για τον Πανναξιακό Α.Ο. το τριήμερο 11 - 13 Απριλίου σε κλασικό αθλητισμό και ποδόσφαιρο

Νάξος – Φιλώτι: Το “άσπρο” κυριαρχεί στα σοκάκια του χωριού

Εθελοντές στο Φιλώτι ανέλαβαν το ασβέστωμα ή άσπρισμα αρκετών σημείων του χωριού ενόψει της Μεγάλης Κυριακής, του Πάσχα

Φαρμακονήσι – Μετανάστες: Νεκρές δύο γυναίκες, η μία ήταν έγκυος

Νεκρές δύο γυναίκες στο Φαρμακονήσι, η μία ήταν έγκυος – Ένα άτομο μεταφέρθηκε στην Κω, 40 συνολικά οι μετανάστες

Νάξος – Φούρνος Λαγογιάννη: Αποστολή αγάπης στο Ορφανοτροφείο Βόλου

Μία πολύ όμορφη δράση από τον Φούρνο Λαγογιάννη προς το Ιδρυμα "Ορφανοτροφείο Βόλου"

Καθολική Αρχιεπισκοπή – Τήνος: Αναπαράσταση της πορείας του Σταυρού από τα παιδιά

Αναπαράσταση της πορείας του Σταυρού από τα παιδιά στην Στενή της Τήνου

Champions League: Ποντάρισμα στην .. πείνα της Μπαρτσελόνα

Champions League: Ντόρτμουντ - Μπαρτσελόνα: Την «αποτελειώνει» στο 2.02!

ΠΝΑι: Αναβαθμίζεται και ανανεώνεται ο εξοπλισμός των Νοσοκομείων σε Σύρο και Νάξο

Αναβάθμιση και ανανέωση εξοπλισμού των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Κικίλιας: Μείωση 50% των λιμενικών τελών σε προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά

Β. Κικίλιας: «Η μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών, συνεισφέρει στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Κυκλάδες: Πήραν …πράσινο φως πέντε νέα ξενοδοχεία, σε ποια νησιά;

Σε ποια νησιά των Κυκλάδων θα δούμε τα νέα πέντε ξενοδοχεία που πήραν ..πράσινο φως;

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με 2-0 νίκες πέρασε τα Μελίσσια και τον τελικό αντιμετωπίζει τον Ιωνικό Νικαίας

Σε έναν εντυπωσιακό αγώνα διάρκειας τριών ωρών ο Πανναξιακός νίκησε 92-88 στην έξτρα περίοδο τα Μελίσσια και με 2-0 νίκες προκρίθηκε στον τελικό - Αντίπαλος ο Ιωνικός Νικαίας με μειονέκτημα έδρας

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Στιγμές Ιστορίας: Το πορτοκαλί “Πάρος” και η σχέση του με την Παροναξία

Το "Πάρος" ήρθε στη γραμμή της Παροναξίας τη δεκαετία του 80 αλλά δεν απέκτησε την .. λάμψη του "Νάξος" - Η ιστορία του έως τη στιγμή που έφτασε στη Τουρκία και διαλύθηκε

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Σχοινούσα: Υπό βροχή ο φετινός εορτασμός της Παναγίας της Ακαθής (photos)

Σάββατο 5 Απριλίου η Σχοινούσα γιόρτασε... Η Παναγία Ακαθή φόρεσε τα γιορτινά της. Ποιος ήταν ο πανηγυράς, ποιοι βρέθηκαν στο νησί των Μικρών Κυκλάδων